De 20ste eeuw

PastedGraphic-2De geschiedenis van KHL is verbonden met de opkomst en ondergang van de scheepvaart in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Scheepvaartmaatschappij Koninklijke Hollandsche Lloyd, in 1908 voortgekomen uit de Zuid-Amerika Lijn, verlegde de koers van veevervoer uit Zuid-Amerika op personentransport.

PastedGraphic-1In 1915 kocht de rederij twee hectare grond aan de Oostelijke Handelskade en bouwde aan de kade loodsen, kantoorgebouwen, personeelswoningen, het Lloyd hotel én een koffiehuis. Vlak na de eerste wereldoorlog profiteerde het koffiehuis van de drukte in de haven. Kapiteins, officieren, bemanningsleden en passagiers kwamen langs voor koffie, bier of een klein menu. De deftige voorzaal was voor het hogere personeel, in de achterzaal kregen de bootwerkers aan lange tafels koffie en snert met worst.

In de jaren dertig sloeg ook bij Koninklijke Hollandse Lloyd de crisis toe en de scheepvaartmaatschappij legde het loodje. Het koffiehuis deelde in de malaise en kwijnde langzaam weg. Na jarenlange leegstand, een winkelfunctie (kruidenier) en een groothandel in Delfts blauwe souvenirs, werd in oktober 1997 de Vereniging Vrienden van de KHL opgericht, met als doel het pand van de sloop te redden, in oude luister te herstellen en de KHL terug te geven aan de buurt.

De 21ste eeuw

De_nieuwe_KHL-02In 1999 kocht Woningbouwvereniging Zomers Buiten het pand voor een symbolisch bedrag. Na een grondige restauratie was het koffiehuis weer geschikt voor sociale en culturele activiteiten, eten en drinken. De toenmalige uitbaters Trees en Richard bleven bijna twintig jaar de spil van de KHL, en bouwden het uit tot een ontmoetingsplek waar de oude en nieuwe buurtbewoners welkom waren. Op 1 mei 2016 brak een nieuwe periode aan. De broers Jan en Gerard Krabben nemen de KHL over. Zij bouwen met respect voor alles wat tot stand is gebracht, aan een nieuwe ontmoetingsplek: De Nieuwe KHL. Dat betekent oude én nieuwe gezichten, een nieuwe kaart en een vertrouwde sfeer. In augustus 2017 heeft er een grondige upgrade plaats gevonden, waarbij het unieke en historische karakter van het pand natuurlijk behouden is gebleven.