Podium

Slide

AVONDSESSIES

Live muziek. Van Hollandse Gipsymuziek tot een bonte rootsavond. Van dansbare Mexicana tot rauwe, ongepolijste Nederlandstalige muziek.

IMG_0974
Slide

ZONDAG MATINEES

Chansonniers, liedjeszangers en vertolkers op het kleine podium. de bezoekers aan tafeltjes er omheen. Tip: combineer je bezoek met een theatermenu.

Slide

PITTIGE MOSTERD

Een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van een bekende buurtgenoot uit Amsterdam Oost. Wat doet hun inspiratie vloeien? Wat is hun ‘pittige mosterd’?

Slide

KHL CHANTANT

Luisteren naar artiesten in een fijne cafésfeer. Met gelouterde zangers en talentvolle amateurs is KHL Chantant spannend voor de deelnemers én voor het publiek.

Slide

POPUP CHOIR

Eén popsong, twee uur plezier, driestemmig resultaat. Popup Choir is zingen voor iedereen. Of je nou een ervaren zanger bent of een douche-artiest. Zing jezelf blij.

previous arrow
next arrow

Binnenkort in de nieuwe KHL

Snel boodschappen doen en koken voor of na de voorstelling… Waarom zou je, als je in De Nieuwe KHL veel lekkerder kunt eten? Verwen jezelf en combineer je entreekaart met een theatermenu: een hoofdgerecht en een voor- of een nagerecht naar keuze voor 29,50. Bij avondvoorstellingen eet je vooraf,  bij een matinee na afloop.

Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

maart 2024

MYLOU FRENCKEN

Een minnares, vindt zangeres en cabaretière Mylou Frencken, is zoveel méér. In haar nieuwe voorstelling geeft zij het woord haar ware betekenis terug. "Wondermooi, van koesterend intiem tot onverwacht grappig."


Minnares: Mylou Frencken wil het graag zijn. Op háár voorwaarden. Op háár manier.

Vroeger was een minnares een vrouw met macht,
aanzien, glamour (en een paleisje). Maar waar was de liefde? Minnaressen van nu worden gezien als vrouwen voor wie de liefde vaak bestaat uit lust en lijden. Ze smachten en wachten op hun moment, dat nooit komt.

Maar een minnares, vindt zangeres en cabaretière Mylou Frencken, is zoveel méér. In haar nieuwe voorstelling geeft zij het woord haar ware betekenis terug.

“Vrouwen emanciperen en feminiseren zich een slag in de rondte, terwijl ze ondertussen tegemoet blijven komen aan mannelijke fantasieën over verleidsters en femmes fatales. Voor mij is een minnares iemand die liefheeft vanuit een eigen behoefte, met vrouwelijke kracht, finesse en speelsheid. Wie wil nou géén goede minnares zijn?”

Van haar valkuilen en struikelingen in de liefde maakt Mylou geen geheim in Minnares. Openhartig onderzoekt ze de Kunst van het Beminnen – inspiratie, lering en vermaak puttend uit grote en tragische minnaressen als Madame de Pompadour, Marilyn Monroe, Mata Hari en Monica Lewinsky.

Liedjes van Mylou Frencken (ook bekend als zingende barvrouw in de tv-quiz Met het Mes op Tafel en initiator van het Haarlemse Theater de Liefde) werden verschillende keren genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs.

“Wondermooi, van koesterend intiem tot onverwacht grappig.”
(NRC)
“De ongekroonde koningin van het kleinkunstlied.”
(Theaterkrant)

Kijk en luister hier

KHL POPQUIZ

Meet je muziekkennis in een nieuwe reeks popquizzen! Dit jaar stellen meerdere teams de quiz afwisselend samen. De tweede editie van de popquiz in 2024 wordt verzorgd door Maarten Eilander en Nanne van der Linden. Een ontdekkingsreis voor de deelnemers én de makers.

Meet je muziekkennis in een nieuwe reeks popquizzen! Dit jaar stellen meerdere teams de quiz afwisselend samen. In de zomer sluiten we de serie vertrouwd met Rob van Zandvoort.

De tweede editie van de popquiz in 2024 wordt een ontdekkingsreis voor de deelnemers én de makers. Maarten Eilander en Nanne van der Linden zijn echte plaatjesdraaiers, maar geen popquiz-veteranen. Naast klassieke vragen (welk nummer, welke artiest), ondernemen de quizmasters een zoektocht naar de bron van de muziek. Spannend!

Meld je team aan via info@denieuwekhl.nl
€ 4,- per persoon deelnamegeld
Inloop vanaf half 8, start om 8 uur

Tip: kom voor een extra goede voorbereiding vooraf lekker eten in het restaurant :-).

Krystl & Rachèl Louise

Krystl heeft al eerder een onuitwisbare indruk op ons gemaakt met een solo-optreden in de KHL, en nu staat ze samen met Rachèl Louise op het KHL podium. Twee powervrouwen, met eigen sololiedjes en liedjes van de Bluebirds. Veel mooier gaat het niet worden.

The BlueBirds ken je als drie singer/songwriters (Elske deWall, Krystl & Rachèl Louise) die elkaar vonden in de countrymuziek. Vanaf 2017 betraden ze grote podia als Paradiso en Concert At Sea, waren geregeld te zien in tv-programma’s als RTL Late Night en speelden meerdere succesvolle club- en theatertours.
Vanaf 2021 worden The BlueBirds een collectief, waarin Krystl en Rachèl Louise de leiding nemen als vaste ‘Birds’.

Krystl heeft al eerder een onuitwisbare indruk op ons gemaakt met een solo-optreden in de KHL, en nu staat ze samen met Rachèl Louise op het KHL podium. Met liedjes van de Bluebirds en met eigen sololiedjes.

Krystl tekende in 2009 haar eerste platencontract bij Universal Music. Haar carrière maakte vervolgens in 2010 een vliegende start door het succes van haar eerste hitsingle Golden Days, die ook te horen was in een Martini reclame. In 2011 won ze een Edison voor Beste Nieuwkomer, een 3FM Award en een Buma Award. Inmiddels heeft Krystl twee solo albums uitgebracht met daarop succesvolle radiosingles als Bottles, Fool For You, Golden Days en Circles.
In 2017 kwam haar elektronische single Losing My Head uit. De song werd op de dag van uitkomen meteen bekroond tot NPO Radio 2 Top Song. Krystl’s kerstsingle Wonderful Time, uitgebracht in hetzelfde jaar, stond op nummer 2 van de meest gedraaide Nederlandse kersthits. In november 2020 bracht ze de popballad A Good Year Without You uit.

Krystl bracht vorig jaar in augustus haar derde soloalbum uit: Good For You, Good For Me. Deze gaat over de fases van een break-up en is haar meest persoonlijke album tot nu toe. De single Better werd al meer dan 1,2 miljoen keer beluisterd op Spotify. Op dit album laat Krystl een ander geluid horen en een andere kant van zichzelf zien; atmosferisch, melancholisch en kwetsbaar.

Rachèl Louise begon haar muzikale carrière met ’t The Disco’. Een eerlijk pianoliedje over ADD. De songwriting van Louise brengt poppy melodieën en directe woorden. Met haar eerste plaat speelde ze voorprogramma’s voor James Morrison en Brooke Fraser en haar liedjes werden op de playlist gezet van nationale radiostations door heel Nederland.
Haar tweede EP is gemaakt met Odd Martin Skålnes en Magnus Skylstad (AURORA) in Noorwegen (2017). Ze toerde met Aurora, Racoon & Bløf.
Geïnspireerd door yoga en meditatie was Rachèl in 2022 van plan een EP te schrijven met “yoga popmuziek” – zen-geïnspireerde popsongs, met als doel de wereld een beetje lichter te maken. Dat voornemen mislukte en Rachèl schreef uiteindelijk over vier grote problemen: geestelijke gezondheid, politiek, religie en klimaatverandering – het resultaat: Popular Problems, is haar nieuwste EP.

Kijk en luister hier

Dieter en Eric van der Westen

De broers Dieter en Eric van der Westen zijn continue op zoek naar de mooiste liedjes in het Americana en folk idioom en dit project is een eerbetoon aan artiesten die in het verleden de prachtigste muziek hebben uitgebracht. Niet te missen, hardverscheurend mooi.


Some of our favorite songs
is het nieuwe akoestische duoprogramma van Dieter en Eric van der Westen waarbij ze op eigen wijze hun favoriete Americana, Country en Blues klassiekers spelen met zang, akoestisch gitaar en contrabas. Bekende en minder bekende pareltjes van artiesten als Neil Young, Bruce Springsteen, Eddie Vedder ,Willy DeVille Ry Cooder en John Prine passeren de revue.

De broers Van der Westen zijn continue op zoek naar de mooiste liedjes in het Americana en folk idioom en dit project is een eerbetoon aan artiesten die in het verleden de prachtigste muziek hebben uitgebracht.

Dieter van der Westen schrijft en produceert al langer Americana en folkmuziek die hij zowel solo als met de vijf koppige Dieter van der Westen Band uitbrengt. Zijn muzikale achtergrond ligt echter ook in de Noord-Afrikaanse muziek, al meer dan 20 jaar is hij bandleider en bassist van Kasba, waarmee hij over de hele wereld speelt en samenspeelde met o.a. BLØF, Paul de Leeuw, Frank Boeijen en het Metropool orkest.

Eric van der Westen is groot geworden in de jazz en lichte muziek, is een van Neerlands bekendste Jazz bassisten en speelde met ondermeer Eric Vloeimans, componist des vaderlands Martin Fondse en met de Turkse popster Sezen Aksu.

In duo bezetting brengen Dieter en Eric hun stille liefde voor Americana naar voren in een kleine, intieme setting. Luister en kijk hier

De pers over het akoestisch duo:
‘Neder-Americana op zijn allerbest’. (Heaven Magazine)
‘Sterke Americanaliedjes’ (Lust for Life Magazine)
‘Internationale Klasse’ (M-Podia)

Popup Choir: Gimme! Gimme! Gimme! – ABBA

Ervaring niet nodig. Succes gegarandeerd. Zing jezelf blij. Met deze keer: Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight). Driestemmig leren zingen met deze kraker van het viertal uit Zweden. Magisch.


Eén lied, twee uur lang lekker gaan en een driestemmig hoogtepunt. Ook als je denkt dat je niet kan zingen. Dat is Popup Choir.

Een avond met Maarten Bos (32) en gitarist Tijmen de Koning (33) is lachen, beleven en de longen uit je lijf brullen. Zij spelen. Jij zingt. Ervaring is niet nodig. Dus of je nou alleen onder de douche zingt, met je vrienden in de kroeg, of helemaal nooit. Gewoon lekker gaan.

Na een vol Paradiso, bijzondere televisie-optredens en een uitverkocht Concertgebouw gaan ze verder op hun missie. Nederland meer laten zingen. Deze keer: Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight). Driestemmig leren zingen met deze kraker van het viertal uit Zweden. Magisch.

PITTIGE MOSTERD: ALIONA VAN DER HORST

Deze avond een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van buurtbewoner en documentairemaker Aliona van der Horst. Geboren in Moskou en getogen in Nederland heeft zij vele nationale en internationale onderscheiden documentaires op haar naam staan. Sinds 14 december is haar film 'Gerlach' te zien in de bioscoop.


In Pittige Mosterd krijgen creatieven, (levens)kunstenaars en andere cultureel ingestelden uit de Oostelijke Eilanden een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van een bekende buurtgenoot.

Deze avond een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van buurtbewoner en documentairemaker Aliona van der Horst.

Aliona van der Horst (1970) is geboren in Moskou en getogen in Nederland en heeft vele nationale en internationale onderscheiden documentaires op haar naam staan.

Zo ontving ze de Pathé Tuschinski Film Award voor Dame met het witte hoedje (1997), de Prijs van de Nederlands Filmkritiek voor Boris Ryzhy (2009) en het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire voor haar film Liefde is aardappelen (2017).

De gelauwerde serie Passie voor de Hermitage (2003) met verhalen achter de schermen van het grootste museum ter wereld, ontving de Grand Prix FIFA Montréal, en de lange documentaire Voices of Bam (co-regie Maasja Ooms), een film over rouw en herinnering, is op vele internationale filmfestivals vertoond en onderscheiden.

Sinds 14 december dit jaar is haar laatste film Gerlach te zien in de bioscoop. De documentaire gaat over akkerbouwer Gerlach, die al zestig jaar boert onder de rook van Schiphol. Gerlach werd tijdens het IDFA bekroond met de prijs voor Beste Nederlandse Documentaire. 

Laat je inspireren door deze creatieve en inspirirende buurtbewoner met idealen.

Gratis inloop. Wil je zeker zijn van een plek? Meld je aan via mail: info@denieuwekhl.nl

KHL CHANTANT: CALIFORNIA DREAMING

Na de hartverwarmende editie van afgelopen jaar weer een podium vol kwartetten, duetten, mini koren, trio’s. Een matinee geheel gevuld met Papa’s & Mamma’s, human beatboxes, Scandinavische klanken, Balkan.

Luisteren naar artiesten in een fijne Cafésfeer, dat is KHL Chantant. Drs P zong het al ‘Daar heeft u voor een prik  Den helen middag schik.

Meerstemmige Zang. Alle talen welkom.

Na de hartverwarmende editie van afgelopen jaar weer een podium vol kwartetten, duetten, mini koren, trio’s. Een matinee geheel gevuld met Papa’s & Mamma’s, human beatboxes, Scandinavische klanken, Balkan.  In Maart snakken we naar Zonnestralen. Die spatten van het podium. Een must voor fijnproevers.

Wil jij genieten van een gevarieerde muzikale middag in een uitstekende sfeer? Dan moet je hier echt bij zijn. En als je een kaartje inclusief theatermenu koopt, heb je helemaal een topavond.

Daar krijgt u bij uw wijntje, 
Een trijntje en refreintje.

Wil je als deelnemer ook eens de sprong wagen?  Geef je op via: cafechantant@denieuwekhl.nl

De Kretenzers

Gratis inloop, wel even reserveren: info@denieuwekhl.nl Een literaire show waarin de panelleden ter plekke fabuleren. Waarin zij literaire anekdotes, achterflappen van verzonnen of misschien toch echt bestaande boeken en vreemde spectaculaire feiten over schrijvers opdissen.

Alsof het gedrukt staat
Gratis inloop, wel even reserveren: info@denieuwekhl.nl

Een literaire show waarin de panelleden ter plekke fabuleren. Waarin zij literaire anekdotes, achterflappen van verzonnen of misschien toch echt bestaande boeken en vreemde spectaculaire feiten over schrijvers opdissen. Het gaat deze avond dus om mooie slagzinnen, literaire anekdotes, verzonnen of echte verhalen en levensbeschrijvingen uit de literatuur, die aan het publiek worden voorgelegd; zijn dit waargebeurde of verzonnen verhalen, is dan de vraag.

In ‘Alsof het gedrukt staat’ krijgen vier kandidaten opdrachten uitgereikt die zij ter plekke moeten oplossen of beantwoorden. De deelnemers oefenen voor uw ogen hun verbale lenigheid, fantasie  en improvisatievermogen. Men zal elkaar aftroeven in vindingrijkheid en esprit. De avond heeft een klein wedstrijdelement en het gaat ongetwijfeld een keer mis…

Na de pauze volgt een interview met een van de vaste schrijvers, of een gast, met een actuele aanleiding. Met Froukje van der Ploeg, Rashid Novaire, Erik Lindner en Frans Strijards, presentatie door Maaike Bergstra.  
Na de pauze treden diverse gasten voor het voetlicht. En er is ook een pianist die ter plekke steeds muzikaal intervenieert.

Is dit wat het lijkt? Het programma suggereert steeds dat improvisatie en het verbale vermogen en de fantasie van de deelnemers een doorslaggevende rol spelen om het publiek te overtuigen. hoewel ze zich wel enigszins hebben kunnen voorbereiden…

SingerG & Elated

Een dubbelconcert. De Amsterdamse vocal band 'SingerG' vertolkt kersverse pophits en tijdloze klassiekers met een moderne acapella sound. De inspiratie van 'The Elated' komt uit een breed palet aan muzikale genres, stijlen en tradities, waaronder R&B, Funk, Disco, Jazz, Rock en volksmuziek uit het Midden-Oosten.

Een dubbelconcert van SingerG and Elated.

Amsterdamse vocal band SingerG (als in synergy) vertolkt kersverse pophits en tijdloze klassiekers met een moderne acapella sound. De acht vocalisten brengen hun uiteenlopende stemmen en achtergronden samen om ieder nummer een unieke sfeer en sound te geven. SingerG viert in 2024 haar 15-jarige jubileum. Sinds de oprichting in 2009 heeft het ensemble een volledig eigen aanpak gecreëerd op het gebied van arrangeren, muziekproductie en samenzang.

De Nederlandse ‘Omni-Pop’ formatie The Elated werd in 2020 opgericht door zanger Ebru Yoldaş. De line-up bestaat naast Yoldaş uit drummer Koen Schoutrop, multi-instrumentalist en zanger Toshiro Polak en de veelzijdige bassist Don Gerritsen. Hoewel hun muziek stevig geworteld is in pop, putten The Elated inspiratie uit een breed palet aan muzikale genres, stijlen en tradities, waaronder R&B, Funk, Disco, Jazz, Rock en volksmuziek uit het Midden-Oosten.

Mooie Noten

Mooie Noten is dé Amsterdamse popsongcompetitie voor singer-songwriters en (semi)akoestische acts van maximaal drie personen. Het uitgangspunt is de popsong zelf, waarbij gelet wordt op compositie, teksten en muzikale presentatie.

Mooie Noten is de Amsterdamse popsongcompetitie voor singer-songwriters en (semi)akoestische acts van maximaal drie personen. Het uitgangspunt is de popsong zelf, waarbij gelet wordt op compositie, teksten en muzikale presentatie. Mooie Noten is een begrip in Nederland, niet in de laatste plaats door de bijzondere podia waar de deelnemers kunnen spelen.

GRAP organiseert Mooie Noten om aanstormend talent de kans te geven zich te presenteren aan publiek, pers en muziekindustrie. De winnaar gaat naar huis met een prijzenpakket met onder meer een waardecheque voor muziekinstrumenten, studiotijd en optredens. Eerdere winnaars zijn onder andere Kaya, Juliet, Melle, Susann., Meis, Jana Mila, Eelke Ankersmit, Pitou en Lucas Hamming. Onder de oud-deelnemers horen onder meer Case Mayfield, Laura Sjin en Midas.

Er zijn dit jaar drie voorrondes:
20 maart  Midwest
23 maart   De Roode Bioscoop
27 maart   De Nieuwe KHL

Kijk hier meer info en inschrijving
Aftermovie Mooie Noten 2023

ABEL’S AMERICANANA

The Bayou Mosquitos uit Amsterdam draait haar hand niet om voor een lekker stukkie Noord- Amerikaanse roots, country, folk, funk, slide of westernswing muziek en hebben daar al ruim 30 jaar veel plezier in. Met deze keer als speciale gasten: The Lasses met geweldige folkballades uit de Schotse, Ierse en Amerikaanse folktradities.


Een bonte avond vol ROOTS muziek met geweldige vocale gasten en bijzondere verhalenvertellers. The Bayou Mosquitos uit Amsterdam draait haar hand niet om voor een lekker stukkie Noord- Amerikaanse roots, country, folk, funk, slide of westernswing muziek en hebben daar al ruim 30 jaar veel plezier in.

Met deze keer als speciale gasten: The Lasses

Nog voordat ze een woord hadden gewisseld zongen ze al samen, in het Ierse muziekcafé Mulligans in Amsterdam. Inmiddels toeren Sophie Janna en Margot Merah de hele wereld over met geweldige folkballades uit de Schotse, Ierse en Amerikaanse folktradities en intieme eigen liedjes. Janos Koolen is verantwoordelijk voor de rake, pure arrangementen en een groot deel van de instrumentpartijen, naast Stijn van Beek op low whistle en uilleann pipes. Centraal staat altijd de samenzang waarbij de stemmen elkaar perfect aanvullen en versterken.

The Bayou Mosquitos doen een set, the Lasses doen er een met hun eigen repertoire, maakten recent een nieuw album “Near Far” en ze doen een ‘Americana’ setje met ons samen, met o.m. songs van Gram Parsons en Richard Thompson.

april 2024

Machteld Chante Shaffy

Vanwege grote belangstelling nogmaals Machteld Chante Shaffy! Machteld van der Gaag heeft 'met haar mannen' 15 Franse chansons van Ramses opgenomen. Het belooft wederom een gedenkwaardige Franse Shaffymiddag te worden, met ook gastoptredens.

Net als Ramses Shaffy is Machteld van der Gaag voor haar gevoel te laat geboren, in ‘een land met ander licht‘. Daardoor groeide ze wel tweetalig op, met de Nederlandse en de Franse taal, maar ontdekte ze Ramses Shaffy pas in de jaren ’90, toen ze bij een reclamebureau werkte dat ‘Zing Vecht Huil’ gebruikte onder een commercial. Ze kocht een verzamel CD en was verkocht. Later, woonachtig in Amsterdam, zwaaide ze nog af en toe naar Ramses als hij op het terras van café Torino zat, achter zijn vertrouwde glaasje wijn zat.

Ze kon toen niet vermoeden dat ze veel later met de orkestleider en pianist van Ramses Shaffy zou gaan musiceren: Nico van der Linden. Nico wist dat Ramses ook liederen in het Frans had geschreven en gezongen en liep al lang rond met het plan om een Franstalig Shaffy album op te nemen. Dankzij de samenwerking met Machteld werd het plan eindelijk concreet.

In oktober 2021 overleed Nico van der Linden, maar in het jaar daarvoor hadden Nico en Machteld het album ‘in de steigers’ gezet, en had Nico de partituren geschreven en de  bandbezetting bepaald.

En nu heeft Kees van Zantwijk de muzikale leiding overgenomen en zich ontfermt over de arrangementen. In totaal zijn er 15 chansons van Ramses opgenomen en op 1 december 2023, de sterfdag van Ramses Shaffy, presenteerde Machteld het album Machteld Chante Shaffy. Dit optreden was snel uitverkocht en vandaar deze reprise! Het belooft een gedenkwaardige Franse Shaffy-middag te worden, met ook gastoptredens.

Met Kees van Zantwijk op de pianoLeon Mennen op bas, Gert Wantenaar op accordeon en Enrique Firpi op percussie.

Popup Choir: Creep – Radiohead

Ervaring niet nodig. Succes gegarandeerd. Zing jezelf blij. Met deze keer terug naar de 90's met de lekkere rockmuziek van Radiohead en meebleren met Creep. Run, run, run, ruuuun. Moeten we meer zeggen?


Eén lied, twee uur lang lekker gaan en een driestemmig hoogtepunt. Ook als je denkt dat je niet kan zingen. Dat is Popup Choir.

Een avond met Maarten Bos (32) en gitarist Tijmen de Koning (33) is lachen, beleven en de longen uit je lijf brullen. Zij spelen. Jij zingt. Ervaring is niet nodig. Dus of je nou alleen onder de douche zingt, met je vrienden in de kroeg, of helemaal nooit. Gewoon lekker gaan.

Na een vol Paradiso, bijzondere televisie-optredens en een uitverkocht Concertgebouw gaan ze verder op hun missie. Nederland meer laten zingen. Deze keer: terug naar de 90’s met de lekkere rockmuziek van Radiohead en meebleren met Creep. Run, run, run, ruuuun. Moeten we meer zeggen?

De Moed om te Vertrekken

Een ontdekkingstocht naar de wereld van de Tango. Zanger Kees Scholten ontdekte dat het meer is dan alleen een dans. Nieuwsgierig geworden naar de bijzondere liederen die hij tegenkwam begon hij zelf vertalingen te maken van deze teksten en dook zo dieper in dit fascinerende genre.


……en het is dit lied

luid of lelijk gezongen
dat troost biedt aan hoe het is gegaan.

De Moed om te Vertrekken is een ontdekkingstocht naar de wereld van de Tango. Ruim honderd jaar geleden zochten miljoenen Europeanen hun heil aan de oevers van de Rio de la Plata. Zij gingen het avontuur tegemoet en reisden naar een onbekende bestemming, op zoek naar een beter bestaan. De confrontatie met de aanwezige bevolking en cultuur leverde een nieuwe muziek- en dansvorm op: de Tango.

Zanger Kees Scholten ontwikkelde een passie voor de Tango en ontdekte dat het meer is dan alleen een dans. Nieuwsgierig geworden naar de bijzondere liederen die hij tegenkwam begon hij zelf vertalingen te maken van deze teksten en dook zo dieper in dit fascinerende genre.

Deze gezongen vertalingen nemen je mee naar een wereld van havenkroegen, huurkazernes, bordelen en naar de ziel van mensen die de moed hebben om te vertrekken. Liederen over illusie, liefde en frustratie. Vurig en passioneel, maar ook met humor gebracht.

Begeleid door Margreet Markerink op piano en Emmy Storms op viool.
Winnaar van het 10e Utrechts Kleinkunstfestival.

Verhaal en vertalingen: Kees Scholten
Liedteksten van: Cátullo Castillo, Enrique Cadicamo en Horacio Ferrer
Muziek van: Anibal Troilo, Edgardo Donato, Astor Piazzolla, Margreet Markerink

Route Soleil

Accordeonist en pianist Jaap Somsen en zangeres Maaike Kitslaar laten de temperatuur direct op aangename wijze stijgen. In hun programma 'Neem me mee' klinken poëtische teksten van de chansons in het Frans, maar ook in eigen vertalingen.


Muziek in mediterrane sferen, dat is wat duo Route Soleil brengt. Accordeonist en pianist Jaap Somsen en zangeres Maaike Kitslaar laten waar zij komen de temperatuur direct op aangename wijze stijgen.

In hun programma ‘Neem me mee‘ klinken poëtische teksten van de chansons in het Frans, maar ook in eigen vertalingen. Het programma ‘Neem me mee’ gaat over daar zijn waar je niet bent. Zoals Charles Aznavour in zijn Emmenez-moi zingt:

“Onderweg heeft mijn misère meer warmte en minder gewicht”

Het duo voert je in het programma mee naar het Brussel en Amsterdam van Brel, trapt op de ‘bicyclette’ van Montant langs de berg van Ferrat, langs ‘girouettes’ van Boccara en wandelt een stukje mee op door het Parijs van chanteuse Barbara. Met een zachte landing brengen ze je weer terug naar het hier en nu.

Jaap en Maaike waren in 2022 finalist in het befaamde Concours de la Chanson van Alliance Française. Zij staan met hun muziek het liefst zo dichtbij mogelijk, in huiskamers, kroegen en op pleinen van Venray tot Goedereede. Ze waren te gast op festivals als Weekend van de Romantische Muziek Rotterdam en in chanson series van o.m. de Nieuwe KHL en het Torpedo theater Amsterdam. In 2023 brachten zij hun eerste album Neem me mee uit, te beluisteren via de streamingdiensten.

Zie ook:  www.duoroutesoleil.nl

mei 2024

DE BENONIES

De Benonies spelen swingende en nostalgische muziek. Van Nino Rota uit verschillende Fellini films waarbij de bijbehorende filmfragmenten worden geprojecteerd. Tot heerlijke dansnummers van andere Italiaanse componisten.


Het ideale moederdagcadeau!
Een middag met vrolijke en melancholieke, opzwepende en melodieuze muziek van de Benonies, en aansluitend dineren in het restaurant. Moederdag was nog nooit zo mooi.

In 1983 richtten enkele conservatorium-studenten samen met een tweetal beeldend kunstenaars een bandje op. Om swingende en nostalgische muziek te maken, vaak afkomstig uit de prachtige Italiaanse films van vooral Fellini. Deze muziek, gecomponeerd door Nino Rota, is een mengeling van circus-, dorpsharmoniekapel-, jazz- en operamuziek. Daarna werd het repertoire uitgebreid met nog meer Italiaanse muziek uit de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw, klezmer, muziek uit Zuid Amerika en uit de Balkan.

Het programma dat de Benonies op zondagmiddag 12 mei speelt, bestaat uit twee delen. Voor de pauze muziek van Nino Rota uit verschillende Fellinifilms waarbij de bijbehorende filmfragmenten worden geprojecteerd. En daarna heerlijke dansnummers uit het Benonies repetoire.

De Benonies bestaan uit:
Jetta Starreveld – zang, Joost van Son – accordeon, Babette Jane – sopraansaxofoon, Titus Dekker – altsaxofoon, Hans Terhorst – gitaar, Harm Wijntjes – contrabas, DirkJan de Koning – slagwerk.

Popup Choir: Anti-Hero – Taylor Swift

Ervaring niet nodig. Succes gegarandeerd. Zing jezelf blij. Met deze keer de nieuwe koningin van de popmuziek, die zelf de Anti-Hero durft uit te hangen. Kom jij meezingen met Taylor Swift?


Eén lied, twee uur lang lekker gaan en een driestemmig hoogtepunt. Ook als je denkt dat je niet kan zingen. Dat is Popup Choir

Een avond met Maarten Bos (32) en gitarist Tijmen de Koning (33) is lachen, beleven en de longen uit je lijf brullen. Zij spelen. Jij zingt. Ervaring is niet nodig. Dus of je nou alleen onder de douche zingt, met je vrienden in de kroeg, of helemaal nooit. Gewoon lekker gaan.

Na een vol Paradiso, bijzondere televisie-optredens en een uitverkocht Concertgebouw gaan ze verder op hun missie. Nederland meer laten zingen. Deze keer: de nieuwe koningin van de popmuziek, die zelf de Anti-Hero durft uit te hangen. Kom jij meezingen met Taylor Swift?

Philip Kroonenberg

Al meer dan 40 jaar is Phillip een van de toonaangevende Americana-muzikanten in Nederland. Zijn nieuwe plaat heet ‘Wherever You Are’ en komt in februari dit jaar uit bij Excelsior. Philip zingt op deze 1e Pinksterdag de liedjes over zijn leven met zijn geliefde Jellie Brouwer.

Philip Kroonenberg  – Wherever You Are – Ode aan Jellie

Al meer dan 40 jaar is Phillip een van de toonaangevende Americana-muzikanten in Nederland. Daarnaast is hij de man van wijlen Kunststof presentatrice  Jellie Brouwer

“In 2019 bracht Excelsior mijn album Some More Time uit. De liedjes voor die plaat schreef ik in de wachtkamers van de ziekenhuizen waar ik met mijn vrouw Jellie Brouwer was. We kregen dankzij de operaties en behandelingen inderdaad nog wat tijd.  Einde 2022 bleek Jellie opnieuw ziek te zijn en deze keer was er geen zicht meer op genezing. Ook pogingen om verlenging van tijd te krijgen strandden. Ze is 18 juni 2023 overleden.
Weer schreef ik liedjes in de wachtkamers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Veertien liedjes die als een foto van die periode het verhaal vertellen. Het vijftiende lied  gaat over de situatie na 18 juni. Hoe het nu is.“

Bij dit optreden op 1e Pinksterdag in de Nieuwe KHL speelt Philip de liedjes die over deze geschiedenis gaan en ook over de tijd waarin hij Jellie ontmoette. Tussendoor vertelt hij het verhaal.

“Vanuit het huis klinkt de gitaar van Philip, hij zingt. Over jou?
‘De hele tijd. Hij heeft veel nieuwe liedjes, en er zitten een paar hele mooie bij.’”
(Quote uit het Volkskrant interview dat Sara Berkeljon met Jellie Brouwer had in juni 2023).

De nieuwe plaat heet ‘Wherever You Are’ en komt in februari dit jaar uit bij Excelsior. Philip speelt met Phaedra Kwant (contrabas) en dochters Patsy (zang) en Dunja (piano).

GIPSY SALOON: SERVUS

Al 20 jaar een vaste waarde in het KHL programma. Een opzwepend Hollands zigeunerorkest en uiteraard heerlijk eten en drinken. Daar knapt iedereen van op.

Ontsnap aan de Hollandse werkelijkheid en waan je voor even op een warmbloedig Hongaars feest. Met een opzwepend zigeunerorkest en uiteraard heerlijk eten en drinken. Daar knapt iedereen van op. Op deze lente-editie kun je getuige zijn van een wonderlijke transformatie: een Hollands muzikantengezelschap  in een opzwepend zigeunerorkest. In de sfeervolle achterzaal geniet je van heerlijk eten en drinken en van muziek uit het hart. De muzikanten van Servus spelen eigen composities en Russische, Yiddische en Joegoslavische nummers.

Zaal open vanaf 17.30, start muziek 18.30
7,50 entree
37,00 entree incl. een tweegangen menu

ABEL’S AMERICANANA

Een bonte avond vol ROOTS muziek met geweldige vocale gasten en bijzondere verhalenvertellers.


Een bonte avond vol ROOTS muziek met geweldige vocale gasten en bijzondere verhalenvertellers. The Bayou Mosquitos uit Amsterdam draait haar hand niet om voor een lekker stukkie Noord- Amerikaanse roots, country, folk, funk, slide of westernswing muziek en hebben daar al ruim 30 jaar veel plezier in.

Alweer het derde seizoen dat de Mosquitos hun paarden afzadelen in de Nieuwe KHL voor een spetterende nieuwe serie met rootsmuziek en verrassende gasten.

STICHTING DE NIEUWE KHL

Abonneer op de nieuwsbrief