Zondagmatinee sessies: optredens zo intiem als een verjaardagsfeestje. Chansonniers, liedjeszangers en vertolkers op het kleine podium, de bezoekers aan tafeltjes eromheen. Jouw geheime club.

Woensdag sessies: bekende en minder bekende Nederlandse singer-songwriters en bands spelen in semi-akoestische setting. Muziek teruggebracht tot de essentie. In samenwerking met De Grap.

Vrijdag sessies: live muziek. Van Hollandse Gipsymuziek tot een bonte rootsavond van Abel’s Americana. Van dansbare Mexicana tot de rauwe, ongepolijste en Nederlandstalige muziek van Trio Bier.

Pittige Mosterd: een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van een bekende buurtgenoot uit Amsterdam Oost. Wat doet hun inspiratie vloeien? Wat is hun ‘pittige mosterd’?

KHL Chantant: luisteren naar artiesten in een fijne cafésfeer. Met gelouterde zangers en talentvolle amateurs is KHL Chantant spannend voor de deelnemers én voor het publiek.

Je kunt online kaarten kopen op www.denieuwekhl.nl. Of nog beter: combineer je bezoek met een theatermenu voor 25,00 (voor- en hoofdgerecht naar keuze).

KHL SESSIE: CHRISTOPHE CHAPLET

Chansons de Paris
Zon 29 mei 16.00 >>KAARTEN

De intieme sfeer die troubadour Christophe Chaplet weet te creëren tijdens zijn optredens is gemaakt voor de Nieuwe KHL. Christophe is meer dan een chansonnier die het werk van Brel, Brassens, Gainsbourg en Ferré weet te vertolken alsof je een concert van deze grootheden zelf bijwoont. Hij is bovenal met hart en ziel een troubadour en verhalenverteller die zijn publiek op ontdekkingsreis meeneemt in de grote schatkist die het Franse chanson rijk is. Hij won dan ook niet voor niets de Prix du public tijdens het Concours de la Chanson van de Alliance Francaise

In dit speciaal voor de Nieuwe KHL samengestelde programma neemt Christophe u mee op een reis met liedjes over Parijs. Met liedjes van Béard, Bruand, Dutronc, Ferré, Gainsbourg, Lapointe, Montand, Mouloudji en Trénet.

@robvandamphotography  

KHL SESSIE: ROLINHA KROSS

Zon 5 juni 16.00 >>KAARTEN

Rolinha Kross heeft een Joods/Tsjechische moeder en een Surinaamse vader. Al vanaf jonge leeftijd werd zij gefascineerd door oost-europese muziek en de Jiddische taal.

Het eerste optreden van Rolinha en Tis samen op het KHL podium in 2019 staat in onze persoonlijke top drie. In dit tweede solo-optreden van Rolinha Kross in de Nieuwe KHL voert zij met haar zwoele mezzo-jazz stem haar publiek mee op een reis langs de melancholische balkan waar de klanken zich mengen met joodse klezmer tot aan de gepassioneerde zuid-europese, joods-sefardische muziekcultuur. Niet alleen is haar repertoire bijzonder gevarieerd, maar door haar warme en tegelijk uitbundige stem ook buitengewoon aanstekelijk.
Met begeleiding op contrabas en gitaar door de muzikale virtuoos Tis Marang.
>>KIJK EN LUISTER HIER

@robvandamphotography  

GRAP SESSIE: PAUL BOND + Eric Devries

Wo 8 juni 20.00 >>KAARTEN

Singer-songwriter Paul Bond snijdt op literaire wijze het verwarrende als rustgevende thema van vaderschap aan. Muzikaal sluit Bond aan bij de rijke singer- songwriterstradiOe van de jaren zevenOg met James Taylor, Jackson Browne, Paul Simon en Randy Newman. Als tekstschrijver bevindt de literatuurwetenschapper zich het liefst in de jaren twinig, niet de huidige, maar die van een eeuw geleden.

Tijdens de hoogtijdagen van de Punk richt singer-songwriter Eric Devries zijn eerste band op. Begin jaren ’80 staat hij met band in het voorprogramma van The Jam en later The Style Council. Na de finale van De Grote Prijs van Nederland (’92) waarin hij tweede wordt met zijn band The Big Easy volgen vele nationale radio optredens en tourt de band door het Nederlandse Clubcircuit. In 2004 verschijnt het langverwachte debuut van Devries in eigen beheer. In 2007 neemt hij voor zijn tweede solo album enkele songs op in Tulsa, Oklahoma. In 2021 verscheen zijn vierde solo album ‘Song & Dance Man’ bij het Duitse MiG-music.

>>PAUL BOND>LUISTER HIER
>>ERIC DEVRIES>LUISTER HIER

BLACK CAT BONE

An invitation to the blues
Don 9 juni 20.00 >>KAARTEN

Black Cat Bone is een stampende bluesband uit Brabant met bekende en minder bekende bluescovers. De corona periode dwong de band om het ook akoestisch aan te pakken voor kleinere optredens in cafe’s en op terrassen. Rustiger, maar ook met veel plezier omdat compact en geconcentreerd muziek maken een nieuw geluid en chemie oplevert. Het resultaat wordt neergezet op het podium van KHL.

Black Cat Bone speelt al vele jaren met elkaar en heeft in voorprogramma’s gespeeld van De Dijk, Rowwen Hèze, Kane, Van Dik Hout, Herman Brood, Benny Joling en vele anderen. 

De twee sets bevatten tegelijk ook het verhaal van de blues, de genres, de thema’s in de muziek en soms ook een sappige story.
The blues is not only a feeling but a kind of music to cure this feeling.

>>KIJK EN LUISTER HIER

POPUP CHOIR

Wo 15 juni: Kings of Leon: Sex on fire
Aanvang 19.30, pay as you like 

YEAAAAAH! This sex is on fire! Dat moment, met honderd kelen tegelijk. Deze wil je niet missen.

Eén popsong, twee uur plezier, driestemmig resultaat. Popup Choir is zingen voor iedereen. Of je nou een ervaren zanger bent of een douche-artiest, Popup Choir is voor iedereen. Maarten en Tijmen kiezen iedere week een fantastisch popliedje, leren de deelnemers dit driestemmig te zingen en maken een kekke video van het klinkende resultaat. Laagdrempelig en zonder verplichting: je komt meezingen wanneer je daar zin in hebt. Dit event werkt volgens pay-what-you-want. Je bepaalt de toegangsprijs zelf na afloop. Cash in onze gitaarkoffer of per pin.

Eerst eten in ons restaurant? Kijk HIER voor onze menukaart en RESERVEER HIER 

KHL SESSIE: DUO ROUTE SOLEIL

Zon 19 juni 16.00 >>KAARTEN

Met Franse pareltjes uit vervlogen tijden van onder meer Trenet, Dalida en Barbara. En hoe bijzonder is het om de opzwepende klassieker Une valse a mille temps van Brel live te horen? Duo Route Soleil wordt gevormd door zangeres Maaike Kitslaar en accordeonist en pianist Jaap Somsen. Vanuit Frankrijk steken Maaike en Jaap in hun programma de oceaan over voor een reis langs tango’s en Latijns-Amerikaanse ballades van o.m. Jobim. Dichter bij huis klinken enkele bijzondere Nederlandse vertalingen van Franse chansons door Maaike.

Maaike Kitslaar is klassiek geschoold en ervaren in uiteenlopende muzikale genres. Zij trad op bij theaterfestivals in binnen- en buitenland. Jaap Somsen is een gedreven accordeonist/pianist die als begeleider en solist geen genoegen neemt met middelmaat en veiligheid. Muziek in het moment, nooit vanzelfsprekend en altijd uitdagend.
>>KIJK EN LUISTER HIER

POPUP CHOIR

Wo 22 juni: Doe Maar: Sinds 1 dag of 2 (32 jaar)
Aanvang 19.30, pay as you like 

Een eerbetoon aan Henny. Driestemmig. Zing je mee?

Eén popsong, twee uur plezier, driestemmig resultaat. Popup Choir is zingen voor iedereen. Of je nou een ervaren zanger bent of een douche-artiest, Popup Choir is voor iedereen. Maarten en Tijmen kiezen iedere week een fantastisch popliedje, leren de deelnemers dit driestemmig te zingen en maken een kekke video van het klinkende resultaat. Laagdrempelig en zonder verplichting: je komt meezingen wanneer je daar zin in hebt. Dit event werkt volgens pay-what-you-want. Je bepaalt de toegangsprijs zelf na afloop. Cash in onze gitaarkoffer of per pin.

Eerst eten in ons restaurant? Kijk HIER voor onze menukaart en RESERVEER HIER 

VANZETTI’s VINYL POPQUIZ

Wo 29 juni 20.00

De laatste voor de zomerstop!
Lekker quizzen in kroegsfeer met vrienden. De legendarisch popquiz Vanzetti’s is in 1995 begonnen in het notoire nachtcafé De Fabriek en daarmee was muzikant en bareigenaar Rob van Zandvoort een van de eerste popquiz-hosts van Amsterdam. En na omzwervingen langs diverse theaters nu tweemaandelijks in de Nieuwe KHL. Rob draait alle muziekfragmenten live uit zijn eigen fraaie singles-collectie. Sixties, Seventies, Eighties, Britpop, Nederpop, alles komt wel een keer aan bod, gegroepeerd rond verschillende thema’s! Spelniveau: te doen.

Inschrijven r.w.j.vanzandvoort@gmail.com, kosten 4,00 p.p.
Aanvang van de quiz is 20:00, einde van de quiz valt rond 23:00.
Voorafgaand een hapje eten? RESERVEER HIER  

ABEL’S AMERICANA

Vrij 1 juli 20.30 >>KAARTEN

Een bonte avond vol ROOTS muziek met geweldige vocale gasten en bijzondere verhalenvertellers. The Bayou Mosquitos uit Amsterdam draait haar hand niet om voor een lekker stukkie Noord- Amerikaanse roots, country, folk, funk, slide of westernswing muziek en hebben daar al ruim 30 jaar veel plezier in.

De groep organiseerde 25 Americana avonden in het Betty Asfalt Complex met o.m. Jan Donkers, Tim Knol, Joris Linssen, Tangarine, Nico Dijkshoorn en Bea & Vera vd Poel. Dit leverde vele mooie gedenwaardige avonden op.

Nu het Betty Asfalt Complex wordt verbouwd zijn we er trots op dat de groep dit seizoen hun paarden afzadelt in de Nieuwe KHL voor een spetterende nieuwe serie met rootsmuziek en verrassende gasten.

Met op deze tweede editie als gasten: Tineke Schoemaker, frontlady van Barrelhouse ofwel de beste blueszangeres van de lage landen en… Constant Meijers, ex hoofdredacteur voor OOR, hij leest stukken uit zijn nieuwe muziekboek “Hotel California en andere Rock ’n Roll verhalen”.

Foto: Peter Vroon

GIPSY SALOON: SERVUS

Vrij 8 juli, 18.00 >>KAARTEN
Zaal open vanaf 17.30, start muziek 18.30
Entree: 42,50 (entree & een 3 gangen menu)

Ontsnap aan de Hollandse werkelijkheid en waan je voor even op een warmbloedig Hongaars feest. Met een opzwepend zigeunerorkest en uiteraard heerlijk eten en drinken. Daar knapt iedereen van op. Op deze vroeg lente-editie kun je getuige zijn van een wonderlijke transformatie: een Hollands muzikantengezelschap verandert in een opzwepend zigeunerorkest. In de sfeervolle achterzaal geniet je van heerlijk eten en drinken en van muziek uit het hart. De muzikanten van Servus spelen eigen composities en Russische, Yiddische en Joegoslavische nummers.

STERRE WELDRING

Wo 13 juli 20.00 >>KAARTEN

Sterre Weldring is een 24-jarige singer-songwriter uit Amsterdam. Haar muziek laat zich omschrijven als ‘melancholische indie-pop’, een genre waarbinnen ze nummers schrijft over alle soorten liefde en relaties, met als voornaamste doel anderen troost te bieden. Eerder stond ze al in de finale van de Grote Prijs van Nederland en toerde ze door het land met de Popronde. Haar debuut EP ‘Lost Lights’ verscheen afgelopen november. 

>>KIJK EN LUISTER HIER

ARIE CUPÉ EN ANDRÉ VROLIJK

Zon 28 aug 16.00 >>KAARTEN
‘tussen nu en straks’

Verhalen uit het leven van Arie Cupé worden geïlustreerd door liedjes uit ons rijke Nederlandse kleinkunstrepertoire. Liedteksten geschreven door o.a. Ivo de Wijs, Willem Wilmink, Robert Long, Annie M.G. Schmidt, Robert Long en Hans Dorrestijn. Muziek van componisten als Joop Stokkermans, Harry Bannink en Ruud Bos.

Arie Cupé speelde in 24 musicals (o.a. ‘De zoon van Louise Davids’, ‘Wat zien ik’ en ‘De Jantjes’) in toneelstukken (o.a. ‘Kunst & Kitch’ en de ‘Bloedbruiloft’), en in zeven komedies van en met Jon van Eerd. De afgelopen veertien jaar deed hij voor Willeke Alberti de samenstelling en regie voor al haar theatershows.

André Vrolijk beheerst met zijn wonderaccordeon musette, tango en jazz. Ook het originele Amsterdamse repertoire heeft zijn grote liefde, getuige zijn werk voor Het Zwanenkoor en Jordaans Fabricaat. Hij speelde in het orkest van Danny Malando en als gast van het Metropole Orkest. André begeleidde solisten als Jenny Arean, Paul de Leeuw en Willeke Alberti.

>>KIJK EN LUISTER HIER

KHL SESSIE: MACHTELD VAN DER GAAG

Machteld chante La Rentrée
Zon 4 sept 16.00 >>KAARTEN

Machteld chante La Rentrée.
Avec Kees au piano.

In Frankrijk staat September bekend als ‘La Rentrée’. Na de zomer begint het gewone leven weer. Iedereen ziet elkaar weer, vertelt elkaar verhalen over de afgelopen tijd. Begeleid door pianist Kees van Zantwijk luidt Machteld ‘La Rentrée’ in met een gevarieerde verzameling Franse chansons.
Geniet en zing af en toe mee! Allez, on chante!

SON PATÍ

Cubaanse Son in een nieuw jasje
Zon 11 SEPT 16.00 >>KAARTEN

In Cuba wordt de son volop gespeeld op straat en in cafés. Hier in Nederland speelt de groep SonPaTí een eigentijdse variant van de son met invloeden uit New York en de jazz. De sound is transparant en bewegelijk. De warme stem van de lead-vocalist wordt gecombineerd met de Cubaanse tres, de virtuoze fluit, een stevige basis van baby bass en percussie, Afrikaanse gitaarklanken en strakke koortjes. 

Momenteel werk SonPaTí aan een programma dat helemaal aan de stad Amsterdam gewijd is. De band heeft, in het kader van Amsterdam 750 jaar, een aantal Latijns-Amerikaanse musici opdracht gegeven om een stuk over Amsterdam te componeren. Op deze middag zal een voorproefje van dit programma ten gehore worden gebracht. 

Laat je even meenemen naar Cuba door dit zonnige gezelschap. Stilstaan is geen optie: de son nodigt uit tot dansen!
Met: Amber Nijman: leadvocals & handpercussie | Roosmarijn Strootman: – fluit | Teddy Steen: Cubaanse tres | Ben Kröse: gitaar | Bob Roozendaal: baby bass | Irma Dulmers: percussie 

KHL CHANTANT: HELDEN!

Zon 18 sept 15.30 >>KAARTEN

Luisteren naar artiesten in een fijne Cafésfeer, dat is KHL Chantant. Drs. P zong het al.
Daar heeft u voor een prik,
Den helen middag schik.

Een hele reeks chanteurs staat weer te trappelen, begeleid op de piano door Vera Marijt, op de contrabas door Chris Bernhart, en met gastblazers en gitaristen. Host Gerrit van der Linden praat het geheel vastberaden aan elkaar.  

Zondag 18 sept is het thema Helden! 
De mooiste liedjes komen voorbij. Sammy van Ramses Shaffy. Als je wint, heb je vrienden van Henny Vrienten. En een handvol andere liedjes van helden zoals Maarten van Roozendaal, Connie Stuart, Cornelis Vreeswijk, Jan Rot, Jeroen Zijlstra, Claudia de Breij en nieuwe verrassingen. 

Wil jij genieten van een gevarieerde muzikale avond in een uitstekende sfeer? Dan moet je hier echt bij zijn. En als je een kaartje inclusief theatermenu koopt, heb je helemaal een topavond. 
Daar krijgt u bij uw wijntje,
Een trijntje en refreintje.

Voel jij je geïnspireerd en wil je een volgende keer ook eens de sprong als deelnemer wagen? Geef je op via: cafechantant@denieuwekhl.nl

KHL SESSIE: Laura Fygi & Trio Galantes

Zon 2 okt 16.00 >>KAARTEN

Jazz diva Laura Fygi heeft inmiddels met begeleidingsorkesten in alle vormen opgetreden. Van symfonieorkesten tot bigbands en trio’s, en iedere combinatie brengt weer een nieuw geluid en verrassende arrangementen van bekende songs.

Nog niet zo lang geleden maakte Laura kennis met 3 gepassioneerde Zuid-Amerikaanse muzikanten die sinds 2017 samen Trio Galantes vormen. De klassiek geschoolde musici Alvaro Pinto Lyon uit Chili, Humberto Albores Martinez uit Mexico en Augusto Valença uit Brazilië hebben elkaar gevonden in hun passie voor Latin muziek en die liefde delen ze met Laura die haar jeugd in Uruguay doorbracht. Ze bleken veel van dezelfde songs op hun repertoire te hebben en toen ze die eens bij toeval samen gingen zingen bleken hun stemmen en instrumenten geweldig bij elkaar te passen. Een aantal probeer-sessies volgden, het enthousiasme groeide en nu is er een volledig programma!

Een heerlijk programma voor iedereen die van romantische Latin klanken houdt maar ook van de bekendere jazz stukken want die komen ook zeker aan bod.

KHL SESSIE: PHILIPPE ELAN

Ma France
Zon 9 October 16.00 >>KAARTEN

Edisonwinnaar Philippe Elan neemt je samen met zijn vaste muzikant Reyer Zwart mee op een muzikale reis door het Frankrijk van zijn jeugd.
 
Het gaat natuurlijk om de liefde, maar ook over literatuur, maatschappij, films en kunst. Het programma ‘Ma France’ bestaat uit kleine hommages aan de de grote sterren Charles Aznavour, Julien Clerc, Edith Piaf, Gilbert Becaud en Charles Trenet. Met een uitstekende stem, een vertederende presentatie en met een geheel eigen interpretatie. Zo krijgen ook Ramses Shaffy en Elvis Presley aandacht in zijn eigen soms melancholieke en aangenaam breekbare maar ijzersterke optreden.

Reyer Zwart is de gitarist, pianist en arrangeur die Philippe Elan begeleidt. Hij werkt samen met met een groot aantal artiesten zoals Claudia de Brey, Jacqueline Govaert en Anne Soldaat.

>>KIJK EN LUISTER HIER
Foto : René Wouters

ERWIN VAN LIGTEN

Vrij 14 oktober 20.00 >>KAARTEN

Erwin van Ligten was een van de vele artiesten die tijdens de KHL corona 1,5 metersessies solo op ons podium stond. We waren meteen verkocht. Gitaarvirtuoos, zanger en componist Erwin weet met zijn stem het publiek tot het bot te raken en te ontroeren met prachtige nummers.     

Erwin is tot nu toe hoofdzakelijk actief als begeleider van vele topartiesten, maar stond het afgelopen jaar zelf centraal als musicus met zijn eigen Erwin van Ligtenband en maakte een theatertour met de “jimi Hendrix 50th Anniversary Theatre Tour”. Een tour waarin hij vertelt over zijn Indische roots, afgewisseld met eigen songs, melodieus en vol melancholie. 

In dit soloprogramma brengt Erwin een diversiteit aan songs en instrumentale stukken waarbij zijn spelkwaliteiten op gitaar optimaal tot zijn recht komen. Behalve eigen nummers brengt Erwin interpretaties van songs van zijn helden Jackson Brown, Jimmi Hendrix, Ry Cooder, Chris Robinson. Ook songs van zijn onlangs uitgebrachte cd “For all we know” zullen de revue passeren.

>>KIJK EN LUISTER HIER

LIEDJES DIE NIET MOCHTEN

Zon 16 okt 16.00 >>KAARTEN

Het Nederlied Ensemble met een muzikaal kleinkunst programma gebaseerd op het gelijknamige boek van van Henk van Gelder en Robert van ‘t Wout.

In dit tijdperk met vrije meningsuiting is het ondenkbaar dat een liedje niet gezongen mag worden. Echter, ooit had Nederland zijn heilige huisjes, zoals ‘het fatsoen’, ‘de religie’ en ‘het koningshuis’. Wie daarover wilde zingen in het theater, op de grammofoonplaat, voor de radio of op de televisie, kreeg te maken met de handhavers van de goede zeden. Bijvoorbeeld met de Radio Omroep Controle Commissie of met de Vereniging Voor Eer en Deugd die vaak sprak over ‘zedenverwildering’. In 1992 werd het lied ‘Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan’ verboden op een bevrijdingsfestival. En Robert Long voelde de hete adem van Christelijke censuur in zijn nek bij zijn liedje ‘Jezus Redt’! Ook het liedje ‘Op een mooie Pinksterdag’ kon rekenen op een radioverbod. In dit gevarieerde programma komen een groot aantal beroemde gecensureerde voorbeelden voorbij van liedjes die niet mochten. 

Met liedjes van o.a.: Robert Long, Frans Halsema, Annie MG Schmidt, Jules de Corte, Gerard Cox, Jacques van Tol, Dirk Witte, Jasperina de Jong, Martin van Dijk, Guus Vleugel, Harry Bannink en Willy van Hemert.
Een eigenlijk ‘verboden’, liedjesprogramma! Ssssssttt…. Geheimhouding verplicht!

GEORGE BRASSENS

Zon 23 okt 16.00 >> KAARTEN

Georges Brassens (1921-1981) is in Frankrijk een legende, maar voor veel Nederlanders een wat onbekende naam, een chansonnier, met soms wat moeilijke teksten. Jammer, want de ironische en tegelijk diep humanistische liedjes van de Franse chansonnier zijn zeer de moeite waard. En voor vrijwel alle grootheden van het Franse luisterlied was hij een lichtend voorbeeld: Jacques Brel, Charles Aznavour, Juliette Gréco, Barbara en vele anderen.    

Oktober 2021, exact honderd jaar na Brassens’ geboorte en veertig jaar na zijn dood, was er in de NIeuwe KHL een speciaal samengesteld programma van zijn mooiste liedjes. Het resultaat? Een zaal gevud met oude en nieuwe liefhebbers van het werk van Brassens die een ontroerend mooi programma zagen. Een traditie was geboren. Ook dit jaar zal Christophe Chaplet en Nico Knapper een programma samenstellen met bekende en minder bekende chansons van Brassens uitgevoerd door verschillende artiesten.

>>KIJK EN LUISTER HIER 

ABBA XS

Vrij 28 okt 20.00 >>KAARTEN

Een volle bak en een groot feest! Dat was het een jaar geleden, in oktober 2021, toen de zussen Vera en Beatrice van der Poel met dit programma op ons podium stonden. Die moesten terugkomen, want we zijn graag gastheer van programmas waar we zelf ook blij van worden!

Een extra small theaterconcert vol bekende songs en inside stories over de Zweedse hitmachine ABBA. Begeleid door pianist Leo Bouwmeester zingen de zussen Beatrice en Vera van der Poel het repertoire van ABBA op een bijzondere manier: extra small, zoals de liedjes geschreven zijn, bij de piano. De dames vertellen bovendien het fantastische verhaal van ABBA: het succes, de roddels, het drama, de achterklap. Alles wat je altijd al wilde weten over de blonde Agnetha en de rode Anni-Frid.

Dancing Queen, The Winner Takes It AllKnowing Me Knowing YouVoulez VousSOS en natuurlijk Mama Mia! ABBA XS is een feest der herkenning met tijdloze hits. Niets moet, maar meezingen mag!

MANNEN VAN NAAM

Mooie Liedjes en Sterke Verhalen
Vrij 4 nov 20.00 >> KAARTEN

Ton SmuldersAd Grooten en Wilbert van Duinhoven stonden alle drie aan de basis van de bekende band Pater Moeskroen. Drie mannen die hun sporen in de muziek en de kleinkunst ruimschoots verdiend hebben. Nu zijn ze ietsje ouder, misschien ook wel wijzer, en bezoeken ze nog steeds podia op om hun kunsten te vertonen. Want liedjes schrijven en muziek maken kunnen ze nog!

Op deze avond brengen zij een selectie uit vele songs. Blijkbaar vullen de Mannen met hun persoonlijke Nederlandstalige liedjes en sympathieke presentatie een leemte in de Nederlandse kleinkunstwereld. Ton Smulders is de man met het warme stemgeluid en de grappige autobiografische verhalen. Ad Grooten is behalve snarenkunstenaar een begenadigd liedjesschrijver en Wilbert van Duinhoven is de strakke bassist, die af en toe verrast met razendsnelle folkdeunen op accordeon. Het optreden van Mannen van Naam bevat nieuwe nummers, maar daarnaast is er ook ruimte voor bijna vergeten pareltjes uit het repertoire van Pater Moeskroen.

>>KIJK EN LUISTER HIER 

KHL Sessie: MARLOUS LAZAL

Zij van het Noorden
Zon 6 nov 16.00 >>KAARTEN

Dit theaterconcert van Marlous Lazal en haar kwartet is gebaseerd op haar recente album en het boek Zij van het Noorden dat najaar 2022 verschijnt.

Marlous Lazal woonde en werkte in Spanje en Zuid-Amerika, maakte twee Spaanstalige albums met Argentijnse tangomuziek en zong op podia van het Concertgebouw tot aan de Mercado de la Abundancia in Montevideo.

In Zij van het Noorden bezingt Lazal herinneringen aan haar flamencojaren in Andalucia en haar reizen naar Argentinïe maar ook aan het Scheveningen van haar grootouders. Lazal is een humoristisch en meeslepend verteller, een gevoelig lied over haar moeder met Alzheimer gaat naadloos over in een geestig verhaal over een liederlijke Latin lover.

Met Leon Mennen op gitaar, Matias Pedrana op bandoneon, Enrique Firpi op percussie en Emma Breedveld op viool.

KHL Sessie: WIEBKE & LES GARÇONS

Eau de Chanson
Zon 13 nov 16.00 >>KAARTEN

Met hun programma Eau de Chansons nemen Wiebke & Les Garçons je mee in een wervelwind vol Franse muziek, met bloemige noten en een geur van Parijs, sigaretten, rode wijn en slapeloze nachten. Een geur vol herinneringen aan liefde en vreugde, aan woede en verdriet, soms respectloos en provocerend, dan weer liefelijk en fruitig. Een geur die past bij elke francofoon of francofiel ….

Wiebke Bonnet groeide op in Parijs en laat zich graag inspireren door de prachtige teksten en tijdloze melodieën van vocale grootheden zoals Jacques Brel en Claude Nougaro, Barbara en Edith Piaf, Charles Aznavour en Serge Gainsbourg, of Françoise Hardy en Jacques Dutronc. Daarnaast spelen Wiebke & les Garçons ook eigen werk. 

Wiebke Bonnet: zang & viool  / Jean Louis van Dam: piano & accordeon / Marcel Booij: contrabas & arrangementen / Franc auf dem Brinke-Snellen: slagwerk

>>KIJK EN LUISTER HIER

KHL Sessie: IRIS PENNING

Zon 20 nov 16.00 >>KAARTEN

Welkom in de hersenkroeg van Iris Penning.

Iris Penning maakt eigenwijze poëtische pop. Ze bezingt het leven met haar herkenbare, heldere stem en spitsvondige teksten. Haar motto is “Liever vieze voeten dan altijd schoenen aan.”

Met haar poëtische liedjes trekt ze al jaren heel Nederland en België door. Penning bracht drie verschillende CD’s uit met bijbehorende gedichtenboekjes, die lovend werden ontvangen, deelde het podium met Spinvis en stond meer dan 1.000 keer op de planken met haar muzieK op festivals en in theaters Met haar heldere stem zet ze een sfeer neer die vaak wordt omschreven als “ontwapenend”. Tijdens deze KHL Sessie wordt ze bijgestaan door de virtuoze celliste Mirthe de Jonge.

Tijdens haar optredens nodigt ze het publiek uit in haar hersenkroeg. Het is daar niet opgeruimd. Struikel niet.

>>KIJK EN LUISTER HIER
 
Foto: Dohaa Stevens

KHL Sessie: Mirjam van Dam

Zon 4 dec 16.00 >>KAARTEN

Mirjam zingt eindelijk Jiddisch! 
Hoezo ‘eindelijk’? 

Zangeres Mirjam van Dam zingt al jaren jazz, en vertelt altijd graag over de achterliggende geschiedenis van een lied of een zanger. Zo maakte zij een show over Ella FitzgeraldDead Singers Society over zes beroemde dode zangeressen (van Billie Holiday tot Amy Winehouse), en over zangeressen tijdens de Tweede Wereldoorlog, Door de nacht klinkt een lied (over Conny Stuart, Jetty Paerl en Jetty Cantor). Voor het project Jewish Jazz onderzocht ze de ontstaansgeschiedenis van The American Songbook en kwam uit bij de Afro-Amerikaanse en Joodse oorsprong van het genre. 

Nu volgt ze het spoor verder terug, naar de tijd voor de oorlog in Europa, toen haar voorouders nog leefden. Door die oorlog bleef haar Joodse opvoeding beperkt tot een minimum. Maar de muziek heeft Mirjam naar haar Joodse wortels teruggeleid. 

Nu zingt ze dan de liedjes die haar familie wellicht ook heeft gezongen. Troostrijke Jiddische liedjes. Eindelijk.

KHL Sessie: VIVE LA CHANSON!

Zon 11 dec 16.00 >> KAARTEN
Britta Maria, Maurits Fondse en Oleg Fateev

Zangeres Britta Maria en pianist Maurits Fondse brengen al vele jaren, samen met accordeon-virtuoos Oleg Fateev het chanson naar de theaters met programma’s als Aznavour Mon Amour, Serge Gainsbourg Forever en Chansons van Schoonheid en Troost.

In het nieuwe theaterconcert Vive la Chanson! spelen zij ontroerende en opzwepende Franse Chansons van grote Franse zangers als Aznavour, Brel, Gréco, Gainsbourg, Barbara, Yves Montand, Piaf, Zaz, Julien Clerc e.a. Aangevuld met zelf geschreven Franse chansons en een enkele vertaling naar het Nederlands. Met Chansons die u meevoeren naar de lichtstad Parijs en die de Franse ziel blootleggen. Liederen vol weemoed, maar ook levensvreugde…. over het leven in al haar facetten, de liefde, de hoop maar ook de pijn en de teleurstelling. Met tussen de chansons door bijzondere verhalen achter de liedjes en anekdotes over de grote Franse chansonniers.

‘Drie muzikanten van de buitencategorie zorgden voor een betoverende avond’ – NH Dagblad

(Foto’s: Claudia Otten)