Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LIEDJES DIE NIET MOCHTEN

zo 16 oktober 2022, 16:00

Nederlied Ensemble-Amsterdam - Liedjes die niet mochten

Het Nederlied Ensemble met een muzikaal kleinkunst programma gebaseerd op het gelijknamige boek van van Henk van Gelder en Robert van ‘t Wout.

Nederlied Ensemble-Amsterdam - Liedjes die niet mochten

In dit tijdperk met vrije meningsuiting is het ondenkbaar dat een liedje niet gezongen mag worden. Echter, ooit had Nederland zijn heilige huisjes, zoals ‘het fatsoen’, ‘de religie’ en ‘het koningshuis’. Wie daarover wilde zingen in het theater, op de grammofoonplaat, voor de radio of op de televisie, kreeg te maken met de handhavers van de goede zeden. Bijvoorbeeld met de Radio Omroep Controle Commissie of met de Vereniging Voor Eer en Deugd die vaak sprak over ‘zedenverwildering’. In 1992 werd het lied ‘Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan’ verboden op een bevrijdingsfestival. En Robert Long voelde de hete adem van Christelijke censuur in zijn nek bij zijn liedje ‘Jezus Redt’! Ook het liedje ‘Op een mooie Pinksterdag’ kon rekenen op een radioverbod. In dit gevarieerde programma komen een groot aantal beroemde gecensureerde voorbeelden voorbij van liedjes die niet mochten.

Met liedjes van o.a.: Robert Long, Frans Halsema, Annie MG Schmidt, Jules de Corte, Gerard Cox, Jacques van Tol, Dirk Witte, Jasperina de Jong, Martin van Dijk, Guus Vleugel, Harry Bannink en Willy van Hemert.
Een eigenlijk ‘verboden’, liedjesprogramma! Ssssssttt….
Geheimhouding verplicht!

Gegevens

Datum:
zo 16 oktober 2022
Tijd:
16:00