Als DE NIEUWE KHL net uit de startblokken is, vieren we al ons honderdjarig jubileum.
2017 Wordt voor DE NIEUWE KHL een feestjaar!

 

DE 20ste eeuw

 

PastedGraphic-2

De geschiedenis van KHL is verbonden met de opkomst en ondergang van de scheepvaart in het oostelijk havengebied van Amsterdam. Scheepvaartmaatschappij Koninklijke Hollandsche Lloyd, in 1908 voortgekomen uit de Zuid-Amerika Lijn, verlegde de koers van veevervoer uit Zuid-Amerika op personentransport.

 

In 1915 kocht de rederij twee hectare grond aan de Oostelijke Handelskade en bouwde aan de kade loodsen, kantoorgebouwen, personeelswoningen het Lloyd hotel én een koffiehuis. Vlak na de eerste wereldoorlog profiteerde het koffiehuis van de drukte in de haven. Kapiteins, officieren, bemanningsleden en passagiers kwamen langs voor koffie, bier of een klein menu. De deftige voorzaal was voor het hogere personeel, in de achterzaal kregen de bootswerkers aan lange tafels koffie en snert met worst.
 
PastedGraphic-1

 

In de jaren dertig sloeg ook bij Koninklijke Hollandse Lloyd de crisis toe en de scheepvaartmaatschappij legde het loodje. Het koffiehuis deelde in de malaise en kwijnde langzaam weg. Na jarenlange leegstand , een winkelfunctie (kruidenier) en een groothandel in delftsblauwe souvenirs, kreeg het pand met de komst van Trees en Richard zijn oude bestemming weer terug. In oktober 1997 werd de Vereniging Vrienden van de KHL opgericht, met als doel het pand van de sloop te redden, in oude luister te herstellen en KHL terug te geven aan de buurt.
 
 

De 21ste eeuw

 
De_nieuwe_KHL-02 In 1999 kocht Woningbouwvereniging Zomers Buiten het pand voor een symbolisch bedrag. Na een grondige restauratie was het koffiehuis weer geschikt voor sociale en culturele activiteiten, eten en drinken. Trees en Richard bleven bijna twintig jaar de spil van KHL, en bouwden het uit tot een ontmoetingsplek waar de oude en nieuwe buurtbewoners welkom waren.
1 mei 2016 breekt een nieuwe periode aan. De broers Jan en Gerard Krabben nemen KHL over. Zij bouwen met respect voor alles wat tot stand is gebracht, aan een nieuw stadscafé: De Nieuwe KHL. Dat betekent oude én nieuwe gezichten, een nieuwe kaart en vertrouwde sfeer. Gefaseerd knappen we enkele ruimtes op en verbeteren we dingen waar dat kan zonder overlast voor de bezoekers.Vanaf half augustus zijn we een aantal weken dicht voor een verbouwing, waarbij het unieke en historische karakter van het pand natuurlijk behouden blijft.

 

Op vrijdag 9 september is de feestelijke heropening van DE NIEUWE KHL.