Laden Evenementen

« Alle Evenementen

JP den Tex: The Starlight Adventure

zo 20 oktober, 16:00


Singer-songwriter JP den Tex speelt en zingt zijn veelgeprezen song cycle ‘The Starlight Adventure’ unplugged.  Subtiel begeleid door gitarist Michiel Jansen, accordeonist Marius Bos en contrabassist Harm Wijntjes. Met uitgebreide storytelling over een wonderlijk muzikaal circusgezelschap.

Rode draad vormt het verhaal over avonturier Jim Molineaux, geboren in Haïti, die als klein kind werd geadopteerd door een Amerikaanse operazangeres en opgroeide in New Orleans. Tijdens zijn opvoeding ontwikkelde hij een vreemde voorliefde voor onze oude, Europese cultuur. En tevens een onweerstaanbare drang om die cultuur terug tot leven te wekken. JP liep Jim tegen het lijf bij een toeristisch bezoek aan Milaan in 1992, kort na de val van de Berlijnse muur: graatmager, charismatisch en bezeten van zijn idealen. De Amerikaan was bezig een reizend variétéspektakel op te zetten, “The Starlight Adventure”. Clowns, acrobaten, tapdans, ballet en lichte opera hoorden ook bij de plannen, waarmee Jim het herenigde Europese continent weer in vuur en vlam wilde zetten.

Bij die eerste toevallige ontmoeting in de wereldberoemde Scala stonden beide mannen in gedachten voor de buste van de door hen bewonderde Franse romanschrijver Stendhal. Dankzij die gedeelde fascinatie ontstond een correspondentievriendschap, die uiteindelijk een keten van merkwaardige gebeurtenissen in gang zou zetten. Het begon ermee, dat Jim JP vroeg om voor zijn nieuwe gezelschap een muzikale introductie te componeren, die ‘Stendhal Sonata’ moest gaan heten. Een ouverture die er nooit gekomen is, de reden waarom een verhaal apart. Nu, ruim dertig jaar later, kreeg de sonate alsnog vorm.

>> Kijk en luister hier <<

De Music Maker in 2022 bij de release van het album:

The Starlight Adventure – Meeslepend conceptalbum
‘ Wanneer JP Den Tex na het eerste F-akkoord begint te vertellen over dromers, lange ballerina’s en een rebelse amigo op klompen weet je dat je weer op reis gaat met een van Neerlands meest begenadigde singer-songwriters. Een gekwaste drummer sleept je een trein vol circusartiesten in. Die rolt via Moskou en Copenhagen het Italië binnen in de tijd dat fuzz-pedalen nog niet bestonden. 5 Jaar na zijn laatste plaat Wolf! presenteert de 72-jarige singer-songwriter uit Arnhem andermaal een prachtig conceptalbum. Te Europees om Americana te noemen…. 

Gegevens

Datum:
zo 20 oktober
Tijd:
16:00