Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

oktober 2023

TRIO BIER LIGHT

Na 30 jaar bloed zweet en tranen staat de band op het toppen van zijn kunnen, heeft een ijzersterk repertoire met klassiekers en een niet aflatende stroom van verrassende nieuwe liedjes. Vanavond terug in het eigen clubhuis!


Na het optreden in Paradiso, begin dit jaar, kopte de Telegraaf: Trio Bier rockt harder dan ooit!
En zo is het.
Na 30 jaar bloed zweet en tranen staat de band op het toppen van zijn kunnen, heeft een ijzersterk repertoire met klassiekers en een niet aflatende stroom van verrassende nieuwe liedjes.
Vanavond weer terug in het eigen clubhuis in een semi-akoestische setting!

Menestrel: hommage aan Jacques Brel

In “Hommage à Jacques” neemt MÉNESTREL u mee op reis door Brel’s bewogen leven, aan de hand van foto’s, verhalen, anekdotes en zestien van zijn chansons.


‘Jacques Brel, ce n’est pas un chanteur”,  schreef ooit een recensent, “c’est une force de la nature’.

Een briljante, gepassioneerde dichter-zanger, geweldenaar op het podium. Bij zijn geboorte in 1929 leek hij voor iets heel anders in de wieg gelegd. Jongste telg in een bedaarde Vlaams-Franse bourgeoisfamilie, voorbestemd om in de voetsporen van zijn vader directeur te worden van een kartonfabriek. Maar in de sterren stond een andere bestemming. Jacques breekt los uit de gebaande paden en trekt als vroege twintiger naar Parijs, gitaar en een paar liedjes in de hand. De onzekerheid tegemoet, zijn passie achterna. Het begin van een levenslange zoektocht, naar “de onmogelijke droom, de onbereikbare ster”. De eerste stappen nog weifelend, maar dan de doorbraak, het succes, in een duizelingwekkende cadans. Tournees tot in alle uithoeken van Frankrijk, Europa en daarbuiten. Triomfen in de Olympia in Parijs, avond aan avond uitverkocht. Album na album na album. Maar dan in 1966, op het hoogtepunt van zijn roem, opnieuw een radicale breuk: tot ieders verbijstering, stopt Brel met optreden. Genoeg geweest, hij wil niet vastroesten, nóóit. De rusteloze zoektocht gaat voort, naar een nieuwe horizon. Die Jacques uiteindelijk letterlijk vindt, aan het andere eind van de wereld, op de Markiezeneilanden midden in de Stille Oceaan. Nog een laatste album – “Les Marquises” – waarmee hij zijn publiek in vervoering brengt. Een afscheidsgroet, zo zal blijken. Amper een jaar later, oktober 1978, overlijdt “grand Jacques” aan longkanker. Opgebrand door zijn intense leven, 49 jaar nog maar

Maar Jacques Brel leeft voort in de erfenis die hij ons nalaat. Zijn tijdloze chansons van liefde en pijn, verontwaardiging, sarcasme, spotternij, vriendschap of vertedering. En de weergaloze wijze waarop hij ze vertolkte op het podium. Brel zóng zijn chansons niet, hij WÁS zijn chansons. Met volle overgave.

In “Hommage à Jacques” neemt MÉNESTREL u mee op reis door Brel’s bewogen leven, aan de hand van foto’s, verhalen, anekdotes en zestien van zijn chansons. Deels klassiekers, deels minder bekende pareltjes. Een ontdekkingsreis waarin we “grand Jacques” leren kennen in al zijn intensiteit en complexiteit, op weg naar zijn onbereikbare ster.

POPUP CHOIR: ABBA – Mamma Mia

Ervaring niet nodig. Succes gegarandeerd. Zing jezelf blij. Met deze keer: Mamma Mia. De insiders weten: de ABBA-avonden zijn altijd de beste.

Een kneiterlekker popnummer, twee uur lekker gaan en een driestemmig resultaat. Zingen zonder dat je hoeft te kunnen zingen. Dat is Popup Choir.

Een avond met Maarten Bos (32) en gitarist Tijmen de Koning (33) is lachen, leren en de longen uit je lijf brullen. Een avondje uit, maar dan nét even anders. Met deze keer: Mamma Mia. De insiders weten: de ABBA-avonden zijn altijd de beste. Koop op tijd je kaartje.

Ervaring niet nodig. Succes gegarandeerd. Zing jezelf blij.

De jongens van Popup Choir stonden al in Paradiso en Het Concertgebouw, maar zijn ook elke maand in De Nieuwe KHL te vinden. www.popupchoir.nl

KHL CHANTANT: ITALIË

Met deze editie als thema: Italië! Opera’s. Van Sprankelende sopranen tot het Grappa gemompel van Poalo Conte. Klassiekers van Enrico Morricone en Andreas Bocelli. O sole mio. En natuurlijk zullen ‘Marina’ en ‘Lola’ niet ontbreken.


Luisteren naar artiesten in een fijne Cafésfeer, dat is KHL Chantant. Drs P zong het al ‘Daar heeft u voor een prik  Den helen middag schik.

Een hele reeks chanteurs staat weer te trappelen, begeleid op de piano door Vera Marijt, op de contrabas door Chris Bernhart, en met gastblazers en gitaristen. Host Gerrit van der Linden praat het geheel vastberaden aan elkaar.

Met deze editie als thema: Italië!
Ons favoriete vakantieland.
Opera’s. Van Sprankelende sopranen tot het Grappa gemompel van Poalo Conte.
Klassiekers van Enrico Morricone en Andreas Bocelli. O sole mio.
En natuurlijk zullen ‘Marina’ en ‘Lola’ niet ontbreken.

Een Matinee vol Hartstocht, Drama en Theater.

Wil jij genieten van een gevarieerde muzikale middag in een uitstekende sfeer? Dan moet je hier echt bij zijn. En als je een kaartje inclusief
theatermenu koopt, heb je helemaal een topavond.
Daar krijgt u bij uw wijntje, 
Een trijntje en refreintje.

Wil je als deelnemer ook eens de sprong wagen?  Geef je op via: cafechantant@denieuwekhl.nl

In samenwerking met:

Pittige Mosterd: ALEXANDRA RADIUS EN HAN EBBELAAR

>> VOL << (er is wel een wachtlijst. Mail naar info@denieuwekhl.nl)  Een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van onze bekende buurtgenoten Alexandra Radius en Han Ebbelaar. (foto: Astrid van Leeuwen)


>> VOL << ook de wachtlijst!
In Pittige Mosterd krijgen creatieven, (levens)kunstenaars en andere cultureel ingestelden uit de Oostelijke Eilanden een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van een bekende buurtgenoot.

Deze avond neemt het wereldberoemde danspaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar plaats op onze bescheiden sofa. We willen alles weten over dansdrift, hun gouden jaren en afscheid zonder weemoed. En over hun liefde, die al meer dan 60 jaar duurt.

Mr Ferocious unplugged

Mr. Ferocious is een band die zich moeilijk laat vatten in een omschrijving. Wat u kunt verwachten: donkere Murderballads, krakerige Rock 'n' Roll, knetterende Americana, veel samenzang en een flinke dosis onzin.


Mr. Ferocious
is een band die zich moeilijk laat vatten in een omschrijving. Wat u kunt verwachten: donkere Murderballads, krakerige Rock ‘n’ Roll, knetterende Americana, veel samenzang en een flinke dosis onzin. ‘Als deze band een baby zou zijn was de moeder een groupie die op dezelfde avond met Elvis, Lemmy en Tom Waits het bed heeft gedeeld’.

Met:
Vincent van Warmerdam Gitaar ( Filmcomponist, Orkater )
Viktor Griffioen
Leadzang, Gitaar. ( The Sadists , Orkater )
Colin Linnekamp
Floortom ( ,Zoutmus, Orkater)
Kees vd Vooren Contrabas ( Kees&Eddie Parade , Orkater )

LEONI JANSEN & JEROEN KRAMER: Vette Duetten

>> UITVERKOCHT<< 'Vette Duetten' met Leoni Jansen, zang-maestra wier vertolkingen rechtstreeks het hart raken en singer-songwriter Jeroen Kramer, performer van zijn eigenzinnige nederpop. 


Een programma, op verzoek speciaal samengesteld voor de Nieuwe KHL:
‘Vette Duetten’
met Leoni Jansen, zang-maestra wier vertolkingen rechtstreeks het hart raken en singer-songwriter Jeroen Kramer, performer van zijn eigenzinnige nederpop.

Bekende en onbekende songs voor twee, van eigen en andermans hand. Denk aan James Taylor/Carly Simon, Dolly Parton/Kenny Rogers, June Carter/Johnny Cash, en… Leoni Jansen & Jeroen Kramer.

Eenmalig. Mis het niet.

november 2023

ALEX ROEKA: NIEUWE DROMEN

>> UITVERKOCHT << Voor deze voorstelling ontving Alex de Poelifinario Kleinkunst 2022, de cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen.

>> UITVERKOCHT << (er is een wachtlijst; mail naar info@denieuwekhl.nl)

In oktober verleden jaar betoverde Alex Roeka ons, en een bomvolle zaal, met wat misschien wel het mooiste optreden ooit was op ons intieme KHL podium. We zijn dan ook heel blij en vereerd om Alex Roeka dit seizoen wederom te mogen begroeten.

In zijn theaterprogramma ‘Nieuwe Dromen‘ zingt en vertelt Alex Roeka over de bitterzoete zindering van de liefde, de troostende poëzie van de schaduwkant, de opwindende zoektocht naar hoe het is, de schoonheid en kracht van de natuur, de indringende stem van het verleden, het gevoel van belangeloze vrijheid dat ontstaat in de onthechting en de louterende terugkeer naar het land van de jeugd,

Alex Roeka: ‘Dromen, dromen, dromen, hoe dan ook, altijd dromen, helder, duister, vermetel en dwaas, dromen van altijd, maar wel nieuw.’

Voor deze voorstelling ontving Alex de Poelifinario Kleinkunst 2022, de cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Aldus de jury: ’Roeka’s doorleefde, maar krachtige stemgeluid geeft extra diepte aan poëtische teksten over onder meer het genot en de pijn van grootse liefdes.’

Alex Roeka: zang, gitaar
Reyer Zwart: gitaar, bas, piano, lapsteel, banjo
Jeroen Kleijn: drums, percussie

ALEX ROEKA: NIEUWE DROMEN

>> UITVERKOCHT << Voor deze voorstelling ontving Alex de Poelifinario Kleinkunst 2022, de cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen.


>> UITVERKOCHT << (er is een wachtlijst; mail naar info@denieuwekhl.nl)
In oktober verleden jaar betoverde Alex Roeka ons, en een bomvolle zaal, met wat misschien wel het mooiste optreden ooit was op ons intieme KHL podium. We zijn dan ook heel blij en vereerd om Alex Roeka dit seizoen wederom te mogen begroeten.

In zijn theaterprogramma ‘Nieuwe Dromen‘ zingt en vertelt Alex Roeka over de bitterzoete zindering van de liefde, de troostende poëzie van de schaduwkant, de opwindende zoektocht naar hoe het is, de schoonheid en kracht van de natuur, de indringende stem van het verleden, het gevoel van belangeloze vrijheid dat ontstaat in de onthechting en de louterende terugkeer naar het land van de jeugd,

Alex Roeka: ‘Dromen, dromen, dromen, hoe dan ook, altijd dromen, helder, duister, vermetel en dwaas, dromen van altijd, maar wel nieuw.’

Voor deze voorstelling ontving Alex de Poelifinario Kleinkunst 2022, de cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Aldus de jury: ’Roeka’s doorleefde, maar krachtige stemgeluid geeft extra diepte aan poëtische teksten over onder meer het genot en de pijn van grootse liefdes.’

Alex Roeka: zang, gitaar
Reyer Zwart: gitaar, bas, piano, lapsteel, banjo
Jeroen Kleijn: drums, percussie

Popup Choir: RONDÉ – Love Myself

Ervaring niet nodig. Succes gegarandeerd. Zing jezelf blij. Met deze keer: (Ready To) Love Myself. Misschien wel de lekkerste Nederlandse plaat van 2022. Wat een energie, toptekst en feelgoodvibes.

Een kneiterlekker popnummer, twee uur lekker gaan en een driestemmig resultaat. Zingen zonder dat je hoeft te kunnen zingen. Dat is Popup Choir.

Een avond met Maarten Bos (32) en gitarist Tijmen de Koning (33) is lachen, leren en de longen uit je lijf brullen. Een avondje uit, maar dan nét even anders. Met deze keer: (Ready To) Love Myself. Misschien wel de lekkerste Nederlandse plaat van 2022. Wat een energie, toptekst en feelgoodvibes. Kom het meebeleven.

Ervaring niet nodig. Succes gegarandeerd. Zing jezelf blij.

De jongens van Popup Choir stonden al in Paradiso en Het Concertgebouw, maar zijn ook elke maand in De Nieuwe KHL te vinden. www.popupchoir.nl

JAAP BOOTS – Bambalam – De Show

In Bambalam - De Show neemt voormalig VPRO-dj Jaap Boots de bezoeker mee op een opwindende poëtische trip langs zijn rock-‘n-roll-dromen, -fantasieën en -ontmoetingen.


In Bambalam – De Show neemt voormalig VPRO-dj Jaap Boots de bezoeker mee op een opwindende poëtische trip langs zijn rock-‘n-roll-dromen, -fantasieën en -ontmoetingen. Met gedichten uit de gelijknamige bundel, een fijne keuze uit eigen song-materiaal en covers plus de plaatjes van side-kick DJ Oscar laat de gerijpte Amsterdamse ‘man met gitaar’ zich deze keer van zijn meest poëtische kant zien. De reis gaat van Springsteen tot Bowie en van Iggy Pop naar de Talking Heads en via Tom Waits naar John Lee Hooker; poëzie, rock ’n roll, spoken word en het publiek zelf komen knetterend samen in dit energieke programma.

 

ELSJE EN DE BLUESMANNEN

In deze nieuwe voorstelling reizen we opnieuw terug naar de eerste decennia van de 20e eeuw, de tijd waarin blues via grammofoonplaten, jukebox, radio en live shows razend populair werd bij een groot publiek.

In deze nieuwe voorstelling reizen we opnieuw terug naar de eerste decennia van de 20e eeuw, de tijd waarin blues via grammofoonplaten, jukebox, radio en live shows razend populair werd bij een groot publiek. Deze voorstelling gaat over de muziek van de bluesqueens en de muziek van stringbands uit de periode 1920-1940. Je kunt hun muziek onder een gemeenschappelijke noemer plaatsen: het was muziek om mensen te vermaken.

De bluesqueens werden zo rond 1915 bekend en kenden hun glorietijd tussen 1920 en 1930. Ze kwamen vaak uit de vaudeville (de revue, avonden waarop zang, comedy en circusacts elkaar afwisselden). In hun muziek kwamen vaudeville, blues en jazz samen. We spelen onder meer nummers van Mamie Smith, Ethel Waters en Sippie Wallace. Zij zongen zowel dramatische nummers als jazzy songs.

Zwarte stringbands (stringbands zijn groepen die vooral uit snaarinstrumenten bestaan) waren er al in de 18e eeuw. Op plantages was de combinatie van banjo en fiddle populair; de spelers maakten muziek voor zowel de slaafgemaakten als de slavenhouders.
Later breidden de groepen zich uit en trokken, na de burgeroorlog, rond. Gitaar, mondharmonica, mandoline en jug (een kruik waar op geblazen werd) kwamen erbij als instrumenten.

De stringbands speelden alles wat het publiek wilde horen: minstrel songs (nummers waarin Afro- Amerikanen belachelijk gemaakt werden), traditioneel overgeleverde volksmuziek, populaire nummers, witte dansmuziek. Het is vaak dansbare muziek, die hier en daar verrassend veel overeenkomsten heeft met wat we nu country muziek noemen. We laten onder meer nummers horen van de Memphis Jug Band en de Mississippi Sheiks.

Elsje en de Bluesmannen zijn actrice Elsje de Wijn en zeven muzikanten.
Elsje de Wijn was als actrice actief in veel verschillende toneelgroepen, waaronder Baal. Ook
speelde ze in televisieseries (bijvoorbeeld ‘Citroentje met suiker’) en in films.
De Bluesmannen zijn:
Fons Duin (zang), Chretien Felser (piano en gitaar), Jan Boelo Niemeijer (percussie), Michael Rubinstein (gitaar, mandoline en tenor banjo), René Uhlenbusch (bluesharp), Marten Wallinga (bas), Joan Boeke (trompet en althoorn).

Beluister de podcast via Spotify

KHL CHANTANT: GELOOF, HOOP EN LIEFDE

Een flinke straal licht in deze herfstmaand. Opbeurende liedjes van Claudia de Breij, Toon Hermans, Paul de Leeuw. Natuurlijk doen van Roozendaal, Yentl & de Boer een duit in het zakje. En de gospel trein dendert voorbij. Alleen maar stichtelijke liedjes? Nee. Een junk doet een vileine poging geld los te peuteren bij zijn moeder. Vrij naar Tom Waits.


Luisteren naar artiesten in een fijne Cafésfeer, dat is KHL Chantant. Drs P zong het al ‘Daar heeft u voor een prik  Den helen middag schik.

Een hele reeks chanteurs staat weer te trappelen, begeleid op de piano en accordeon door Rob Stoop, op de contrabas door Chris Bernhart, en met gastblazers en gitaristen. Host Gerrit van der Linden praat het geheel vastberaden aan elkaar.

Met deze editie als thema: Geloof, hoop en Liefde!

Een flinke straal licht in deze herfstmaand. Opbeurende liedjes van Claudia de Breij, Toon Hermans, Paul de Leeuw. Natuurlijk doen van Roozendaal, Yentl & de Boer een duit in het zakje. En de gospel trein dendert voorbij. Alleen maar stichtelijke liedjes? Nee. Een junk doet een vileine poging geld los te peuteren bij zijn moeder. Vrij naar Tom Waits.

Najaar depressies? Buiten giert de wind, binnen dampt een warm bad.

Wil jij genieten van een gevarieerde muzikale middag in een uitstekende sfeer? Dan moet je hier echt bij zijn. En als je een kaartje inclusief
theatermenu koopt, heb je helemaal een topavond.
Daar krijgt u bij uw wijntje, 
Een trijntje en refreintje.

Wil je als deelnemer ook eens de sprong wagen?  Geef je op via: cafechantant@denieuwekhl.nl

Pittige Mosterd: Bert Kommerij

Een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van onze actieve buurtgenoot Bert Kommerij. Is hij echt aardig tegen iedereen?Vrije inloop - betaal wat je wilt.


In Pittige Mosterd krijgen creatieven, (levens)kunstenaars en andere cultureel ingestelden uit de Oostelijke Eilanden een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van een bekende buurtgenoot.

Deze avond is te gast Bert Kommerij.
Actieve buurtbewoner, radiomaker, schrijver en geboren Amelander Kommerij viel als een blok voor het Java-eiland. Wat maakt de Kop, dat mooiste stukje ‘niets’ van Amsterdam, heilig?  En is hij echt aardig tegen iedereen?

Gratis inloop. Wil je zeker zijn van een plek? Meld je aan via mail: info@denieuwekhl.nl

ABEL’S AMERICANA

Een bonte avond vol ROOTS muziek met de geweldige pianist en zanger Roel Spanjers en bijzondere verhalenvertellers.

In de tweede editie van het derde seizoen in de Nieuwe KHL zadelen de The Bayou Mosquitos hun paarden af  voor een spetterende nieuwe serie met rootsmuziek en verrassende gasten.

Een bonte avond vol ROOTS muziek met als speciale gast pianist en zanger Roel Spanjers. The Bayou Mosquitos uit Amsterdam draait haar hand niet om voor een lekker stukkie Noord- Amerikaanse roots, country, folk, funk, slide of westernswing muziek en hebben daar al ruim 30 jaar veel plezier in.

Roel vertelt mooie verhalen over The Band en New Orleans en samen met de Bayou Mosquitos speelt hij nummers van deze groep en uit deze geweldige muziekstad.

 

december 2023

Machteld Chante Shaffy

>>UITVERKOCHT<< Extra optreden op zon 7 april 2024!. Op de sterfdag van Ramses Shaffy, presenteert Machteld van der Gaag met haar 'mannen' het album Machteld Chante Shaffy.

Net als Ramses Shaffy is Machteld van der Gaag voor haar gevoel te laat geboren, in ‘een land met ander licht‘. Daardoor groeide ze wel tweetalig op, met de Nederlandse en de Franse taal, maar ontdekte ze Ramses Shaffy pas in de jaren ’90, toen ze bij een reclamebureau werkte dat ‘Zing Vecht Huil’ gebruikte onder een commercial. Ze kocht een verzamel CD en was verkocht. Later, woonachtig in Amsterdam, zwaaide ze nog af en toe naar Ramses als hij op het terras van café Torino zat, achter zijn vertrouwde glaasje wijn zat.

Ze kon toen niet vermoeden dat ze veel later met de orkestleider en pianist van Ramses Shaffy zou gaan musiceren: Nico van der Linden. Nico wist dat Ramses ook liederen in het Frans had geschreven en gezongen en liep al lang rond met het plan om een Franstalig Shaffy album op te nemen. Dankzij de samenwerking met Machteld werd het plan eindelijk concreet.

In oktober 2021 overleed Nico van der Linden, maar in het jaar daarvoor hadden Nico en Machteld het album ‘in de steigers’ gezet, en had Nico de partituren geschreven en de  bandbezetting bepaald.

En nu heeft Kees van Zantwijk de muzikale leiding overgenomen en zich ontfermt over de arrangementen. In totaal zijn er 15 chansons van Ramses opgenomen en op 1 december 2023, de sterfdag van Ramses Shaffy, presenteert Machteld het album Machteld Chante Shaffy. Het belooft een gedenkwaardige Franse Shaffy avond te worden, met ook gastoptredens.

Met Kees van Zantwijk op de pianoLeon Mennen op bas, Gert Wantenaar op accordeon en Enrique Firpi op percussie.

Café Mille Colonnes

'Mille Colonnes' op het Rembrandtplein was het café waar rond 1900 alle schrijvers, kunstenaars en podiumartiesten bijeen kwamen. Het Feest der Poëzie nodigt u uit voor een kroegavond van rond 1900 zoals die op de Nes en op het Rembrandtplein beleefd kon worden.


Mille Colonnes
 op het Rembrandtplein was het café waar rond 1900 alle schrijvers, kunstenaars en podiumartiesten bijeen kwamen.

Het Feest der Poëzie nodigt u uit voor een kroegavond van rond 1900 zoals die op de Nes en op het Rembrandtplein beleefd kon worden: tijdens de voorstelling brengt voordrachtskunstenaar Simon Mulder anekdotes van en over het kroegleven van de Tachtigers, de beroemde dichters en schrijvers die in de jaren 1880 en 1890 de Nederlandse literatuur vernieuwden. Vooral horen we kleinkunstliederen van rond 1900, zoals het bekende ‘Mensch durf te leven’ van Dirk Witte, maar ook veel onbekende pareltjes. Onze musici Edwin Paarlberg (piano) en Ken Besuijen (zang) brengen de kroeg- en variétéliedjes zoals de Tachtigers die gehoord zouden hebben. Voor de selectie hebben wij advies ingewonnen van kleinkunstkenner Jacques Klöters.

Tevens wordt De Geest der Poëzie gepresenteerd: in samenwerking met Kever Genever heeft het Feest der Poëzie deze jenever naar de smaak van rond 1900 ontwikkeld. Smaakt geweldig naast een mooi gedicht!

Pittige Mosterd: Marjolein Moorman

>> We zitten vol en de wachtlijst is ook al erg lang, dus die is ook gesloten << Marjolein Moorman strijdt onvermoeibaar voor een rechtvaardige samenleving en kansengelijkheid. Wat houdt haar heilige vuur brandend?


In Pittige Mosterd krijgen creatieven, (levens)kunstenaars en andere cultureel ingestelden uit de Oostelijke Eilanden een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van een bekende buurtgenoot.

Met op deze avond te gast: Marjolein Moorman.
Deze bekende buurtbewoner strijdt onvermoeibaar voor een rechtvaardige samenleving en kansengelijkheid. Voor goed onderwijs voor kinderen in heel Amsterdam. Wat houdt haar heilige vuur brandend?

Gratis inloop.

>> We zitten vol. Maar er is wel een wachtlijst. Mail naar info@denieuwekhl.nl <<

Britta Maria: De Omweg – En Route

Voor de pauze de liedjes van hun bejubelde album ‘De Omweg’, na de pauze speelt dit trio, zoals ze al jaren met veel succes doen, ontroerende en opzwepende Franse Chansons.


(foto Martin Pluimers)

Britta Maria
, Maurits Fondse en Oleg Fateev spelen voor de pauze de liedjes van hun bejubelde album ‘De Omweg’.

Met thema’s als de mens die op vlucht is en op zoek is naar veiligheid. De mens die goed doet zonder dat op sociale media te etaleren. Overv de tijd en de dood die ons op de hielen zit en over het nemen van ‘verkeerde’ afslagen in het leven.

Nederlandstalige Chansons met nieuwe teksten van o.a Ivo de Wijs, Jan Boerstoel, Flip Noorman, Jan-Simon Minkema en eigen geschreven teksten, alle composities van Maurits Fondse.

Na de pauze speelt dit trio, zoals ze al jaren met veel succes doen, ontroerende en opzwepende Franse Chansons van Brel, Aznavour, Barbara, Gainsbourg, Piaf, Montand, Zaz en Pravi.

Line up:
Britta Maria: zang en tekst
Maurits Fondse: piano en zang
Oleg Fateev: accordeons, melodica

‘Ons pad was vaak kronkelig, soms namen we een verkeerde afslag maar altijd waren we op weg en dat zullen we blijven doen’

Uit de pers:
4 sterren in de NRC voor het album de Omweg: ’Luisterliedjes met zuivere poezie’
Frtis Spits over het album de Omweg: ‘IJzersterke teksten en muzikaal van een ongekend hoog niveau. Hartveroverend’.
4 sterren van het Theaterparadijs over Aznavour mon Amour: ‘Schitterend stemgeluid’ ‘Intens muziekspektakel’.
NH Dagblad over Aznavour mon Amour: ‘Drie muzikanten van de buitencategorie zorgden voor een betoverende avond’ 

SOLO met z’n DRIEËN

Solo met z’n drieën: Vera van der Poel, David Middelhoff en Sander Donkers. Een vernuftige mengeling van instrumenten en stemmen. Ieder speelt met het eigen materiaal en dat van elkaar. Verrassende verhalen, anekdotes van vele inspirerende jaren in het vak.


Vera van der Poel
David Middelhoff en Sander Donkers

Alle 3 hun eigen gezicht door hun eigen muzikale verhalen.
Alle 3 hun eigen plek in de scene en alle drie hun sporen verdiend.
Alle 3 leek het een heel goed idee om de krachten te bundelen.
Vera, David en Sander spelen eigen werk, ondersteunen elkaar muzikaal en Sander zal voorlezen uit eigen werk. Een inspirerend en vermakelijk optreden met afwisselend licht maar onderhoudend literair vernuft en prachtige liedjes in het Nederlands en Engels.

Vera van der Poel: zangeres, multi-instrumentalist, componist en producer. Nu solo en toen als Divera, als frontvrouw van Beeswamp en Mimezine, speelde met The Nits, het Zapp Stringquartet en vele anderen. Ook wel de Nederlandse Joni Mitchell genoemd met haar soepele warme stem en geraffineerde composities., Ze heeft een fraaie mix van jazz en pop gevonden en maakte 2 albums (Love And Taboo en Time Versus Time). Onlangs bracht ze een nieuwe EP (Consolation Songs) uit.

Sander Donkers is schrijver, journalist en muzikant.  Zijn ‘150’ columns op de voorpagina van De Volkskrant zijn inmiddels net zo geliefd en vertrouwd als die van illustere voorgangers als Bril, Mulder en Campert. Eerder schreef hij Lipstick Sunset, over een reis door de zuidelijke staten van de USA en de muziek die daar door de aderen stroomt, en de veelgeprezen biografie HAY, over de frontman van de Golden Earring. Popmuziek is een rode draad in zijn werk. Niet verrassend is Sander Donkers zelf gezegend met een flinke schep gitaarspeeltalent en draait hij zijn hand niet om voor een lekker potje zingen.

In het verleden speelde hij in verschillende bands, waaronder Herman en Ik (met David Middelhoff) en Van Wyck. En dus veel verhalen: Stof genoeg van de man die sprak met onder andere Al Green, Lou Reed, Solomon Burke, Mick Jagger en Paul McCartney!

David Middelhoff: Hét muzikale fundament onder Acda en de Munnik als componist en begeleider.  David schrijft ook voor film, documentaires  en theater, produceert plaatopnamen en voert muzikale regie in diverse theaterproducties (o.a. De man van la Mancha, Thomas Acda, Claudia de Brey, Simone Kleinsma, e.a.). Eind 2022 kwam zijn debuutalbum ‘Hippieshit’ en hij werkt momenteel aan zijn 2de solo album.

RISE AND DINE

>> UITVERKOCHT << Vijftien zangers en zangeressen van het soul en gospelkoor 'Rise and Shine' brengen een swingend en inspirerend repertoire in onze monumentale - en overdadige in Kerst versierde - zaal. Zittend aan lange tafels serveren wij, tusssen de muziek door, een klassiek drie-gangen Kerstmenu.


Het ideale begin van je Kerstvakantie!
Meteen het ultieme Kerstgevoel!

Vijftien zangers en zangeressen van het soul en gospelkoor ‘Rise and Shine‘ brengen een swingend en inspirerend repertoire in onze monumentale – en overdadige in Kerst versierde – zaal. Het koor bestaat al meer dan 20 jaar en wordt deze avond live begeleid door pianist Rob Stoop en gitarist Sander Panhuysen.

Zittend aan lange tafels serveren wij, tusssen de muziek door, een klassiek drie-gangen Kerstmenu op basis van shared dining. Vlees, vis en vegetarische gerechten, voor ieder wat wils.

Entree €49,50 inclusief welkomstdrankje, het driegangen-shared-menu én de livemuziek. Reserveer snel voor deze bijzondere avond!

Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek

>> UITVERKOCHT << Soms zien we een programma en dan denken we: dit is gemaakt voor onze intieme  KHL zaal. En dan proberen we dat programma in huis te halen. En soms lukt dat. Met trots presenteren we dan ook: 'Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek' van Olga Zuiderhoek. Op 23 december én op 27 december.


foto Carine Bijlsma (met dank aan de erven Ger Lataster)

Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek is het refrein van ‘Wintertenen, luizen en eczeem, de typhus en de kanker en de griep’ van Ischa Meijer, Olga’s lievelingslied. Het werd de titel van dit programma van Olga Zuiderhoek over muziek uit haar 20e eeuw en ze wilde Gerard Bouwhuis voor de muziek, waar het om draait: Bartok, Antheil, Andriessen, Breuker, Gershwin, Johnny & Jones en natuurlijk Stravinsky. Ze laten de doden meespelen: Gerard speelt met Breuker, Olga zingt met Ischa.

Totaaltheater op 5 vierkante meter: tekst, muziek en beeld, vaak grappig, soms woestmakend droevig, maar hoe dan ook: er klinkt muziek! Gerard speelt en Olga vertelt waarom. ‘De 20e eeuw telt 2 wereldoorlogen, ik heb ze beide misgelopen, hoeveel mazzel kan je hebben’.

Met:
Olga Zuiderhoek: tekst & spel
Gerard Bouwhuis: piano
Heleen Hulst: viool

Op verzoek van de spelers vermelden we dat het geen voorstelling is voor kinderen.

Video: Peter Classen, regie: Kees Prins, Productie: Hanneke Uijt de Willigen.
En met dank aan Theaterbureau De Mannen, Liet Lenshoek en Tommie van Eck

KHL CHANTANT: KERST!

>> UITVERKOCHT << En ja hoor, daar is ie. Een Chantant gewijd aan Kerst. De mooiste liedjes van Jules de Corte, Herman van Veen, Bram Vermeulen, Hazes. Een aanrader voor zowel Kerstaanbidders als Kersthaters.


Luisteren naar artiesten in een fijne Cafésfeer, dat is KHL Chantant. Drs P zong het al ‘Daar heeft u voor een prik  Den helen middag schik.

Een hele reeks chanteurs staat weer te trappelen, begeleid op de piano en accordeon door Frank Wiebenga, op de contrabas door Chris Bernhart, en met gastblazers en gitaristen. Host Gerrit van der Linden praat het geheel vastberaden aan elkaar.

Met op Kerstavond het verrassende thema: Kerst!

En ja hoor, daar is ie. Een Chantant gewijd aan Kerst.
De mooiste liedjes van Jules de Corte, Herman van Veen, Bram Vermeulen, Hazes. Ook de Renaissance komt voorbij. En warempel: een meditatief moment met ‘Spiegel im Spiegel’. We wanen ons even in een verstild Scandinavisch land. Er is een saxofoon kwartet. Wim Sonneveld zorgt voor de lach. Schlagers en Smartlappen. De Kerstman als Weldoener en als ‘Enge man’.  Een aanrader voor zowel Kerstaanbidders als Kersthaters.

Wil jij genieten van een gevarieerde muzikale middag in een uitstekende sfeer? Dan moet je hier echt bij zijn. En als je een kaartje inclusief
theatermenu koopt, heb je helemaal een topavond.
Daar krijgt u bij uw wijntje, 
Een trijntje en refreintje.

Wil je als deelnemer ook eens de sprong wagen?  Geef je op via: cafechantant@denieuwekhl.nl

MAAR WAT ER OOK GEBEURT ER KLINKT MUZIEK

>> UITVERKOCHT << Soms zien we een programma en dan denken we: dit is gemaakt voor onze intieme KHL zaal. En dan proberen we dat programma in huis te halen en soms lukt dat. Met trots presenteren we dan ook: 'Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek' van Olga Zuiderhoek. Op 23 december én op 27 december.


foto Carine Bijlsma (met dank aan de erven Ger Lataster)

Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek is het refrein van ‘Wintertenen, luizen en eczeem, de typhus en de kanker en de griep’ van Ischa Meijer, Olga’s lievelingslied. Het werd de titel van dit programma van Olga Zuiderhoek over muziek uit haar 20e eeuw en ze wilde Gerard Bouwhuis voor de muziek, waar het om draait: Bartok, Antheil, Andriessen, Breuker, Gershwin, Johnny & Jones en natuurlijk Stravinsky. Ze laten de doden meespelen: Gerard speelt met Breuker, Olga zingt met Ischa.

Totaaltheater op 5 vierkante meter: tekst, muziek en beeld, vaak grappig, soms woestmakend droevig, maar hoe dan ook: er klinkt muziek! Gerard speelt en Olga vertelt waarom. ‘De 20e eeuw telt 2 wereldoorlogen, ik heb ze beide misgelopen, hoeveel mazzel kan je hebben’.

Met:
Olga Zuiderhoek: tekst & spel
Gerard Bouwhuis: piano
Heleen Hulst: viool

Op verzoek van de spelers vermelden we dat het geen voorstelling is voor kinderen.

Video: Peter Classen, regie: Kees Prins, Productie: Hanneke Uijt de Willigen.
En met dank aan Theaterbureau De Mannen, Liet Lenshoek en Tommie van Eck

GIPSY SALOON OUDJAARS-EDITIE

>> UITVERKOCHT << In de sfeervolle achterzaal geniet je van heerlijk driegangen menu en van muziek uit het hart. De muzikanten van Servus spelen eigen composities en Russische, Yiddische en Joegoslavische nummers.

Ontsnap aan de Hollandse werkelijkheid en waan je voor even op een warmbloedig Hongaars Kerstfeest. Met een opzwepend zigeunerorkest en een heerlijk driegangenmenu.  Op deze Oudjaars-editie kun je getuige zijn van een wonderlijke transformatie: een Hollands muzikantengezelschap verandert in een opzwepend zigeunerorkest. In de sfeervolle achterzaal (met een overdadige decemberversiering..) geniet je van heerlijk eten en drinken en van muziek uit het hart. De muzikanten van Servus spelen eigen composities en Russische, Yiddische en Joegoslavische nummers.

Zaal open vanaf 17.30, start muziek 18.30
Entree: 7,50
Entree & een 3 gangen menu: 47,50

Great Gatsby Club – PARTY & SHOW

Great Gatsby Club: een Vintage-, Retro-, & (Electro) Swingparty voor Hepcats en Kittens. Mister Gatsby zelf zal je verwelkomen op dit decadente, fun-tastische, glamoureuze en sexy (met een knipoog) all-night event.


The Roaring Twenties are here again!
Welkom bij Great Gatsby Club. Een plek waar vintage en retro bij elkaar komen voor een swingend oud en nieuw feest voor ‘hepcats’ en ‘kittens’. Gastheer Mr. Gatsby ontvangt u hoogstpersoonlijk om samen  een nacht lang door te halen op dit decadente, vrolijke, glamoureuze en sexy (met een knipoog) underground feest.

Live muziek door THE MAESTROs: De Amsterdamse filosoof en jazzmusicus Frank Meester (1970) samen met 5 topmuzikanten een band vormen die oude jazz klassiekers omgebouwd tot pophits en andersom. Inclusief live burlesque en gastzangeres. Perfecte live muziek voor deze nieuwe Roaring Twenties avond.

Over de hele avond verspreid zijn er burlesque en variété optredens die hun mooiste, grappigste, muzikaalste of sexy acts zullen brengen. Verwacht ook waaier-dansers, cocktailbar, candy girls, hapjes en bubbels en een onvergetelijk  middernacht moment.

Achter de draaitafels  vindt u Charley Rhythm (Retrolicious)  Hij neemt koffers vol (electro-) swing, Rock & Roll en zelfs Disco platen mee zodat u helemaal los kunt gaan op de dansvloer.

Gangsters, divas, maffioso, kwajongens en -meiden, kom verkleed als de roerige jaren twintig en de flitsende jaren veertig. Denk aan Great Gatsby, Charlie Chaplin, Boardwalk Empire, Betty Boop, the Godfather. Iedereen mag naar binnen, maar verkleed maakt het dubbel zo leuk.

Ga voor voorpret en meer informatie over de artiesten naar greatgatsby.club

januari 2024

SONGS FOR LEONARD

In 'Songs for Leonard' geeft Channah de vrouwen van Cohen een stem, samen met theatermaakster en muzikant Cyrelle Failé. 'Prachtig muziektheater rondom de charmeur der charmeurs'. (De Theaterkrant)


Suzanne, So Long Marianne en Janis Joplin: alle drie werden zij bezongen door ladies-man Leonard Cohen. In de muziektheatervoorstelling ‘Songs for Leonard’ wordt zijn werk bekeken door de ogen van zijn vrouwen. Cohens versies kennen we, maar hoe kijken zijn vrouwen er tegenaan?

In 2018 trok singer-songwriter Channah van ’t Riet door Canada en Amerika, op zoek naar de plekken waar haar muzikale held, Leonard Cohen, gewoond en geleefd had. Tijdens deze reis verschoof haar aandacht echter naar de vrouwen die Cohen bezong: Suzanne, Marianne, Janis Joplin en Joni Mitchell. Wie waren zij, en wat vonden zij van de liedjes die Cohen over hen schreef?

In ‘Songs for Leonard’ geeft Channah de vrouwen van Cohen een stem, samen met theatermaakster en muzikant Cyrelle Failé. Zichzelf begeleidend op piano, gitaar, trompet, bugel en klokkenspel steken zij niet alleen de klassiekers van Cohen in een nieuw jasje, ook schreven zij voor ‘Songs for Leonard’ muzikale tegenreacties. Hiermee geven Channah en Cyrelle een boeiende kijk in Cohens oeuvre en maken zo van ‘Songs for Leonard’ een muzikale reis, waarin zij vertellen over liefde en verlangen, over zeggenschap en artistieke vrijheid.

“Als je nog niet verliefd was, ben je het nu geworden. Op beide dames. Op alle meisjes van Cohen. En vooruit: nog een beetje meer op de charmeur der charmeurs zelf.” (De Theaterkrant)

ROEL C. VERBURG

Waarom kennen we niet allemaal Roel C. Verburg? Een stand-up liedjeszanger of gitaar-comedian; een muzikant in het lichaam van een komiek. Liedjes in de traditie van Hans Dorrestijn, met de muzikale kwaliteit van Spinvis.

Roel C. Verburg is een stand-up liedjeszanger of een gitaar comedian; een muzikant in het lichaam van een komiek. Hij speelde op festivals als Lowlands, Zwarte Cross en Concert at the Sea en is tevens één van de vaste bespelers van het Comedy Café Amsterdam.

Zijn liedjes gaan over van alles en nog wat: van alcoholisme tot relatieproblemen en van taalnazisme tot tijdreizen, maar de verbindende factor in zijn repertoire is toch altijd humor. Op deze avond zal Roel een hele berg van deze liedjes gaan spelen en behalve zijn grootste hits ‘Slechtste Rapper Van De Straat’ en ‘Onder De Plak’ ook vele nieuwe en wat obscuurdere liedjes.

Voor de eerste keer op het podium van de Nieuwe KHL.
Gaat dat zien, wees daarbij!

“Roel C. Verburg is een fenomeen op zich.” (Trouw)
“Liedjes in de traditie van Hans Dorrestijn, met de muzikale kwaliteit van Spinvis.” – (Elsevier).
“Waarom kennen we niet allemaal Roel C. Verburg?”  (Marcel van Roosmalen)

Luister: Slechtste Rapper Van De Straat

JOOST BOTMAN – WHAT IS TRUTH?

Het leven van Cash trekt voorbij in twintig nummers. Tussen de nummers door vertelt Joost Botman over het bijzondere leven van Cash, een van de grootste iconen in de Amerikaanse muziekgeschiedenis.

Joost Botman komt naar Amsterdam met zijn muziektheatervoorstelling ‘What is truth’. Tijdens deze theatervoorstelling gaat hij op zoek naar de ware Johnny Cash.
In de jaren ’50 en ’60 realiseerde Johnny Cash zijn eigen American dream. Hij werkte zich op van katoenplukkers zoon tot een superster met een eigen TV-show. Hij is een echte verhalenverteller, met zijn liedjes verkondigt hij een boodschap, maar met de waarheid neemt hij het niet altijd even nauw.
Joost Botman duikt in de geschiedenis van ‘The Man in Black’. Een geschiedenis die bol staat van de tegenstellingen: drugssmokkel en religie, vaderlandsliefde en drankmisbruik, een familieman met een fascinatie voor het gevangenisleven. In Joosts nieuwe programma neemt hij het publiek mee in een aangrijpende en soms droogkomische vertelling over deze bijzondere zanger met het kenmerkende donkerbruine stemgeluid.
Het leven van Cash trekt voorbij in twintig nummers. Tussen de nummers door vertelt Joost Botman over het bijzondere leven van Cash, een van de grootste iconen in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. In het programma What is truth werkt Joost samen met gitarist Jos Kolenberg.

KHL Popquiz

Meet je muziekkennis in een nieuwe reeks popquizzen! Dit jaar stellen meerdere teams de quiz afwisselend samen. We starten met een klassieke popquiz door ervaren plaatjesdraaier en popquizmaker Berry van Diepen.

Meet je muziekkennis in een nieuwe reeks popquizzen! Dit jaar stellen meerdere teams de quiz afwisselend samen. In de zomer sluiten we de serie vertrouwd met Rob van Zandvoort.

We trappen 17 januari af met een klassieke popquiz door ervaren plaatjesdraaier en popquizmaker Berry van Diepen. Berry vuurt ruim honderd muziekfragmenten af op de teams van 2 tot 6 personen. Tussen de zes ronden door krijgen de teams twee pauzes om op adem te komen.

Meld je team aan via info@denieuwekhl.nl
€ 4,- per persoon deelnamegeld
Inloop vanaf half 8, start om 8 uur

Tip: kom voor een extra goede voorbereiding vooraf lekker eten in het restaurant :-).

ABEL’S AMERICANANA

Een bonte avond vol ROOTS muziek met geweldige vocale gasten en bijzondere verhalenvertellers.


Een bonte avond vol ROOTS muziek met geweldige vocale gasten en bijzondere verhalenvertellers. The Bayou Mosquitos uit Amsterdam draait haar hand niet om voor een lekker stukkie Noord- Amerikaanse roots, country, folk, funk, slide of westernswing muziek en hebben daar al ruim 30 jaar veel plezier in.

Met deze editie als gasten het trio Tromp & McLachlan & Aerts die op een unieke en geheel persoonlijke wijze bekende en minder bekende stukken uit het Amerikaanse country‘n blues-repertoire vertolken. Ook komen er verschillende Schotse songs voorbij, waardoor het geheel een Keltische “touch” verkrijgt.

Zangeres Mariëlle Tromp heeft haar sporen ruimschoots verdiend in de Nederlandse muziekwereld, onder andere bij het Boulevard of Broken Dreams Orkest en De Levende Jukebox. De van origine Schotse gitarist Alan McLachlan is bekend van onder meer The Weazels en The Scene. Hij weet in zijn gitaarspel op een virtuoze wijze rust, humor en melancholie te combineren en vormt daarmee de perfecte counterpart van Mariëlle.

En als verteller de geweldige (muziek-) journalist en schrijver Sander Donkers. In zijn verhalen klinkt maar al te vaak de rock ’n roll door. Hij schreef recentelijk een biografie over Barry Hay.

Pittige Mosterd: Kyra Cramer

Door persoonlijke omstandigheden gaat de Pittige Mosterd met Kyra Cramer helaas niet door en wordt deze verschoven naar het najaar.

In Pittige Mosterd krijgen creatieven, (levens)kunstenaars en andere cultureel ingestelden uit de Oostelijke Eilanden een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van een bekende buurtgenoot.

Deze avond een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van beeldend kunstenaar én buurtgenoot Kyra Cramer

Kyra laat zich in haar kunstwerken inspireren door sociaal –maatschappelijke thema’s en zet haar kunstwerken in voor meer menselijk gevoel, begrip en natuurbehoud. Zij houdt van het oude ambachtstechnieken, maar werkt net zo graag met een 3D printer.

Laat je inspireren door deze buurtbewoonster met humor en idealen. En wat heeft ze toch met bijen?

Gratis inloop. Wil je zeker zijn van een plek? Meld je aan via mail: info@denieuwekhl.nl

In dit vijfde seizoen van Pittige Mosterd volgt later dit jaar:
15 feb:  Jan Jansen & Tonny Polman – schoenontwerpers


Vee(r)kracht – bielsen, metaal, beton, plastiek –  2023

 

Tresoar & Fay Lovsky

In Friesland hoor je de serene rust van de meren en de weidevogels. Deze schat, Tresoar in het Fries, ervaar je in de klanken van Herman Woltman zijn klassieke gitaar en in Ella de Jong haar stem. Met vandaag als special gast: Fay Lovsky.

Als je in Friesland woont ben je in enkele minuten op het wad of sta je tussen de Friese paarden.  Je hoort weidevogels en de serene rust van de meren. Deze schat, Tresoar in het Fries, ervaar je in de klanken van Herman Woltman zijn klassieke gitaar en in Ella de Jong haar stem, bugel en melodica alsof men zich in deze ruimtes bevindt.

Fay Lovsky kleurt de muziek met haar zingende zaag en lapsteel. Ze is te horen op eerder werk van het duo en is in de Nieuwe KHL speciale gast.

Ella de Jong is actrice en musicus. Ze speelt trompet en zingt in Big Band Friesland. Sinds 2012 speelt ze samen met Herman. Ze werden uitgeroepen als beste singer songwriters van Friesland. Herman Woltman is componist en musicus. Als begeleider van Nynke Laverman ontstond de Friese fado. Hij was jarenlang bandleider en componist van de groep Souldada.

In 2018 maakten Ella en Herman de voorstelling ‘Myn Skip’ over de geschiedenis van het Friese skûtsje. De muziekvoorstelling won de Zilveren Anjer van het Cultuurfonds.

Fay Lovsky is zangeres en multi-instrumentaliste die in 1982 een hit scoort met het kerstnummer ‘Christmas Was A Friend Of Mine’, dat uitgroeit tot een ware klassieker. Ze werkt gedurende haar loopbaan ondermeer samen met Henny Vrienten, Arling & Cameron, striptekenaar Robert Crumb en jazzmuzikant Eric Vloeimans. Lovsky won in 2000 een Gouden Harp.

Ella de Jong en Herman Woltman: een kleurrijk stijlenpalet.
Jacob Haagsma – Leeuwarder Courant

Hoe maak je muziektheater dat ontroert, blij maakt en je begeestert? Ella & Her Man laten dit horen.
Vincent Meininger  – Friesch Dagblad

februari 2024

Wie is Robert Johnson, niet?

In ‘Wie is Robert Johnson, niet?’ onderzoeken Delta bluesgitarist “Big Bo” Brocken en verteller Marc Stakenburg op luchtige wijze alle verhalen en fabels rond Robert Johnson. Bo brengt de muziek van de legende op een authentieke manier tot leven.

Over geen enkele muzikant doen zoveel fantastische verhalen de ronde als over blues muzikant Robert Johnson. Dat hij zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht om beter gitaar te kunnen spelen is daarvan de bekendste. Maar er zijn er nog zoveel meer.

Waarom spreekt de man, die slechts 29 nummers opnam, een kleine eeuw na zijn dood nog altijd zo tot de verbeelding? Waarom had hij drie graven? Werd hij vergiftigd, neergeschoten of overleed hij aan een geslachtsziekte, en vanwaar de jarenlange verbeten jacht op ‘een derde foto’ van de muzikant?

Bob Dylan noemt hem ‘een van de meest inventieve geniën ooit’, voor anderen is hij vooral een van de meest geslaagde marketinghypes ooit. Feit is dat veel van zijn nummers gelden als klassiekers; Sweet Home Chicago, Love in Vain, Hellhound on My Trail, Me and the Devil en Cross Road Blues.

In ‘Wie is Robert Johnson, niet?’ onderzoeken Delta bluesgitarist “Big Bo” Brocken en verteller Marc Stakenburg op luchtige wijze alle verhalen en fabels rond Robert Johnson. Bo brengt de muziek van de legende op een authentieke manier tot leven.

Feiten en fictie lopen hevig door elkaar, wat blijft is de verbeelding. Johnsons verhaal speelt in op de fantasie en ja, ER IS een derde foto. Of toch niet?

Marc Stakenburg en Bo Brocken zijn beiden geen onbekenden in het Nederlandse muzikale landschap. Eerder speelden ze twee succesvolle theatertournees; ‘Het Geheim van Dockery Farms’ en ‘Trouble Soon Be Over’. De laatste met Frederique Spigt.

Marc is voornamelijk bekend vanwege zijn werk als radiopresentator voor de KRO en 40UP Radio en zijn lezingen over muziekgeschiedenis. Hij is auteur van twee boeken; ‘MusicTrails USA’ en ‘De Big Bang van de Popmuziek.’

Bo speelt al meer dan 30 jaar akoestische blues. Onder de artiestennaam Big Bo is hij een ware specialist op het gebied van de vooroorlogse bluesstijlen. In soloshows neemt hij je mee op een muzikale reis langs de plekken waar de blues ontstond. Hij won meerdere awards voor zijn werk als bluesartiest.

Les Deux je Veux

Vanaf 2022 vormt Madeleine Vogels en pianist en accordeonist Rodolfo Ravissant het duo Les Deux je Veux. In deze matinee brengen ze een nieuw programma met veel prachtige chansons van Edith Piaf, maar ook nummers van o.a. Charles Aznavour.


Madeleine Vogels
maakte verleden jaar grote indruk op ons door haar vertolking van Edith Piaf chansons tijdens KHL Chantant, met als thema Frankrijk.
Madeleine is in 2020 begonnen met zingen van een nostalgisch repertoire met een grote voorliefde voor het Franse repertoire. Al snel bleek zij met haar bijzonder stem geboren te zijn voor dit repertoire en vanaf 2022 vormt zij dan ook met de muzikale wizard, pianist en accordeonist Rodolfo Ravissant het duo Les Deux je Veux. 
 
Het afgelopen jaar bereikten zij de finale van Concours de la chanson Francaise en gaven ze hun eerste succesvolle optredens in het Torpedo Theater en in Theater Mascini. Hoog tijd dus dat ze terugkeren op het KHL podium! Met een nieuw programma met prachtige chansons van hoofdzakelijk Edith Piaf, maar ook van o.a. Charles Aznavour.

RICKY KOOLE

Ricky Koole heeft haar spoor gevonden, gewoon thuis dus. Soms moet je rondzwerven om daarna te kunnen waarderen waar je eigenlijk al die tijd al was. Haar laatste plaat 'Altijd Iemand’ kreeg lovende recensies. 'Neerlandicana' noemt Frits Spits het.

Na omzwervingen van New Orleans tot Tennessee vindt Ricky Koole zichzelf terug thuis in Nederland en staat ze voor de eerste keer op het KHL podium. Ze maakte eindelijk weer eens een Nederlandstalige plaat maar bleef trouw aan de Americana. Neerlandicana noemt Frits Spits het. Haar laatste plaat ‘Altijd Iemand’ kreeg lovende recensies.

“Op Altijd Iemand graaft Koole tekstueel diep in haar eigen leven. Het resultaat is verbluffend. Vanaf de eerste regel: ‘ Til me op en dans met me’ neemt Koole de luisteraar mee in een uiterst interessant muzikaal universum. Haar prachtige heldere stem lijkt gemaakt voor de Nederlandse taal”.
(Jean Paul Heck in Soundz)

Ricky heeft haar spoor gevonden, gewoon thuis dus. Soms moet je rondzwerven om daarna te kunnen waarderen waar je eigenlijk al die tijd al was. Ver zoeken om heel dichtbij te vinden waar het om gaat en waar je het meest op je plek bent.

In de KHL brengt Ricky, samen met toetsenist Roel Spanjers, de nieuwe liedjes en uiteraard, wat bekender werk.

Naast werk van de nieuwe plaat zal ze ook eerdere nummers spelen en zal ook Roel Spanjers een aantal van zijn eigen nummers spelen.

Popup Choir: I Follow Rivers

Ervaring niet nodig. Succes gegarandeerd. Zing jezelf blij. Met deze keer: I Follow Rivers. Of je nou fan bent het origineel van Lykke Li, de megahitremix van The Magician óf de live-versie van Triggerfinger. Deze track staat als een huis en het dak gaat eraf als we ‘m samen zingen.

Een kneiterlekker popnummer, twee uur lekker gaan en een driestemmig resultaat. Zingen zonder dat je hoeft te kunnen zingen. Dat is Popup Choir.

Een avond met Maarten Bos (32) en gitarist Tijmen de Koning (33) is lachen, leren en de longen uit je lijf brullen. Een avondje uit, maar dan nét even anders. Met deze keer: I Follow Rivers. Of je nou fan bent het origineel van Lykke Li, de megahitremix van The Magician óf de live-versie van Triggerfinger. Deze track staat als een huis en het dak gaat eraf als we ‘m samen zingen.

Ervaring niet nodig. Succes gegarandeerd. Zing jezelf blij.

De jongens van Popup Choir stonden al in Paradiso en Het Concertgebouw, maar zijn ook elke maand in De Nieuwe KHL te vinden. www.popupchoir.nl

The Burnin’ Burritos

The Burnin’ Burritos spelen sentimentele cancions, mysterieuze woestijnsongs en vrolijke latin dansliedjes, gelardeerd met humoristische terzijdes over de Mexicaans-Amerikaanse actualiteit.

Back On the Borderline part II


De Burnin’ Burritos keren terug naar het grensgebied van de VS en Mexico. Onderweg hoor je sentimentele cancions, mysterieuze woestijnsongs en vrolijke latin dansliedjes. De cantina, de cactus en de ratelslang zijn nooit ver weg…

Ook nu gaat de muziek weer hand in hand met humoristische terzijdes over de Mexicaans-Amerikaanse actualiteit. Trump en Biden komen voorbij. De muur. De drugskartels. En vooral…de (verloren) liefde. Kortom, Back On the Borderline part II is een humoristische road trip waarbij je soms ook weemoedig wegdroomt.

Meer info: https://www.burninburritos.nl/home.php

PITTIGE MOSTERD: JAN & TONNY JANSEN

Deze avond een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van schoenontwerper en buurtgenoot Jan Jansen en zijn vrouw Tonny Polman. Ze hebben altijd samen gewerkt en zijn samen nog steeds actief en drukker dan ooit. Wat houdt hun heilige vuur brandend?


Deze avond een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van schoenontwerper en buurtgenoot Jan Jansen (1941) en zijn vrouw en muze Tonny Polman (1940). Creativiteit en intuïtie gecombineerd met zakelijk inzicht: een gouden combinatie. Jan: ‘Zonder haar was ik een aardige schoenmodelleur geworden en niet de schoenontwerper die ik nu ben.’

Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk extravagant en grensverleggend schoenontwerp. Een echte ambachtsman, die gebruiksvoorwerpen tot kunst maakt. Niet voor niets worden zijn schoenen vaak geëxposeerd in musea.

Jan en Conny zijn samen nog steeds actief en drukker dan ooit. Het komt niet in hen op om op hun lauweren te gaan rusten. Is ook niet nodig, want de inspiratie hangt bij Jan nog altijd in de lucht. Deze Pittige Mosterd gaan we op zoek naar de bron van die inspiratie en spreken we over succes, tegenslagen en zijn eindeloze passie voor schoenen.

Gratis inloop. Wil je zeker zijn van een plek? Meld je aan via mail: info@denieuwekhl.nl

In dit vijfde seizoen van Pittige Mosterd volgt later dit jaar:
Don 14 maart:  Aliona van der Horst – documentairemaker

Gehakte memmisj met kiezelsteentjes

Kookevenement met kookboekenschrijfster Jonah Freud. Smullen van heerlijke gerechten uit de Joodse wereldkeuken, van de muziek tussen de gangen door en van het gezelschap aan de lange tafels.

De joodse wereldkeuken in De Nieuwe KHL

Als het in joodse families érgens om draait is het om eten. Er staat altijd wel iets te pruttelen, te stoven of in te koken. De joodse keuken is een rijke, wereldwijde keuken. Joden leven immers verspreid over de hele wereld, in alle continenten. Waar ze koken vanuit dezelfde bron, maar met andere ingrediënten en eigen gerechten. Dat proeven we allemaal in dit kookevenement met kookboekenschrijfster Jonah Freud.

Wat we eten?
In ieder geval kippensoep. En wie weet gehakte memmisj met kiezelsteentjes of quatsch mit Sause. Het wordt in ieder geval smullen van de heerlijke gerechten, van de muziek tussen de gangen door en van het gezelschap aan de lange tafels.

Livemuziek
Tussen de gangen door brengt zangeres Rolinha Kross, begeleid door gitarist Tis Marang, joodse muziek uit de hele wereld. Over eten natuurlijk 🙂

Voorzetting van een traditie
Met ‘Gehakte memmisj met kiezelsteentjes’ zet de Nieuwe KHL een traditie van kookevenementen voort. Zoals we eerder mooie avonden organiseerden met chefs met een vluchtelingenachtergrond, en eten op niveau met Alain Caron. Je proeft van een rijke keuken, hoort meer over de achtergronden en de muziek verdiept je beleving.

Jonah Freud heeft nog heel wat potten op het vuur. Het begin van een nieuwe serie? We hopen het!

Entree: 52,50
Inclusief een driegangen shared menu en livemuziek.