1,5 meter Sessies

Intieme optredens, eten en drinken in clubsfeer
Kleine, intieme optredens van chansonniers, liedjeszangers en podiumbeesten van een klein uur.  Een kaartje kost 20,00 of 24,50 p.p. en is altijd inclusief een welkomsthapje en een welkomstdrankje. Er zijn kaarten voor 1 persoon of voor 2 personen. Je hebt daarmee een vaste plaats in de zaal, vanwaar je goed zicht hebt op het optreden. 
Er zijn ook tafeltickets voor 45,00 of 49,50 p.p. Daarvoor krijg je een eigen tafel, een welkomstdrankje en hapje, en een 2 gangenmenu. De tafeltickets zijn alleen verkrijgbaar voor 2 personen. Het menu serveren we aansluitend of voorafgaand aan het optreden.

Spelen voor de GRAP
Vanaf april programmeert Grap Amsterdam Popmusic weer iedere woensdag (en omdat we zo veel moeten verplaatsten ook vaak op de donderdag) een 1,5 Metersessie in de Nieuwe KHL. Intieme optredens van Nederlandse Singer-song writers of bands in een semi-akoestsiche setting. Kaarten kosten 15,00 of 20,00 waarvan 10,00 of 15,00 rechtstreeks naar de artiesten gaat. Er zijn ook kaarten inclusief een hoofdgrecht voor 32,50 p.p.

Verantwoord
Natuurlijk houden wij ons aan de Coronaregels. En dat vragen we ook van jou. Wil je vooraf ons coronaprotocol bekijken? Voor het optreden begint leggen we de belangrijkste regels ook nog uit. 


KOET, KOOIJ EN OVERHAUS

Vrij 23 april 19.30 >>KAARTEN

Een zangeres/gitariste, een bassist/zanger en een drummer…pure popsongs en een heel eigen geluid…drie muzikanten die elkaar hebben gevonden:

Marieke Koet was jarenlang zangeres en gitariste van The Aboriginals, Arno Kooij was bassist bij o.a. Agents of Decay en Claw Boys Claw, en Wouter Overhaus was drummer in de Grasparkieten en speelde met enkele kleine onderbrekingen jaren in The Aboriginals.

Eigen nummers met veel vuur gespeeld, heldere zanglijnen, mooie samenzang en opvallende baspartijen, dat is kort samengevat wat je mag verwachten van Koet, Kooij en Overhaus!

ARIE CUPÉ & ANDRÉ VROLIJK

Kop uit het zand
Zat 24 april 16.30 >>UITVERKOCHT
Zat 24 april 19.30 >>UITVERKOCHT
Zon 25 april 16.30 >>KAARTEN

Arie Cupé speelde in musicals (o.a.‘De zoon van Louis Davids’, ‘Wat zien ik’, ‘De Jantjes’), in komedies (o.a. ‘Kantje Boord’, ‘Harrie let op de kleintjes’, ‘Herrie in de keuken’) en hij regisseerde vele theaterprogramma’s (van o.a. Willeke Alberti, Frans Mulder, Natascha Emanuels).

André Vrolijk beheerst met zijn wonderaccordeon musette, tango en het originele Amsterdamse repertoire dat zijn grote liefde heeft. André werkte vaak als gast bij orkesten (bij o.a. Het Metropole Orkest, Danny Malando) en begeleidde grote solisten (o.a. Paul de leeuw, Jenny Arean, Willeke Alberti).

Speciaal voor De Nieuwe KHL stelden zij een liedjesprogramma samen met teksten van o.a. Wim Sonneveld, Frans Mulder, Ivo de Wijs en Eli Asser.
>>KIJK EN LUISTER HIER

BURLESQUE KINGSNIGHT DINNERSHOW

18.00 tot 22.00
Ma 26 april >>KAARTEN

Nachtclubsfeer, copieus maal, flamboyante artiesten en toch verantwoord… Klinkt goed? Met de helende werking van Burlesque schudt je alle zorgen definitief van je af! Host DJ Charley voert je in de Koningsnacht samen met entertainers Mr. Philly & La Nina naar hogere sferen.

DJ Charley draait sfeervolle vinylplaatjes met een tot DJ booth omgebouwde authentieke jukebox. Hij staat open voor verzoekjes. Mister Philly (Philadelphia, USA) is een entertainer in hart en nieren.  Deze finalist van The Voice of Holland Senior kent honderden Jazz standards (denk: Frank Sinatra), maar zijn repertoire is veel breder. Gooi een verzoeknummer in zijn hoge hoed. Als jij de gelukkige bent, krijgt je een serenade! En danseres/entertainer La Nina brengt nostalgische Burlesque acts, verkleed als engel, vintage musical film ster en als ‘balloon girl’.

Je wordt verwelkomd met champagne en geniet tussen de shows door van een authentiek 3 gangen Koningsmenu. King Alexander: there we go!

Entree: 79,50 incl. welkomstbubbels en 3-gangenmenu.

BENEDICT

Spelen voor de GRAP
Wo 28 april 20.00 >>KAARTEN

Het is in eerste instantie moeilijk voor te stellen welke vrijmoedige en gekwelde crooner achter het pseudoniem Benedict {Popronde selectie en OOR Talent 2020] schuil gaat. Bij een eerste luisterbeurt valt Martijn Smits’ mompelende stem als eerste op. De van melancholie doordrenkte teksten worden veelal gedrapeerd over een donker klinkende piano. Muziek om verliefd bij te worden, terwijl je elkaar nog eens goed vastpakt. 
Benedict heeft ingrediënten van zijn favoriete bands en artiesten als Tindersticks, Nick Cave en The National vakkundig geëxtraheerd tot een eigen sound: uitgesproken drumpartijen, filmische teksten en soms hectische synths en gitaarpartijen, verrijkt met strijkers- en blazers-ensembles. Het geheel vormt een prachtig gekleurd herfstbos in oktober wat een gevoel van weemoed oproept.
>>KIJK EN LUISTER HIER

DOLLY BELLEFLEUR

Dubbel & Dwars
Vrij 30 april 19.30 >>KAARTEN

De intieme en huiselijke sfeer van de Nieuwe KHL voert Dolly Bellefleur terug naar het knusse Anthony Theater waar zij debuteerde. Inmiddels trekt Dolly drie decennia als Frau Antje van het Verkeerde Kantje door ons kikkerlandje. 
In de jubileumshow Dubbel & Dwars vraagt Dolly zich af wat haar ‘kruistocht in couture’ heeft opgeleverd. Samen met haar vaste klaviervirtuoos Kees van Zantwijk trakteert deze beauty with brains je op gouwe ouwe en fonkelnieuwe songs. Roze strijdliederen, ondeugende smartlappen en literaire luisterliedjes passeren in rap tempo de revue. Maar aangezien Dolly bekend staat om haar hilarische improvisaties, weet je eigenlijk nooit wat er gaat gebeuren…

Iedereen is van harte welkom! Want zoals Dolly altijd zegt: Homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? We are family!
>>KIJK EN LUISTER HIER
(Foto: Piek)

TRIO BIER LIGHT

Een feest én een tranendal
Zat 1 mei 16.30 >>UITVERKOCHT
Zat 1 mei 19.30 >>UITVERKOCHT
Zon 2 mei 16.30 >>KAARTEN

Trio Bier Light kwam, zag en overwon! De drie optredens in juli 2020 waren in korte tijd uitverkocht, dus een vervolg kon niet uitblijven.
Wederom op het intieme KHL podium als heus trio, met Rini Dobbelaar, Koos Prins en Jan Eilander. Ze spelen akoestische Trio Bier classics en een aantal nieuwe composities. Zoals altijd rauw, ongepolijst en Nederlandstalig. In lyrische volzinnen bezingen ze het onvervulbare verlangen naar Een Dapper Leven. Een zoektocht, die gelukzalige hoogten en inktzwarte diepten kende: Himmelhoch-jauchzend bis zum Töde betrübt: het leven een feest én een tranendal. 
>>KIJK EN LUISTER HIER

LUCRETIA VAN DER VLOOT & Rob van Zandvoort

Vrij 7 mei 19.30 >> KAARTEN

Op 12 september 2020 speelde Lucretia van der Vloot en Rob van Zandvoort speciaal voor de 1,5 Metersessies de mooiste liedjes uit hun repertoire. Een betoverend optreden dat snel was uitverkocht. En daarom op veler verzoek nogmaals in de 1,5 Metersessies.

Zangeres/actrice Lucretia van der Vloot heeft haar sporen inmiddels meer dan verdiend door haar optreden in diverse theatervoorstellingen, musicals, tv-series en films (o.a. Tip Top, Big, Black & Beautiful, Othello, All Stars, De Marathon). Vanaf 2003 werkte ze in haar solo-programma’s regelmatig samen met pianist Rob van Zandvoort (o.a. Tröckener Kecks en Eilander Jut) en speelden zij samen in menig klein en groot theater.

Luccretia zing nummers zowel in het Engels als in het Nederlands, van Maarten van Roozendaal tot Elvis Costello, van Nick Cave tot Randy Newman: met haar intense en tegelijk warme stemgeluid voert Lucretia je zowel langs mooie vergezichten als naar stinkende steegjes. Soul met een barokke rand, pop met een grimas maar altijd met een persoonlijke toets.
>>KIJK EN LUISTER HIER

MARIE & EVA

Zat 8 mei 16.30 >> UITVERKOCHT
Zat 8 mei 19.30 >> UITVERKOCHT

Marie Chaplet en Eva Bottinga ontmoette elkaar aan de Universiteit van Amsterdam en studeerden in 2017 allebei een semester in New York waar ze hun muzikaal duo Eva & Marie vormden. Sindsdien traden ze door heel Nederland op en gaven een aantal concerten in Parijs en in New York.

Begeleid door de drummer Dylan McBride brengen deze twee jonge vrouwen zang en saxofoon op de voorgrond. Ze spelen eigen geschreven nummers en jazzy covers maar Marie’s Franse roots en Eva’s achtergrond in Klezmer muziek zijn ook terug te horen in hun repertoire.

In juli 2020 stonden Marie en Eva voor de eerste keer samen op het KHL podium. Het resultaat waren twee onvergetelijke (en uitverkochte!) concerten. Een beloning voor hun grote talent.
Dit jaar vieren zij hun driejarig bestaan. Viert u mee?

THE BAYOU MOSQUITOS & JEROEN KRAMER

Gumbo met Hollandse Garnalen
Zon 9 mei 16.30 >>UITVERKOCHT
Zon 9 mei 19.30 >>KAARTEN

De Americana klanken van the Bayou Mosquitos en de fraaie Nederlandstalige liedjes van Jeroen Kramer samen in een swingend en onderhoudend theaterprogramma.

Jeroen Kramer en de band van Abel de Lange treffen elkaar voor het eerst samen eind 2019 in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam en beiden zullen het zich nog lang heugen.
Een vrolijk treffen tussen de Roots muziek van de Mosquitos en de gevoelige liedjes van Jeroen aangevuld met een aantal meesterlijke vertalingen van zijn hand. 
Songs van Elvis Presley, Marvin Gaye en Jim Reeves krijgen door Jeroen’s aanpak een geheel nieuwe Nederlandstalige glans.
>>KIJK EN LUISTER HIER

KY. + FOSS

Spelen voor de GRAP
Wo 12 mei 20.00 >>KAARTEN

Amsterdamse singer-songwriter KY. vertaalt de gevoelens van een doorsnee millennial naar sfeervolle, emotionele popmuziek. Gewapend met zijn unieke, rauwe stem laat hij zijn licht schijnen op alle kanten van het dagelijks leven. Zijn meeslepende songs geven je zowel een gevoel van melancholie als euforie. Gevoelens verdwijnen sneller in de doofpot dan dat er over gepraat wordt. Via zijn muziek wilt KY. hier verandering in brengen. Zijn motto: Praat en deel!
>>KIJK EN LUISTER HIER

FOSS maakt dromerige en mysterieuze muziek, waarbij gitaarlijnen en synthesizers samenkomen tot eclectische indie-pop. Waar het begin van de act is ontstaan in IJsland (FOSS is het IJslandse woord voor waterval), werkt deze vijfkoppige formatie nu alles in eigen beheer compleet  DIY -stijl uit in thuisstad Utrecht.  Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een dubbel EP, waarvan de eerste single ‘Heartbeats’ uit is gebracht. 
>>KIJK EN LUISTER HIER

ABBA XS

BEATRICE & VERA VAN DER POEL
Vrij 14 mei 19.30 >>KAARTEN

Een extra small theaterconcert vol bekende songs en inside Stories over de Zweedse hitmachine ABBA.

De zussen Beatrice en Vera van der Poel zingen het repertoire van ABBA op een bijzondere manier, zoals de liedjes geschreven zijn, bij de piano. De dames zingen en vertellen het verhaal van ABBA. Het succes, de roddels, het drama, de achterklap; alles wat je altijd al wilde weten over de blonde Agneta en rode Anni-Frida.
Songs als Dancing Queen, The Winner Takes It All, Knowing Me Knowing You, Voulez Vous, SOS en natuurlijk Mama Mia!  ABBA XS is een feest der herkenning en voor elke generatie een heerlijk avondje met tijdloze hits.

Pianist: Patrick Van Herrikhuyzen (Van Dik Hout, Paul de Munnik, Marlijn Weerdenburg, Niels Geuzebroek).
>>KIJK EN LUISTER HIER

JEWISH JAZZ

Een Concert met een verhaal: 
Zat 15 mei 19.30 >>KAARTEN

Het verhaal van de evolutie van Jazz. Het verhaal van mensen als George Gershwin, Irving Berlin, Benny Goodman, Artie Shaw, Sophie Tucker: wereldberoemde componisten, schrijvers en artiesten die ooit als arme Joodse vluchteling in New York aankwamen om daar een nieuw leven te beginnen. Het verhaal van hoe zij, in samenwerking met zwarte musici, Jazzmuziek tot bloei brachten in een tijd dat dit niet vanzelfsprekend was. Hoe ze Broadway en Hollywood groot maakten en de Amerikaanse entertainment business op de kaart zetten!

Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastische muziek. Mirjam van Dam, pianist Ed Boekee en bassist Omer Govreen , laten bekende en minder bekende ‘Jazz-standards’ horen, met het verhaal erachter, de invloed van Oost-Europese Klezmer en Joodse religieuze muziek en de overlap met zwarte muziek.
>>KIJK EN LUISTER HIER

LENNY KUHR

Het lied gaat door
Zon 16 mei 16.30 >>KAARTEN

Zon 16 mei 19.30 >>KAARTEN

Lenny Kuhr heeft zich in haar rijke carrière ontwikkeld tot Nederlandstalige chansonnière met een heel eigen stijl en liedjes van hoog niveau. Het lied staat centraal in haar optreden. Intiem en muzikaal, met soms indringende teksten en mooie arrangementen. En dat gebracht met die prachtige, warme, herkenbare stem. 

‘In dit concert sta ik stil bij de duizenden dingen die voorbijgaan en bij dat wat nooit voorbijgaat. Het lied is hierbij de metafoor. De mens en de zanger vergaan, maar zoals de geest van de mens eeuwig is, is het lied dat ook. Het besef dat alle dingen komen en gaan binnen het tijdloze gegeven dat wij zijn, stemt tot weemoed en tot vreugde. En tot alle muziek die in dit programma te horen zal zijn.’

Met Reinier Voet op gitaar en Mischa Kool op basgitaar.
>>KIJK EN LUISTER HIER

KEES

Spelen voor de GRAP
Wo 19 mei 20.00 >>KAARTEN

Dit is KEES, en je typische singer-songwriter is ze niet. Daar is ze veel te nuchter voor. Oké, misschien droom je soms even weg, maar vervolgens haalt ze haarscherp uit met haar directe teksten en smijt ze je met synths, gitaren en beats om de oren. Haar Nederlandse teksten en muzikale invloeden bungelen ergens tussen Spinvis, Bon Iver en de Jeugd van Tegenwoordig. KEES won de Grote Prijs van Nederland en maakt momenteel deel uit van de Popronde selectie.
“Ze houdt het spannend en boeiend. Het voelde volwassen, mooi uitgedacht. Alles voelt oprecht.” (Jury Grote Prijs van Nederland) 
>>KIJK EN LUISTER HIER

EVI DE JEAN & SAARTJE VAN CAMP

Nu de wind vannacht van overal komt
Vrij 21 mei 19.30 >>KAARTEN

Een woeste omhelzing van Saartje Van Camp en Evi De Jean. Hun verhalen en muziek nemen je mee naar waar het vuur brandt. Te midden van al wat is. Waar de stad verlaten is. Waar de hunkering naar vasthouden mag worden ingelost. En een stem van vroeger klinkt. Naar het midden van het leven. Naar waar de wind vanuit alle hoeken van het plein tegen onze blote wangen aan beukt. En waar wij, met de ogen half dicht geknepen, toch blijven staan. Midden in een lied. Midden in de tijd.

Met cello, elektronica, zang en verhalen brengen deze twee Vlaamse, in Amsterdam neergestreken vrouwen een hartverwarmende, muzikale aanraking. 

DE TOVERBERG

Een voorleesvoorstelling met David Vos en Joop van Dijk
Zon 23 mei 12.00 >>KAARTEN

David Vos leest fragmenten voor uit De Toverberg van Thomas Mann, in de vertaling van Hans Driessen. Muzikaal omlijst en ondersteund door pianist Joop van Dijk.

De jonge Hans Castorp bezoekt zijn zieke neef in het sanatorium in Davos. De bedoeling is daar drie weken te logeren. Betoverd door de verleidelijke patiente Klaudia Chauchat blijft hij echter geen drie weken….. Hij wordt zelf verkouden en krijgt verhoging. Uiteindelijk blijft hij zeven jaar.

In de wereld van de Toverberg maakt Castorp een leerproces door, zijn inwijding in het leven. Waarbij de humanist Settembrini en de nihilist Naphta strijden om zijn ziel.
Tijd en de ervaring van tijd spelen een belangrijke rol in deze bildungsroman. David en Joop voeren jullie mee in die volledig eigen, hermetische wereld van het sanatorium en zijn bewoners.

Speciaal voor deze matinee serveert de KHL aansluitend een traditionele Zwitserse lunch voor 17,50 p.p.:
Lichte bouillon | Toast met gerookte zalm, roerei en Emmentaler | Punt Gruyere-Emmentalertaart met gerookte spek en gestoofde ui | Salade van tomaat, komkommer, paprika, ei | Koffie met een madeleine

TIM KNOL

Zon 23 mei 16.30 >>KAARTEN
Zon 23 mei 19.30 >>UITVERKOCHT
Ma 24 mei 16.30 >>KAARTEN
Ma 24 mei 19.30 >>UITVERKOCHT

Intiem als een verjaardagsfeestje, waar Tim even de gitaar pakt. Zo voelde de 1,5 metersessies aan, die Tim Knol in juni 2020, direct na de eerste lockdown, gaf in De Nieuwe KHL. Ontspannen vertelt hij persoonlijke verhalen, zingt liedjes die op dat moment goed voelen. In zijn eentje op het podium, met alleen begeleiding van zijn gitaar, komt zijn karakteristieke timbre perfect tot zijn recht.

Tim Knol zou het het jaar 2020 bij ons komen uitluiden. De tweede lockdown gooide roet in het eten, maar gelukkig hebben we de optredens kunnen verplaatsen.
Zijn repertoire stemt hij af op wat hij en het publiek op dat moment nodig hebben. Gesterkt door zijn melancholieke, krachtige, hoopvolle stem gaan we (gevacineerd of niet) met een gerust hart richting een 1,5 meterloze samenleving.
>>KIJK EN LUISTER HIER

RHOU

Spelen voor de GRAP
Wo 26 mei 20.00 >>KAARTEN

RHOU maakt Nederlandstalige droompop die is opgebouwd uit organische elektronica en sferische teksten die een beroep doen op je fantasie. De driekoppige band haalt met name hun inspiratie uit boeken, films en synthesizers. In juni bracht Rhou hun eerste EP Ochtendgloren uit. 
>>KIJK EN LUISTER HIER

ERWIN VAN LIGTEN

Vrij 28 mei 19.30 >>KAARTEN

Erwin was tot nu toe hoofdzakelijk actief was als begeleider van vele topartiesten, maar staat het komende jaar zelf centraal als musicus. Met dit soloprogramma brengt Erwin een diversiteit aan songs en instrumentale stukken. In zijn spel als rock en bluesgitarist is de melancholie en het melodieuze al duidelijk hoorbaar. Met de akoestische gitaar en zijn ongepolijste stem weet Erwin zijn publiek tot het bot te raken en te ontroeren.

Erwin brengt een programma met eigen interpretaties van nummers van zijn helden Jackson Brown, Jimmi Hendrix, Ry Cooder, Chris Robinson e.a. afgewisseld met eigen nummers. Ook enkele songs van zijn onlangs uitgebrachte cd “ For all we know” zullen de revue passeren. Een avond met Erwin van Ligten is een avond om je vingers bij af te likken, een avond die de bezoeker ontroert, een avond met een fantastische en unieke gitarist!
>>KIJK EN LUISTER HIER

JEROEN ZIJLSTRA

Ja!zzZijlstra
Zat 29 mei 16.30 >>KAARTEN
Zat 29 mei 19.30 >>KAARTEN

Terug naar waar het ooit allemaal mee begon… Jazz!
Jeroen Zijlstra heeft in de luwte van het afgelopen theaterseizoen zijn nieuwe teksten geënt op eigen jazz gerelateerde liederen met daarin een ouderwets grote ruimte voor improvisatie. 

Kom het horen, kom het zien!

Als voormalig Noordzeevisser blijft Jeroen Zijlstra ook als improviserend musicus (piano, toetsen en gitaar, immer in gezelschap van zijn vertrouwde jazztrompet) scherp aan de wind varen, spelenderwijs koersend op zijn innerlijk kompas. Jeroen Zijlstra is onder meer bekend van het lied Durgerdam slaapt, waarvoor hij de Annie M.G. Schmidtprijs won. Voor zijn gehele oeuvre ontving Jeroen Zijlstra in 2014 de Dirk Witte Prijs. 

‘Zijlstra maakt als voormalig zeeman mooi gebruik van maritieme metaforen en schept met zijn fonkelende trompet een bluesy sfeer.’ – NRC 

MACHTELD VAN DER GAAG

Machteld chante Barbara et les autres…
Zon 30 mei 16.30 >>KAARTEN

De ‘Saint Valentijn’ ligt net achter ons, maar de romantiek van Franse Chansons leeft voort in De Nieuwe KHL. Net als de humor en de vrolijkheid. Geniet van een heerlijke mix van chansons van Barbara, Vian, Michel Fugain, Reggiani en vele anderen… dit alles volkomen veilig in de concertzaal, met na afloop een fijn glas wijn of een heerlijk diner! Het kopen van een gesigneerde CD van Machteld behoort ook tot de mogelijkheden! En natuurlijk schittert Nico van der Linden achter de piano.
>>KIJK EN LUISTER HIER

MAURICE VAN HOEK

Spelen voor de GRAP
Wo 2 juni 20.00 >>KAARTEN

Maurice van Hoek (25 januari 1992) is een getalenteerde student aan het conservatorium, maar met een haperend muzikaal kompas. In een zoektocht naar richting ontvlucht hij zijn opleiding en zijn toenmalige woonplaats Rotterdam om voor drie maanden door Amerika te trekken. Tijdens zijn zwerftocht verkent hij het gebied waar de seventies countryfolk van iconen als The Eagles en James Taylor zijn oorsprong vindt. 
Na zijn debuutalbum ‘Live Forevermore’ (2016) en ‘Traveling Man’ (2018) volgt het de EP volgt de EP ‘Church Sessions’ (2019). Met louter lovende recencies, inclusief een vijfsterrenrecensie in Lust For Life Magazine, volgt een reeks instores en media-optredens bij onder meer Muziekcafé (NPO Radio 2) en VI (Veronica’s voetbalprogramma, op uitnodiging van Danny Vera).  
‘Een van de grootste talenten in ons land op het gebied van moderne country en americana’ (Lust For Life Magazine ***** voor EP ‘Church Sessions)
>>KIJK EN LUISTER HIER

MADELIJNE KOOL

We moeten ergens beginnen’
Vrij 4 juni 19.30 >>KAARTEN

Kool begint altijd goed maar is geen afmaker. Beginnen is nou eenmaal meer inspirerend dan eindigen en Kool heeft nog wel duizend ideeën. Daar heeft ze haast mee: één derde van haar leven zit erop, vier dochters fietsen zonder zijwieltjes, het lichaam haakt af en de hormonen gieren door het huis. Daar komt bij: de ene helft van de wereld staat in brand en de andere helft heeft corona. 
In ‘We Moeten Ergens Beginnen’ gaat Kool aan de slag met een instapcursus circulaire economie, papieren selfies, een digitale detox en een flinke dosis zelfreflectie. Daarbij spaart ze zichzelf en de wereld om haar heen niet.  

Ooit maakte Madelijne Kool ‘van beginnen’ haar werk als conceptmaker in de reclame. Als succesvolle reclamemaker (met drie gewonnen Effies en een lease auto) stapte ze in 2014 het cabaretpodium op als zijinstromer.
Madelijne won afgelopen jaar de Persoonlijkheidsprijs en de Publieksprijs van het Utrechts Kleinkunst Festival. Ze is een vaste schrijver van het actuele slotlied bij de Open BAC en verzorgt maatwerk voorstellingen voor bedrijven. Na de voorstellingen Kool aan de GangWake Up Kool en de HahaHandleiding Fijne Feestdagen… is ‘We Moeten Ergens Beginnen’ haar vierde avondvullende cabaretprogramma. Een programma over kwetsbaarheid, veerkracht en het risico om in de orkestbak te storten.
>>KIJK EN LUISTER HIER

Tekst: Madelijne Kool / Muziek: Nicolaas Duin / Regie: Wilhelmer van Efferink.

KLOMP

Zat 5 juni 19.30 >>KAARTEN

Drummer Lucas van Merwijk zag begin jaren 80 vele malen het baanbrekende duo Misha Mengelberg/Han Bennink spelen. Het idee om een dergelijk duo te vormen waarin je als drummer onbegrensde vrijheid hebt verdween nooit uit zijn hoofd. Van Merwijk initieerde sindsdien talloze projecten in uiteenlopende samenstellingen op het gebied van Cubaanse muziek, global groove, jazz en geïmproviseerde muziek.
Nu In 2020, vindt hij in trombonist Ilja Reijngoud eindelijk de ideale muzikale duo partner; met een drang naar muzikale vrijheid, improvisatie en experiment. Een nieuw, eigenzinning en brilliant muzikaal avontuur is het gevolg.

JP DEN TEX & VERA VAN DER POEL

Duetten
Zon 6 juni 16.30 >>KAARTEN

Gerenommeerde singer/songwriters JP den Tex en Vera van der Poel hebben elkaars wegen vaker gekruist. Zo zong Jp al een duet met Vera op zijn cd “American Tune” (2009) en Vera met JP op haar cd “Love and Taboo” (2012). Over de jaren deden zij geregeld optredens samen. Bovendien hebben beiden een grote fascinatie voor de Amerikaans/Canadese singer/songwriter Joni Mitchell ontwikkeld. Maar ook liedjes van andere iconische artiesten (Neil Young, Bonnie Raitt, Lou Reed & Nick Cave) behoren tot hun gemeenschappelijk erfgoed.

In de Nieuwe KHL doen zij – naast een aantal eigen liedjes –  een greep uit die rijke schatkamer. Soms in de originele taal, soms in een authentieke Nederlandse vertaling. Af en toe solo, maar meestal in een sprankelend duet: vandaar de titel van het programma. 
>>KIJK EN LUISTER HIER

STEPHANIE STRUIJK

Spelen voor de GRAP
Wo 9 juni 20.00 >>KAARTEN

Stephanie Struijk schrijft persoonlijke verhaaltjes in liedjes. Misschien ken je haar nog wel onder de naam ‘Stevie Ann’. In 2016 schreef ze samen met Daniël Lohues haar eerste album in het Nederlands tijdens een roadtrip door Amerika. Het werden liedjes die gaan over het maken van een nieuw begin, verlangen naar thuis, en de magie van geluksmomenten. Ze gaat door waar ze gebleven was, soms dromerig terugkijkend naar vroeger, maar de focus ligt vooral op verhalen die verder willen, liedjes die troost geven en de tijd misschien heel even stil doen staan. Het nieuwe album verschijnt 19 februari.
>>KIJK EN LUISTER HIER

SQUIRREL

Spelen voor de GRAP
Wo 16 juni 20.00 >>KAARTEN

Squirrel is singer-songwriter Joram Tornij (1980).
Van juli t/m september 2020 verschenen de eerste 3 singles van Squirrel getiteld Dreaming, Changing en Remember. De singles zijn onderdeel van het album Quiet Life, het debuutalbum van Squirrel. Quiet Life is een break up album. De teksten schreef hij deels samen met zijn ex-vriendin. Squirrel nam de liedjes voornamelijk op in zijn thuisstudio. De opnames voor Quiet Life vonden plaats in een periode van 5 jaar. Het album verscheen op 16 oktober 2020, zijn verjaardag. Hiermee lost hij de belofte aan zichzelf in om zijn eerste soloplaat af te hebben op zijn 40e verjaardag.
Squirrels stijl is onder andere beïnvloed door de muziek van Leonard Cohen, J.J. Cale, Neil Young en Wilco. Zijn stem doet soms denken aan die van José Gonzáles of Damien Jurado.
>>KIJK EN LUISTER HIER

DE RODE HORDE

Stökjes neusharing 
Zat 19 juni 19.30 >>KAARTEN

Humor op de vierkante millimeter voor de liefhebber. Droogkomisch, absurdistisch theater. Ook in STÖKJES NEUSHARING zullen deze ingrediënten weer tevoorschijn komen.  Qua stijl kunt u denken aan Jiskefet, Toon Hermans, De Rode Horde of aan wie dan ook. Een interview met een kinderboekenschrijver en een masterclass zullen zeker de revue passeren.

De Rode Horde bestaat uit Harm-Jan Leemhuis & Paul Vermeulen. 
Techniek: Joep Nijveld
Affiche: Lieke van Dam
Spel, teksten en ideeën: De Rode Horde
Kap- en grimewerk: Ton Deuze 
Bewegingsadviezen: Hernia van der Spit.

De Rode Horde is al sinds jaar en dag gespecialiseerd in het maken van onbeduidende meesterwerken

GERARD ALDERLIEFSTE

Zon 20 juni 16.30 >>KAARTEN

Gitarist-zanger (+verslavingsarts) Gerard Alderliefste mag specialist genoemd worden in het vertolken van de Franse hits uit de jaren ‘70 en van Shaffy repertoire. Denk aan de Poppy’s, Lenorman of Michel Fugain. 

Voor de tweede keer staat hij op onze 1,5 metersessies en hij zegt daarover: “ik geniet enorm van optreden op de vierkante meter, dus ik kom graag!”  Gerard neemt een muzikant mee, maar dat is nog een verrassing. 

Gerard kreeg vooral landelijke bekendheid door de hits Laat me / Vivre met Shaffy en List en Une belle histoire / Een mooi verhaal met Paul de Leeuw. Toerde solo, in duet met Cor Bakker, met zijn driemans band Alderliefste en momenteel met zijn achtmansband (GA&Friends) met het programma Une belle histoire. 
>>KIJK EN LUISTER HIER

AZNAVOUR MON AMOUR

Vrij 25 juni 19.30 >> UITVERKOCHT
(bij een versoepeling van de coronamaatregelen komen er mogelijk meer kaarten beschikbaar. Wilt u op de wachtlijst? Mail naar info@denieuwekhl.nl)


Charles Aznavour, de zanger, de componist, de tekstschrijver. De man die Frankrijk en uiteindelijk de hele wereld veroverde met zijn prachtige liedjes en stem. Wij vieren zijn muziek en leven.
Zijn rijke oeuvre wordt bezongen door zangeres Britta Maria (chansons van Schoonheid en Troost) en pianist/zanger Maurits Fondse. (Matthijs van Nieuwkerk noemde hem één van de beste pianisten van Nederland) en accordeonist Oleg Fateev (o.a. Brel de Zoete Oorlog met Jeroen Willems). Met chansons in het Frans en een enkele (eigen)vertaling naar het Nederlands. Ze spelen de prachtige chansons van Aznavour en vertellen tussen door over zijn leven: zijn strijd om zanger te worden, want Frankrijk wilde in eerste instantie niets van hem weten.
Van diepe ontroering naar opzwepende ritmes: van La Bohème, Hier Encore, la Mama, Emmenez-moi, She, Comme ils disent naar Les Comédiens…

Pers over de vorige voorstellingen:
‘Drie muzikanten van de buitencategorie zorgden voor een betoverende avond’ NH Dagblad
4 sterren voor het album Huiswaarts door Henk van Gelder in het NRC 
‘Fantastisch album, sterk trio!’  Jacques Klöters
>>KIJK EN LUISTER HIER

LIEDJES DIE NIET MOCHTEN

Zat 26 juni 16.30 >>UITVERKOCHT
Zat 26 juni 19.30 >>UITVERKOCHT
Zon 27 juni 14.00 >>KAARTEN
Zon 27 juni 16.30 >>UITVERKOCHT
Zon 27 juni 19.30 >>UITVERKOCHT

Muzikaal kleinkunst liedprogramma door het Nederlied Ensemble
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Henk van Gelder en Robert van ‘t Wout


In het huidige tijdperk van social media en vrije meningsuiting is het ondenkbaar dat iets verboden wordt uit te voeren of uit te zenden. Echter, ooit had Nederland zijn heilige huisjes, zoals ‘het fatsoen’, ‘de religie’ en ‘het koningshuis’. Wie daarover wilde zingen in het theater, op de grammofoonplaat, voor de radio of op de televisie, kreeg te maken met handhavers van de goede zeden. Bijvoorbeeld vroeger met de Radio Omroep Controle Commissie of met de Vereniging Voor Eer en Deugd, die vaak sprak over ‘zedenverwildering’. Maar ook veel later nog (1992) werd het lied ‘Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan’ door de bevrijdingscommissie verboden, omdat het was geschreven door Jacques van Tol, die fout was in de oorlog.

Waarom mocht ‘Ouwe Daatje’ van cabaretpionier Eduard Jacobs tot in de jaren zestig niet worden uitgevoerd? En wie verbood het repertoire van J.H. Speenhoff, Jean-Louis Pisuisse, Guus Vleugel en Jos Brink? Speelden commerciële belangen een rol toen Philips de opname van het ‘Railroad’ liedje van Wim Kan op de plaat tegen hield? Wat was er nou eigenlijk zo erg aan ‘Milord’ van Corry Brokken? Zo erg dat de halve natie zich aan de ingezonden brievenschrijverij zette! En Robert Long voelde toen ook de hete adem van de christelijke censuur in zijn nek.

Gaan we nu met de huidige protesten, bedreigingen en heilige huisjes weer diezelfde kant op? Een verrassend en toch onderhoudend, eigenlijk ‘verboden’, liedjesprogramma. Geheimhouding verplicht!

Presentatie en regie: Evert de Vries
Piano en arrangementen: Amos Osterhaus
Zang: Mieke Bom, Kitty Kieftenbeld, Ingeborg Hairwassers, Bart Steenbeek, Emile Baars, Evert de Vries en Marcel Klingeler (tevens trompet)
Meer info: www.nederlied.nl

GIPSY SALOON: SERVUS

Vrij 2 juli, 19.00 >>KAARTEN
Entree: 42,50 (entree & een 3 gangen menu)

Eindelijk weer! Ontsnap aan de Hollandse werkelijkheid en waan je voor even op een warmbloedig Hongaars feest. Met een opzwepend zigeunerorkest en uiteraard heerlijk eten en drinken. Daar knapt iedereen van op. 

Op deze lenteeditie kun je getuige zijn van een wonderlijke transformatie: een Hollands muzikantengezelschap verandert in een opzwepend zigeunerorkest. In de sfeervolle zaal geniet je van heerlijk eten en drinken en van muziek uit het hart. De muzikanten van Servus spelen eigen composities en Russische, Yiddische en Joegoslavische nummers. Uiteraard corona-proof.

DAVID VOS EN FRANK VAN BOMMEL

Zon 4 juli 16.30 >>KAARTEN

Toetsentovenaar en muzikale duizendpoot jazzpianist Frank van Bommel en die man met dat “gebruinde” geluid, zanger David Vos leerden elkaar kennen in de locatievoorstelling Victoria van Theatergroep Flint.Beiden wilden wel eens een andere weg inslaan dan de door henzelf gebaande wegen en samen besloten zij met zekere regelmaat bij elkaar te komen en fijn muziek te maken.Een reisje door Schumann’s Dichterliebe en Schuberts Winterreise, het onorthodoxe jazzlandschap van Mischa Mengelberg, het Brechtse interbellum, het Parijs van Edith Piaf en wellicht nog meer….

BARBARA BREEDIJK

Kan het ook uit?
Zon 12 sept 16.30 >>KAARTEN

Deze onorthodoxe blonde krullenbol staat bekend om haar warme zangstem en improvisatietalent. Ze introduceert haar komische liedjes uit de kleinkunstvoorstelling ‘Kan het ook uit?’ op een aanstekelijke manier aan het publiek.
Speciaal voor De Nieuwe KHL speelt Barbara samen met jazz pianist Vera Marijt. Barbara was eerder te horen op radio 2 en speelde in het voorprogramma van Wouter Hamel en Candy Dulfer.

‘Beestachtige liedteksten met fijnzinnige vondsten en gevatte humor!’ -Cabaret concours Vlaanderen-
>>KIJK EN LUISTER HIER

(foto Vincent Basler)