Podium

IMG_0974
Slide

AVONDSESSIES

Live muziek. Van Hollandse Gipsymuziek tot een bonte rootsavond. Van dansbare Mexicana tot rauwe, ongepolijste Nederlandstalige muziek.

Slide

ZONDAG MATINEES

Chansonniers, liedjeszangers en vertolkers op het kleine podium. de bezoekers aan tafeltjes er omheen. Tip: combineer je bezoek met een theatermenu.

Slide

PITTIGE MOSTERD

Een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van een bekende buurtgenoot uit Amsterdam Oost. Wat doet hun inspiratie vloeien? Wat is hun ‘pittige mosterd’?

Slide

KHL CHANTANT

Luisteren naar artiesten in een fijne cafésfeer. Met gelouterde zangers en talentvolle amateurs is KHL Chantant spannend voor de deelnemers én voor het publiek.

Slide

POPUP CHOIR

Eén popsong, twee uur plezier, driestemmig resultaat. Popup Choir is zingen voor iedereen. Of je nou een ervaren zanger bent of een douche-artiest. Zing jezelf blij.

previous arrow
next arrow

Binnenkort in de nieuwe KHL

Combineer je entreekaart met een theatermenu: een hoofdgerecht en een voor- of een nagerecht naar keuze van onze reguliere menukaart voor 29,50. We serveren het menu voorafgaand (bij avondvoorstellingen) of na afloop (bij een matinee) in ons restaurant.

Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

juni 2023

MOCOL (MOKUMS COLLECTIEF)

Mokums Collectief (MoCol) is een eendaagse expositie en muziekavond. Bij deze editie is het werk te zien van 9 jonge Amsterdamse kunstenaars en zijn er 4 verschillende optredens.

De inloop is vanaf 16:00 waar je kan rondlopen door de expositie, spreken met de kunstenaars en werk aanschaffen.

De deelnemende kunstenaars zijn:

Sterre Pomper studeert dit jaar af aan de Text en Textiel opleiding van de Rietveld Academie. Ze combineert graag kleurrijk textiel met bestaande foto’s.
Bob Jonkers is een klassiek getrainde schilder die voornamelijk realistisch schildert. Hij experimenteert meer en meer met kleuren en abstractie, na een art residence in Japan.
Amon Vallentin is een maker die zich heeft gericht op het totaalplaatje. Hiermee creëert hij een belevenis die de toeschouwer transporteert naar een ander hier en nu.
Sven Jonkers is houtbewerker die voornamelijk gebruikmaakt van duurzaam hout van Nederlandse bodem. Hij creëert tijdloos meubilair dat de eigenheid en authenticiteit van het hout naar voren brengt, middels traditionele technieken.
Tycho is een multidisciplinair kunstenaar. Met de nodige ervaring op het gebied van graffiti en straatwerk begeeft hij zich veelvuldig op het pad van ongevraagde expressie en subversieve uitingen in de publieke ruimte.
Amon Vallentin is een maker die zich heeft gericht op het totaalplaatje. Hiermee creëert hij een belevenis die de toeschouwer transporteert naar een ander hier en nu.
Robin Kapitein maakt sinds een aantal jaar kunstwerken van glas-in-lood, met name geïnspireerd door traditionele, figuratieve tatoeage beeltenissen. Sinds een paar maanden experimenteert hij met meer abstracte werken.
Omar de Jong is beeldhouwer, gespecialiseerd in keramiek. Zijn werk reflecteert voornamelijk op uitsluiting, en haalt inspiratie uit traditioneel en hedendaags west-Afrikaans keramiek.
Yvonne Zoethout maakt portretfoto’s die een dromerige en oprechte sfeer dragen. Met haar foto’s biedt ze de kijkers de kans om deze zelf te interpreteren.
Casper Braat beelden en installaties verheerlijken het alledaagse door het normale op een voetstuk te plaatsen. Monumenteel in materiaal is zijn werk gemaakt om te blijven bestaan, verwijzende naar de excessen van het heden voor de toekomstige generaties.
Una en Wies van Atelier oprecht  maken handgemaakte sieraden, voor ieder wat wils. Juist super simpel en elegant, of heel uitgesproken en aanwezig. Ook daartussen proberen wij een balans te vinden.

Vanaf 19:00 wordt er een uitgebreid mediterraan buffet geserveerd.

En vanaf  18:00 tot 23.00 is er livemuziek van Sunset Society, Beachtenis, De Maestros en Middenweg, aansluitend speelt een DJ

Voor verdere updates en informatie kan je het collectief volgen op instagram/mocol4juni
Entree: 10,-
Entree & buffet 30,-

GIPSY SALOON: SERVUS

Een opzwepend Hollands zigeunerorkest en uiteraard heerlijk eten en drinken. Daar knapt iedereen van op.

Ontsnap aan de Hollandse werkelijkheid en waan je voor even op een warmbloedig Hongaars feest. Met een opzwepend zigeunerorkest en uiteraard heerlijk eten en drinken. Daar knapt iedereen van op. Op deze zomer-editie kun je getuige zijn van een wonderlijke transformatie: een Hollands muzikantengezelschap  in een opzwepend zigeunerorkest. In de sfeervolle achterzaal geniet je van heerlijk eten en drinken en van muziek uit het hart. De muzikanten van Servus spelen eigen composities en Russische, Yiddische en Joegoslavische nummers.

Zaal open vanaf 17.30, start muziek 18.30
35,00 entree incl. een tweegangen menu
7,50 entree

juli 2023

David George & Guests

Jazztrompettist David George uit Seattle ontmoet Amsterdam Jazz! Een zomerse middag met sfeervolle en kleurrijke Zuid-Amerikaanse Jazz.


Jazztrompettist David George uit Seattle ontmoet Amsterdam Jazz!

Trompettist, componist en arrangeur David L. George belichaamt echt het mondiale karakter van moderne jazz. Na zijn afstuderen aan de middelbare school (als trompettist) in de staat Washington, studeerde George bij een van de beroemdste trompettisten van Seattle, Les Beigle (van het Glenn Miller Orchestra).

In 1990 verhuisde David naar Europa. Terwijl hij in Amsterdam woonde, speelde hij met en arrangeerde hij voor Charles Green’s ‘Trumpetissimo’ en de ‘Frank Grasso Big Band’ en werkte hij samen met legendes als Toots Thielemans en Sal Nistico.

In 1996 verhuisde George naar Tokio, Japan. Hij werkte daar als jazzpedagoog en leidde zijn eigen kwartet ‘From the Heart’.

Mijn leven als muzikant en met name de twintig jaar dat ik in het buitenland heb gewoond, hebben mijn perceptie van muziek beïnvloed en gedefinieerd als kunst of amusement. Ik heb de effecten gezien van een emotionele band door middel van muziek, waar ter wereld ik ook heb gespeeld.’

Op deze zomerse zondagmiddag speelt David samen met pianist Francisco Morales, bassist Humberto Albores Martinez, percussionist Roberto Haliffi en zangeres Raffaela Herbert.

Het repertoire dat zij spelen is sfeervolle en kleurrijke Zuid-Amerikaanse Jazz.

DELIVERANCE

Al meer dan 23 jaar is Deliverance een begrip in Amsterdam Oost en zij staat garant voor een fantastische middag. Kaarten via Deliverance


Deliverance zingt American Black Gospel met invloeden van soul en R&B. Onder leiding van dirigent Erwin Young en pianist Rick Piepers en band zingen zo’n 30 zangeressen soulful, sprankelend en swingend. Je wordt uitgedaagd om mee te zingen en mee te swingen. Come into our house en laat je meevoeren op de ritmische klanken van het koor en geniet!

Al meer dan 23 jaar is Deliverance een begrip in Amsterdam Oost en zij staat garant voor een fantastische middag.

Aanvang 14.30 uur
Entree 15,00 euro
Meer informatie en kaarten via Deliverance

VANZETTI’S VINYL POPQUIZ – DE FINALE

Nog één keer luisteren, kijken, overleggen, gissen, invullen, nakijken, knikken en hoofdschudden. Het wordt een waardige en uitbundige afsluiting met veel muziek, beeldmateriaal, een muziek-bingo en er wordt live opgetreden.


De legendarisch popquiz Vanzetti’s is in 1995 begonnen in het notoire nachtcafé De Fabriek en daarmee was muzikant en bareigenaar Rob van Zandvoort een van de eerste popquiz-hosts van Amsterdam. Nu, na 30 jaar bereikt deze legendarische popquiz zijn eindbestemming in de KHL!

Op deze zondagmiddag is iedereen van harte welkom voor de grote finale. Nog één keer luisteren, kijken, overleggen, gissen, invullen, nakijken, knikken en hoofdschudden. Het wordt een waardige en uitbundige afsluiting met veel muziek, beeldmateriaal, een muziek-bingo en er wordt live opgetreden.

Deze laatste keer kan er niet alleen in de zaal, maar ook in het café en op het terras worden meegedaan, dus er is plek voor heel veel teams.

Aansluitend serveren we een geweldige paella op het terras! Natuurlijk ook in een vegetarische variant.

Inloop vanaf 14.30
Start quiz om 15:30
Einde quiz rondom 18:30
Paella vanaf 19.00

Inschrijvingsgeld quiz incl de paella 29,50 p.p.

september 2023

LENNY KUHR

Een reprise van het programma dat ze afgelopen seizoen deed maar ook weer niet. Lenny zingt uit haar grote en levendige oeuvre met een nieuwe begeleiding.


Lenny zingt uit haar grote en levendige oeuvre. De kers op deze taart is het album dat eind januari 2022 op het label Excelsior is uitgebracht. Een album waarop ze uit haar comfort zone is getreden met verrassende resultaten. Met nieuw werk van haarzelf en met werk dat collega’s speciaal voor haar schreven. Onder andere Stef Bos, Spinvis Elke Vierveijzer en Lenny’s dochter Daphna.

Een reprise van het programma dat ze afgelopen seizoen deed maar ook weer niet.

Lenny neemt afscheid van haar huidige begeleiders en komt terug in een nieuwe bezetting waardoor het programma compleet anders is. Met recent en ouder werk en met nieuwe, niet eerder uitgevoerd repertoire.

Zelf zegt Lenny over het theaterprogramma dat ze uit eerder werk en uit haar nieuwe album heeft gedestilleerd:
‘Ik heb eens gezegd ‘een lied is een compacte energie van een ongrijpbaar gegeven, en nog altijd verbaast het mij dat het lied mij steeds weer weet te vinden. Misschien omdat ik zo’n dankbare ontvanger ben. Het is de mooiste en levendigste kunstvorm die ik ken. Het lied vertolkt gevoelens van het benoembare en onbenoembare op oneindig veel manieren. Het vertelt van jou en mij. Over onze existentie en dat wat zich daarin afspeelt. 

Tijdens ons optreden communiceren we met jullie door middel van de liedjes. We kennen en herkennen elkaar; jij en ik. En we zijn weer samen. En dat vieren we op de plek waar wij samen zijn.”

Met Freek Dicke op gitaar en Frans de Berg op toetsen.

NEDERLIED ENSEMBLE AMSTERDAM

Na het grote succes van haar programma 'Liedjes die niet mochten' komt het Ensemble met een nieuw verrassend liedjesprogramma: 'Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben!'


Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben!
Na het grote succes van haar programma ‘Liedjes die niet mochten’ komt het Nederlied Ensemble met een nieuw verrassend liedjesprogramma. Een sfeervol programma over kleinkunstliedjes die we niet mogen vergeten. Liedjes die ontroeren, blij maken, je aan het lachen krijgen of troost bieden. De meest bijzondere liedjes van beroemde grootheden komen over het voetlicht. Denk aan Toon Hermans, Martine Bijl, Ramses Shaffy, Wim Sonneveld, Robert Long, Cornelis Vreeswijk, Adele Bloemendaal, Annie MG Schmidt, Jaap van de Merwe, Wim Kan, Willem Wilmink, Koos Speenhof en anderen.De liedjes zijn niet willekeurig gekozen! Ze komen voort uit de herinneringen en verhalen van onder andere Youp van ’t Hek, Freek de Jonge, Stef Bos, Ivo de Wijs, George Groot, Gerard Cox, Joke Bruis, Karin Bloemen en Jacques Klöters. Ook de zangers van het ensemble hebben hun liedjes met een persoonlijk verhaal gekozen. Een wondermooie voorstelling vol met prachtige liedjes, verhalen, anekdotes en ontboezemingen.
Zang: Mieke Bom, Kitty Kieftenbeld, Ingeborg Hairwassers, Bart Steenbeek, Evert de Vries en Marcel Klingeler
Piano: Paul Tijink
Trompet: Marcel Klingeler
Idee & regie: Evert de Vries

NEDERLIED ENSEMBLE AMSTERDAM

Na het grote succes van haar programma 'Liedjes die niet mochten' komt het Ensemble met een nieuw verrassend liedjesprogramma: 'Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben!'


Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben!
Na het grote succes van haar programma ‘Liedjes die niet mochten’ komt het Nederlied Ensemble met een nieuw verrassend liedjesprogramma. Een sfeervol programma over kleinkunstliedjes die we niet mogen vergeten. Liedjes die ontroeren, blij maken, je aan het lachen krijgen of troost bieden. De meest bijzondere liedjes van beroemde grootheden komen over het voetlicht. Denk aan Toon Hermans, Martine Bijl, Ramses Shaffy, Wim Sonneveld, Robert Long, Cornelis Vreeswijk, Adele Bloemendaal, Annie MG Schmidt, Jaap van de Merwe, Wim Kan, Willem Wilmink, Koos Speenhof en anderen.De liedjes zijn niet willekeurig gekozen! Ze komen voort uit de herinneringen en verhalen van onder andere Youp van ’t Hek, Freek de Jonge, Stef Bos, Ivo de Wijs, George Groot, Gerard Cox, Joke Bruis, Karin Bloemen en Jacques Klöters. Ook de zangers van het ensemble hebben hun liedjes met een persoonlijk verhaal gekozen. Een wondermooie voorstelling vol met prachtige liedjes, verhalen, anekdotes en ontboezemingen.
Zang: Mieke Bom, Kitty Kieftenbeld, Ingeborg Hairwassers, Bart Steenbeek, Evert de Vries en Marcel Klingeler
Piano: Paul Tijink
Trompet: Marcel Klingeler
Idee & regie: Evert de Vries

oktober 2023

De vrienden van Jan hebben een Rotmiddag (o.l.v. Marjolein Meijers)

'Je moet gewoon een mooi programma maken met mijn liedjes Marjolein, als ik er straks niet meer ben. Als iemand het moet doen, ben jij het wel!'.


Honderden liedjes zongen zij samen, Jan Rot en Marjolein Meijers (ex Berini’s), meer dan 20 jaar als duo An en Jan. Met gasten, zonder gasten. Tientallen cd’s namen zij op, Jan Rot met Jakob Klaasse, meer dan 40 jaar in studio’s en op de planken.
Als vrienden en muzikale maten.

Nu hebben we nog alleen Jan zijn liedjes, zijn prachtige teksten.
‘Je moet gewoon een mooi programma maken met mijn liedjes Marjolein, als ik er straks niet meer ben. Als iemand het moet doen, ben jij het wel!’

Dus hier zijn we.
Vrienden van Jan Rot.
Na twee uitverkochte edities voor de derde keer in de Nieuwe KHL! 
Verwacht wederom een prachtige middag met weer een ander repertoire en een nieuwe vriend/gast. Verheug je en zing mee! Want dat is de basis van deze voorstelling.

TRIO BIER LIGHT

Na 30 jaar bloed zweet en tranen staat de band op het toppen van zijn kunnen, heeft een ijzersterk repertoire met klassiekers en een niet aflatende stroom van verrassende nieuwe liedjes. Vanavond terug in het eigen clubhuis!


Na het optreden in Paradiso, begin dit jaar, kopte de Telegraaf: Trio Bier rockt harder dan ooit!
En zo is het.
Na 30 jaar bloed zweet en tranen staat de band op het toppen van zijn kunnen, heeft een ijzersterk repertoire met klassiekers en een niet aflatende stroom van verrassende nieuwe liedjes.
Vanavond weer terug in het eigen clubhuis in een semi-akoestische setting!

Menestrel: hommage aan Jacques Brel

In “Hommage à Jacques” neemt MÉNESTREL u mee op reis door Brel’s bewogen leven, aan de hand van foto’s, verhalen, anekdotes en zestien van zijn chansons.


‘Jacques Brel, ce n’est pas un chanteur”,  schreef ooit een recensent, “c’est une force de la nature’.

Een briljante, gepassioneerde dichter-zanger, geweldenaar op het podium. Bij zijn geboorte in 1929 leek hij voor iets heel anders in de wieg gelegd. Jongste telg in een bedaarde Vlaams-Franse bourgeoisfamilie, voorbestemd om in de voetsporen van zijn vader directeur te worden van een kartonfabriek. Maar in de sterren stond een andere bestemming. Jacques breekt los uit de gebaande paden en trekt als vroege twintiger naar Parijs, gitaar en een paar liedjes in de hand. De onzekerheid tegemoet, zijn passie achterna. Het begin van een levenslange zoektocht, naar “de onmogelijke droom, de onbereikbare ster”. De eerste stappen nog weifelend, maar dan de doorbraak, het succes, in een duizelingwekkende cadans. Tournees tot in alle uithoeken van Frankrijk, Europa en daarbuiten. Triomfen in de Olympia in Parijs, avond aan avond uitverkocht. Album na album na album. Maar dan in 1966, op het hoogtepunt van zijn roem, opnieuw een radicale breuk: tot ieders verbijstering, stopt Brel met optreden. Genoeg geweest, hij wil niet vastroesten, nóóit. De rusteloze zoektocht gaat voort, naar een nieuwe horizon. Die Jacques uiteindelijk letterlijk vindt, aan het andere eind van de wereld, op de Markiezeneilanden midden in de Stille Oceaan. Nog een laatste album – “Les Marquises” – waarmee hij zijn publiek in vervoering brengt. Een afscheidsgroet, zo zal blijken. Amper een jaar later, oktober 1978, overlijdt “grand Jacques” aan longkanker. Opgebrand door zijn intense leven, 49 jaar nog maar

Maar Jacques Brel leeft voort in de erfenis die hij ons nalaat. Zijn tijdloze chansons van liefde en pijn, verontwaardiging, sarcasme, spotternij, vriendschap of vertedering. En de weergaloze wijze waarop hij ze vertolkte op het podium. Brel zóng zijn chansons niet, hij WÁS zijn chansons. Met volle overgave.

In “Hommage à Jacques” neemt MÉNESTREL u mee op reis door Brel’s bewogen leven, aan de hand van foto’s, verhalen, anekdotes en zestien van zijn chansons. Deels klassiekers, deels minder bekende pareltjes. Een ontdekkingsreis waarin we “grand Jacques” leren kennen in al zijn intensiteit en complexiteit, op weg naar zijn onbereikbare ster.

ELLA & HER MAN – TRESOAR

Tresoar is het Friese woord voor schat. Het publiek ervaart de klanken van Herman zijn klassieke gitaar, Ella haar stem, bugel en melodica alsof men zich in deze ruimtes bevindt.


Ella de Jong
en Herman Woltman laten zich inspireren door landschappen en natuur. Als je in Friesland woont ben je in enkele minuten op het wad of sta je tussen de Friese paarden. Je hoort weidevogels of rust van de vele meren. Tresoar is het Friese woord voor schat. Het publiek ervaart de klanken van Herman zijn klassieke gitaar, Ella haar stem, bugel en melodica alsof men zich in deze ruimtes bevindt.

Ella de Jong is actrice en musicus. Ze speelt trompet en zingt in Big Band Friesland. Sinds 2012 speelt ze samen met Herman. Ze werden uitgeroepen als beste singer songwriters van Friesland

Herman Woltman is componist en musicus. Als begeleider van Nynke Laverman ontstond de Friese fado. Hij was jarenlang bandleider en componist van de groep Souldada. De groep toerde o.a. in Zuid Afrika.

In 2018 maakten ze Myn Skip over de geschiedenis van het Friese skûtsje. De muziekvoorstelling won de Zilveren Anjer van het Cultuurfonds.

Meer info: www.ellaandherman.nl

Mr Ferocious unplugged

Mr. Ferocious is een band die zich moeilijk laat vatten in een omschrijving. Wat u kunt verwachten: donkere Murderballads, krakerige Rock 'n' Roll, knetterende Americana, veel samenzang en een flinke dosis onzin.


Mr. Ferocious
is een band die zich moeilijk laat vatten in een omschrijving. Wat u kunt verwachten: donkere Murderballads, krakerige Rock ‘n’ Roll, knetterende Americana, veel samenzang en een flinke dosis onzin. ‘Als deze band een baby zou zijn was de moeder een groupie die op dezelfde avond met Elvis, Lemmy en Tom Waits het bed heeft gedeeld’.

Met:
Vincent van Warmerdam Gitaar ( Filmcomponist, Orkater )
Viktor Griffioen
Leadzang, Gitaar. ( The Sadists , Orkater )
Colin Linnekamp
Floortom ( ,Zoutmus, Orkater)
Kees vd Vooren Contrabas ( Kees&Eddie Parade , Orkater )

LEONI JANSEN & JEROEN KRAMER: Vette Duetten

'Vette Duetten' met Leoni Jansen, zang-maestra wier vertolkingen rechtstreeks het hart raken en singer-songwriter Jeroen Kramer, performer van zijn eigenzinnige nederpop. 


Een programma, op verzoek speciaal samengesteld voor de Nieuwe KHL:
‘Vette Duetten’
met Leoni Jansen, zang-maestra wier vertolkingen rechtstreeks het hart raken en singer-songwriter Jeroen Kramer, performer van zijn eigenzinnige nederpop.

Bekende en onbekende songs voor twee, van eigen en andermans hand. Denk aan James Taylor/Carly Simon, Dolly Parton/Kenny Rogers, June Carter/Johnny Cash, en… Leoni Jansen & Jeroen Kramer.

Eenmalig. Mis het niet.

november 2023

The Burnin’ Burritos

Op de Mexicaanse Dag van de Doden spelen The Burnin’ Burritos sentimentele cancions, mysterieuze woestijnsongs en vrolijke latin dansliedjes, gelardeerd met humoristische terzijdes over de Mexicaans-Amerikaanse actualiteit.

Back On the Borderline part II


Ter gelegenheid van de Dia de los Muertos – de Mexicaanse Dag van de Doden – keren The Burnin’ Burritos terug naar het grensgebied van de VS en Mexico. Onderweg hoor je sentimentele cancions, mysterieuze woestijnsongs en vrolijke latin dansliedjes. De cantina, de cactus en de ratelslang zijn nooit ver weg…

Ook nu gaat de muziek weer hand in hand met humoristische terzijdes over de Mexicaans-Amerikaanse actualiteit en de Dia de los Muertos. Trump en Biden komen voorbij. De muur. De drugskartels. En vooral…de (verloren) liefde. Kortom, Back On the Borderline part II is een humoristische road trip waarbij je soms ook weemoedig wegdroomt.

Meer info: https://www.burninburritos.nl/home.php

Recurring

ALEX ROEKA: NIEUWE DROMEN

Voor deze voorstelling ontving Alex de Poelifinario Kleinkunst 2022, de cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen.

In oktober verleden jaar betoverde Alex Roeka ons, en een bomvolle zaal, met wat misschien wel het mooiste optreden ooit was op ons intieme KHL podium. We zijn dan ook heel blij en vereerd om Alex Roeka dit seizoen wederom te mogen begroeten.

In zijn theaterprogramma ‘Nieuwe Dromen‘ zingt en vertelt Alex Roeka over de bitterzoete zindering van de liefde, de troostende poëzie van de schaduwkant, de opwindende zoektocht naar hoe het is, de schoonheid en kracht van de natuur, de indringende stem van het verleden, het gevoel van belangeloze vrijheid dat ontstaat in de onthechting en de louterende terugkeer naar het land van de jeugd,

Alex Roeka: ‘Dromen, dromen, dromen, hoe dan ook, altijd dromen, helder, duister, vermetel en dwaas, dromen van altijd, maar wel nieuw.’

Voor deze voorstelling ontving Alex de Poelifinario Kleinkunst 2022, de cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Aldus de jury: ’Roeka’s doorleefde, maar krachtige stemgeluid geeft extra diepte aan poëtische teksten over onder meer het genot en de pijn van grootse liefdes.’

Alex Roeka: zang, gitaar
Reyer Zwart: gitaar, bas, piano, lapsteel, banjo
Jeroen Kleijn: drums, percussie

JAAP BOOTS – Bambalam – De Show

In Bambalam - De Show neemt voormalig VPRO-dj Jaap Boots de bezoeker mee op een opwindende poëtische trip langs zijn rock-‘n-roll-dromen, -fantasieën en -ontmoetingen.


In Bambalam – De Show neemt voormalig VPRO-dj Jaap Boots de bezoeker mee op een opwindende poëtische trip langs zijn rock-‘n-roll-dromen, -fantasieën en -ontmoetingen. Met gedichten uit de gelijknamige bundel, een fijne keuze uit eigen song-materiaal en covers plus de plaatjes van side-kick DJ Oscar laat de gerijpte Amsterdamse ‘man met gitaar’ zich deze keer van zijn meest poëtische kant zien. De reis gaat van Springsteen tot Bowie en van Iggy Pop naar de Talking Heads en via Tom Waits naar John Lee Hooker; poëzie, rock ’n roll, spoken word en het publiek zelf komen knetterend samen in dit energieke programma.

 

ELSJE EN DE BLUESMANNEN

In deze nieuwe voorstelling reizen we opnieuw terug naar de eerste decennia van de 20e eeuw, de tijd waarin blues via grammofoonplaten, jukebox, radio en live shows razend populair werd bij een groot publiek.


In deze nieuwe voorstelling reizen we opnieuw terug naar de eerste decennia van de 20e eeuw, de tijd waarin blues via grammofoonplaten, jukebox, radio en live shows razend populair werd bij een groot publiek. Deze voorstelling gaat over de muziek van de bluesqueens en de muziek van stringbands uit de periode 1920-1940. Je kunt hun muziek onder een gemeenschappelijke noemer plaatsen: het was muziek om mensen te vermaken.

De bluesqueens werden zo rond 1915 bekend en kenden hun glorietijd tussen 1920 en 1930. Ze kwamen vaak uit de vaudeville (de revue, avonden waarop zang, comedy en circusacts elkaar afwisselden). In hun muziek kwamen vaudeville, blues en jazz samen. We spelen onder meer nummers van Mamie Smith, Ethel Waters en Sippie Wallace. Zij zongen zowel dramatische nummers als jazzy songs.

Zwarte stringbands (stringbands zijn groepen die vooral uit snaarinstrumenten bestaan) waren er al in de 18e eeuw. Op plantages was de combinatie van banjo en fiddle populair; de spelers maakten muziek voor zowel de slaafgemaakten als de slavenhouders.
Later breidden de groepen zich uit en trokken, na de burgeroorlog, rond. Gitaar, mondharmonica, mandoline en jug (een kruik waar op geblazen werd) kwamen erbij als instrumenten.

De stringbands speelden alles wat het publiek wilde horen: minstrel songs (nummers waarin Afro- Amerikanen belachelijk gemaakt werden), traditioneel overgeleverde volksmuziek, populaire nummers, witte dansmuziek. Het is vaak dansbare muziek, die hier en daar verrassend veel overeenkomsten heeft met wat we nu country muziek noemen. We laten onder meer nummers horen van de Memphis Jug Band en de Mississippi Sheiks.

Elsje en de Bluesmannen zijn actrice Elsje de Wijn en zeven muzikanten.
Elsje de Wijn was als actrice actief in veel verschillende toneelgroepen, waaronder Baal. Ook
speelde ze in televisieseries (bijvoorbeeld ‘Citroentje met suiker’) en in films.
De Bluesmannen zijn:
Fons Duin (zang), Chretien Felser (piano en gitaar), Jan Boelo Niemeijer (percussie), Michael Rubinstein (gitaar, mandoline en tenor banjo), René Uhlenbusch (bluesharp), Marten Wallinga (bas), Joan Boeke (trompet en althoorn).

Beluister de podcast via Spotify

december 2023

Café Mille Colonnes

'Mille Colonnes' op het Rembrandtplein was het café waar rond 1900 alle schrijvers, kunstenaars en podiumartiesten bijeen kwamen. Het Feest der Poëzie nodigt u uit voor een kroegavond van rond 1900 zoals die op de Nes en op het Rembrandtplein beleefd kon worden.


Mille Colonnes
 op het Rembrandtplein was het café waar rond 1900 alle schrijvers, kunstenaars en podiumartiesten bijeen kwamen.

Het Feest der Poëzie nodigt u uit voor een kroegavond van rond 1900 zoals die op de Nes en op het Rembrandtplein beleefd kon worden: tijdens de voorstelling brengt voordrachtskunstenaar Simon Mulder anekdotes van en over het kroegleven van de Tachtigers, de beroemde dichters en schrijvers die in de jaren 1880 en 1890 de Nederlandse literatuur vernieuwden. Vooral horen we kleinkunstliederen van rond 1900, zoals het bekende ‘Mensch durf te leven’ van Dirk Witte, maar ook veel onbekende pareltjes. Onze musici Edwin Paarlberg (piano) en Ken Besuijen (zang) brengen de kroeg- en variétéliedjes zoals de Tachtigers die gehoord zouden hebben. Voor de selectie hebben wij advies ingewonnen van kleinkunstkenner Jacques Klöters.

Tevens wordt De Geest der Poëzie gepresenteerd: in samenwerking met Kever Genever heeft het Feest der Poëzie deze jenever naar de smaak van rond 1900 ontwikkeld. Smaakt geweldig naast een mooi gedicht!

Britta Maria: De Omweg – En Route

Voor de pauze de liedjes van hun bejubelde album ‘De Omweg’, na de pauze speelt dit trio, zoals ze al jaren met veel succes doen, ontroerende en opzwepende Franse Chansons.


(foto Martin Pluimers)

Britta Maria
, Maurits Fondse en Oleg Fateev spelen voor de pauze de liedjes van hun bejubelde album ‘De Omweg’.

Met thema’s als de mens die op vlucht is en op zoek is naar veiligheid. De mens die goed doet zonder dat op sociale media te etaleren. Overv de tijd en de dood die ons op de hielen zit en over het nemen van ‘verkeerde’ afslagen in het leven.

Nederlandstalige Chansons met nieuwe teksten van o.a Ivo de Wijs, Jan Boerstoel, Flip Noorman, Jan-Simon Minkema en eigen geschreven teksten, alle composities van Maurits Fondse.

Na de pauze speelt dit trio, zoals ze al jaren met veel succes doen, ontroerende en opzwepende Franse Chansons van Brel, Aznavour, Barbara, Gainsbourg, Piaf, Montand, Zaz en Pravi.

Line up:
Britta Maria: zang en tekst
Maurits Fondse: piano en zang
Oleg Fateev: accordeons, melodica

‘Ons pad was vaak kronkelig, soms namen we een verkeerde afslag maar altijd waren we op weg en dat zullen we blijven doen’

Uit de pers:
4 sterren in de NRC voor het album de Omweg: ’Luisterliedjes met zuivere poezie’
Frtis Spits over het album de Omweg: ‘IJzersterke teksten en muzikaal van een ongekend hoog niveau. Hartveroverend’.
4 sterren van het Theaterparadijs over Aznavour mon Amour: ‘Schitterend stemgeluid’ ‘Intens muziekspektakel’.
NH Dagblad over Aznavour mon Amour: ‘Drie muzikanten van de buitencategorie zorgden voor een betoverende avond’ 

STICHTING DE NIEUWE KHL

Abonneer op de nieuwsbrief