Over KHL

Slide
Slide
Slide
WP_20160921_17_48_47_Rich
30123749_2524309417794291_1943689691777728512_n
1O4A2167
2023 robvandamfoto.nl -9485
khl-100-jaar
previous arrow
next arrow

Over de nieuwe KHL

De Nieuwe KHL is een café, restaurant, feestzaal en buurtpodium in één. De verschillende onderdelen zijn organisch met elkaar verbonden en versterken elkaar. De Nieuwe KHL kent geen hoge culturele drempel. De bezoeker van het restaurant en de buurtbewoner op het terras komen bijna terloops in aanraking met het culturele programma. De culturele en culinaire huiskamer van de Oostelijke Eilanden.

DE GESCHIEDENIS

De geschiedenis van KHL is verbonden met de opkomst en ondergang van de scheepvaart in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Scheepvaartmaatschappij Koninklijke Hollandsche Lloyd, in 1908 voortgekomen uit de Zuid-Amerika Lijn, verlegde de koers van veevervoer uit Zuid-Amerika op personentransport.

In 1915 kocht de rederij twee hectare grond aan de Oostelijke Handelskade en bouwde aan de kade loodsen, kantoorgebouwen, personeelswoningen, het Lloyd hotel én een koffiehuis. Vlak na de eerste wereldoorlog profiteerde het koffiehuis van de drukte in de haven. Kapiteins, officieren, bemanningsleden en passagiers kwamen langs voor koffie, bier of een klein menu. De deftige voorzaal was voor het hogere personeel, in de achterzaal kregen de bootwerkers aan lange tafels koffie en snert met worst.

In de jaren dertig sloeg ook bij Koninklijke Hollandse Lloyd de crisis toe en de scheepvaartmaatschappij legde het loodje. Het koffiehuis deelde in de malaise en kwijnde langzaam weg. Na jarenlange leegstand, een winkelfunctie (kruidenier) en een groothandel in Delfts blauwe souvenirs, werd in oktober 1997 de Vereniging Vrienden van de KHL opgericht, met als doel het pand van de sloop te redden, in oude luister te herstellen en de KHL terug te geven aan de buurt.

In 1999 kocht Woningbouwvereniging Zomers Buiten het pand voor een symbolisch bedrag. Na een grondige restauratie was het koffiehuis weer geschikt voor sociale en culturele activiteiten, eten en drinken. De toenmalige uitbaters Trees Jong en Richard Mosterd bleven bijna twintig jaar de spil van de KHL, en bouwden het uit tot een ontmoetingsplek waar de oude en nieuwe buurtbewoners welkom waren.

Op 1 mei 2016 brak een nieuwe periode aan. De broers Jan en Gerard Krabben nemen de KHL over. Zij bouwen met respect voor alles wat tot stand is gebracht, aan een nieuwe ontmoetingsplek: De Nieuwe KHL. Dat betekent oude én nieuwe gezichten, een nieuwe menukaart en een vertrouwde sfeer. In augustus 2017 heeft er een grondige upgrade plaats gevonden, waarbij het unieke en historische karakter van het pand natuurlijk behouden is gebleven.


Wil je meer weten over de geschiedenis van de KHL? Luister naar de de vierdelige podcast serie “De Napoleon van de stoomvaart” van Tineke Kalk. Ruim honderd jaar geleden bouwde Jan Wilmink als directeur van de Koninklijke Hollandse Lloyd een scheepvaartimperium op. Met zijn passagiersschepen vervoert hij duizenden landverhuizers naar Zuid Amerika. >> LUISTER HIER

STICHTING DE NIEUWE KHL

Om een duidelijk onderscheid te creëren tussen de commerciële en culturele activiteiten zijn  de culturele activiteiten bij de Stichting De Nieuwe KHL ondergebracht.