VRIJ 15 FEBRUARI

Gipsy Saloon: Servus & friends

Aanvang 19.00

Voorverkoop 5,00

Deur 6,00

 

Een gouden concept: eten, drinken en luisteren naar de Hollandse zigeunermuziek van Servus. Niet-zigeuners die zigeunermuziek spelen, kan dat? Jazeker, want zigeunermuziek speel je met je hart. Dat heeft de muzikale nestor van het orkest, Nello Mirando, absoluut overgedragen. Voor deze editie heeft Servus een aantal muzikale vrienden uitgenodigd en spelen zij eigen composities en Russische, Yiddische en Yoegoslavische nummers.

Blijf je mee-eten en drinken?  Reserveer hier een tafel of bel 020 – 77 91 575

ZON 24 FEBRUARI

Eten uit de Franse bijbel.

Met Alain Caron en Jonah Freud

Inloop vanaf 17.00, aanvang diner 18.30

Kaart driegangenmenu 35,00

Kaart driegangenmenu & kookbijbel 60,00

 

KOOP KAARTEN

 

Chefkok Alan Caron, bekend van onder andere Binnenstebuiten en Masterchef, is een echte ambassadeur van de Franse keuken in Nederland. Sterker nog, hij schreef er een standaardwerk over. Deze “Bijbel van de Franse keuken’ is het uitgangspunt voor het driegangenmenu dat Alain samen met ónze chefkok Jasper voor deze avond heeft samengesteld.

 

Je wordt welkom geheten door Alain en Jonah Freud, eigenaar van de Kookboekwinkel en kookboekenrecensent, die de bijbel van de Franse keuken heeft geproduceerd. Als gastheer en gastvrouw van de avond lichten ze de gerechten toe, lopen rond, beantwoorden vragen en interviewen elkaar. Je steekt er dus ook nog iets van op!

 

We dienen de gerechten op aan lange tafels in de zaal en het restaurant, waar je gewoon aan kunt schuiven.

 

Met live intermezzo’s gebracht door Eilander Jut (Jan Eilander, Koos Prins en Rob van Zandvoort), waarbij de jutters over de Franse en Nederlandse stranden dwalen en de plaatjes oprapen die hen raken.

Na zo’n een avond hoef je niet meer op vakantie.

DON 7 MAART

Donderdag Docu:

Doof Kind

Aanvang 20.30

Voorverkoop: 6,50

Deur: 7,50

 

Regisseur Alex de Ronde, aanwezig voor Q&A na afloop

 

Doof Kind is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017.
Maker en vader Alex de Ronde schetst een liefdevol en ontroerend portret van zijn zoon, de aanstekelijke dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. We volgen Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze met gevoel voor humor en genegenheid terug op hun jeugd.

 

De Telegraaf: “Ontroerend lesje volwaardigheid”

NRC: “Documentaire laat zien dat doofheid geen handicap is”

Trouw: “’Doof Kind’ is een intieme, ontroerende én geestige documentaire”

VPRO Gids: “een innemend portret van een levenslustige, wereldwijze jongeman die zich thuis voelt in de dovencultuur”

ZON 10 MAART

Zondagmatinee: Zondag op het eiland

Aanvang 16.00 uur

Entree gratis

 

Een landerige zondagmiddag vol weemoed, een verantwoord kopje thee of een voorzichtig glaasje bier en veel mooie woorden. Thomas Verbogt, Alma Mathijsen en Roos van Rijswijk bieden een podium aan debutanten, verhalenvertellers, gekende schrijvers en dichters. Jong of oud, vers of gevestigd; één ding hebben ze gemeen: ze kunnen meeslepend voordragen en beeldend vertellen. Jan Eilander brengt parels uit de Nederlandstalige popgeschiedenis.

 

De auteurs van deze editie worden later bekend gemaakt.

Weet jij een mooiere manier om de zondagmiddag door te brengen? O ja, door er een etentje aan vast te knopen. Reserveer hier een tafel of bel 020 – 77 91 575

 

De laatste editie van dit seizoen is op 14 april.

 

VRIJ 15 MAART

Toneelvereniging M’46 speelt:

In ’t vizier

Aanvang 20.30 uur

Voorverkoop 10,00

Deur 11,00

 

M46 staat voor Toneelvereniging Maastricht 1946. M46 is een groep waar (amateur)toneelspelers terecht kunnen om, onder leiding van professioneel opgeleide theatermakers en regisseurs, op een serieuze en gepassioneerde manier met toneelspelen en toneelproducties maken, bezig te zijn. M46 heeft als thuisbasis het Pesthuys Podium in Maastricht maar speelt ook regelmatig op andere locaties. En nu voor het eerst in Amsterdam!

 

In ’t vizier bestaat uit twee intrigerende eenakters die zich op Engelse bodem afspelen:

 

Het rustige leven van de twee geliefdes, Elly en Flora, wordt bruut verstoord wanneer een vreemdeling opduikt bij hun tuinhek. Wat doet-ie daar, verdomme? Waarom? ‘Ik heb helemaal niet gezegd dat hij doodonschuldig was’.

 

In een appartement, met uitkijk op een oogkliniek, confronteert een jongeman met Ierse roots de bewoner met zijn opzienbarende politieke missie. Zal hij slagen, ondanks of dankzij de bewoner? ‘Geschiedenis had altijd anders kunnen lopen’.

 

Spel: Coretta Dekkers, Lillian Hendrix, Manon Machiels, Ige Dekker, Gideon Gillissen
Licht & geluid: Wendy Keulen

 

Komt u voorafgaand eten?  Reserveer hier een tafel of bel 020 – 77 91 575

ZON 17 MAART

Zondagmatinee: JP den Tex

Wolf! in Amsterdam  

Aanvang 16.00 uur

Voorverkoop: 15,00

Deur 16,00

 

JP den Tex  (Arnhem, 1950) is een gerenommeerde Nederlandse singer/songwriter, die zijn beeldende liedjes combineert met theatrale elementen als ‘storytelling’ en ‘spoken word’. Hij treedt zowel solo op als in groepsverband.Zijn meest recente album Wolf! vertelt het verhaal van de succesvolle liedjesschrijver en pop-producer Gustav Wolfowitz (“the Melody Man”) die van de ene op de andere dag zijn New-Yorkse glitter imperium verliest, doordat hij zijn vermogen in handen van onbetrouwbare derden heeft gelegd. Gustav verklaart zichzelf failliet en belandt tussen de zwervers en straatmuzikanten rond spoorwegstation Grand Central Terminal.

JP zal in de Nieuwe KHL voor het eerst in Amsterdam Wolf! integraal uitvoeren, in de originele bezetting, met het héle verhaal! De voorstelling is Nederlands gesproken, Engels gezongen. De andere twee performers zijn de Nijmeegse gitariste/mandolinespeelster Yvonne Ebbers en de Amerikaans-Nederlandse violist Diederik van Wassenaer. Voor iedereen die de cd al in huis heeft een niet te missen kans… En voor alle anderen gegarandeerd een nieuwe ontdekking!

 

Eerst wegdromen bij de donkerbruine zangstem van JP den Tex en dan aanschuiven in het restaurant voor een diner. Veel beter kan je een zondag niet doorbrengen.  Reserveer hier een tafel of bel 020 – 77 91 575

ZONDAG 24 MAART

Zondagmatinee:

‘Bewaar je tranen maar voor later’

Linda van Akkeren & Carla Hardy 

Aanvang 16.00

Voorverkoop 12,50

Deur: 13,50

 

Het veelbewogen levensverhaal van de Amsterdamse Linda van Akkeren is uitgangspunt voor de theatervoorstelling ‘Bewaar je tranen maar voor later’.

Linda was 35 jaar hulp in de huishouding van de bekende dominee Nico ter Linden, die gefascineerd was door de verhalen over haar roerige, straatarme jeugd en leven in de Amsterdamse volksbuurten. Hij tekende haar verhalen op in een boek (‘Een goed kind regeert z’n eigen’, 2011, uitgeverij Balans) , waarin we Linda leren kennen als een kwetsbare en tegelijk sterke vrouw met een scherpe intuïtie voor wat deugt en wat niet. De ontroerende, soms hilarische familieverhalen van een dapper meisje dat zich er niet onder liet krijgen, geven een inkijkje in de Amsterdamse, sociale geschiedenis van de vorige eeuw.

 

Theatermaker en actrice Carla Hardy maakte samen met Linda van Akkeren op basis van dit boek een voorstelling.

In een setting die we kennen van ‘Zomergasten’, maken we kennis met de Amsterdamse Linda, ondersteund door beelden die bijeen zijn gezocht door Michaël Helmerhorst.

 

ZON 31 MAART

Mira Thompson – EP release

Aanvang: 16.00 uur

Voorverkoop 7,50, met EP 15,00

Deur: 8,50

 

Zangeres Mira Thompson (1993), studeerde jazz zang aan het Conservatorium van Utrecht en debuteert met haar EP ‘Festina Lente’ op de eerste dag van de lente. Op deze EP heeft Mira haar liefde voor jazz samengevoegd met haar liefde voor poëzie.

Het klassieke adagium Festina Lente is -behalve de tegenstrijdige balans ‘langzame haast’- voor de zangeres een raadgever om altijd te zoeken naar het passende en je niet altijd te houden aan conventies.

Voor eenieder die van lyrische jazz houdt is dit concert niet te missen!

Foto: Veere van Gent

 

 

ZON 7 APRIL

DOLLY women only

Aanvang: 17.00 uur

Kaarten 10,00

 

Op 4 zondagmiddagen in 2019 openen de deuren van de Nieuwe KHL zich voor vrouwen om te ontmoeten, te eten, te dansen en wat nog meer. Heerlijk a la carte eten, kletsen in het restaurantgedeelte of dansen in het feestgedeelte. Met wisselende live-artiesten en dj’s! Bij de 1e editie op 7 april een live-optreden van Astrid Akse, met daarna muziek van djdees (verwacht 70er jaren, disco en hits van nu), en Dj Lady V, de grote verrassing uit 010. Ze draait club/dance/moombahton/latinhouse, muziek waar niemand bij stil blijft staan!

En noteer alvast de volgende edities in je agenda: 2 juni, 6 oktober en 1 december 2019

 

Kom je eerst eten? Reserveer hier een tafel of bel 020 – 77 91 575

 

 

WO 10 APRIL

Mooie Noten 2019 

Voorronde III  

Aanvang 21.00 uur

Kaarten 8,00 aan de deur

 

Mooie Noten is de Amsterdamse popsongcompetitie voor singer-songwriters en (semi)akoestische acts van maximaal drie personen. Het uitgangspunt is de popsong zelf, waarbij gelet wordt op compositie, teksten en muzikale presentatie. Mooie Noten is een begrip in Nederland, niet in de laatste plaats door de bijzondere podia waar de deelnemers kunnen spelen, met als hoogtepunt de finale in het Vondelpark Openluchttheater. Acts kunnen zich tot en met maandag 25 februari 2019 aanmelden voor Mooie Noten via www.grap.net

 

De voorrondes zijn op vrijdag 29 maart in de Roode Bioscoop, zondag 31 maart in Theater Bellevue en woensdag 10 april in De Nieuwe KHL. De halve finale is op zondag 26 mei in Paradiso. De finale vindt plaats in het Vondelpark Openluchttheater.

ZON 14 APRIL

Zondagmatinee: Dorine van der Klei:

Berlijn-Broadway

Aanvang 16.00

Voorverkoop 15,00

Deur: 16,00

 

Voorstelling over het turbulente leven van zangeres en actrice Lotte Lenya, dat zich afspeelde in het Europa en Amerika van de 20eeeuw. Lotte Lenya was de vrouw van componist Kurt Weill. De grote doorbraak voor Weill, Brecht en Lenya kwam in 1928 met “Die Dreigroschenoper” in Berlijn.

Lotte Lenya en de joodse Kurt Weill, en later ook Bertolt Brecht, vluchtten voor het opkomend fascisme naar Frankrijk en later vandaar naar de V.S. Daar maakte Weill opnieuw carrière met het schrijven van Broadway musicals, en Lenya met o.a. een rol in de James Bond film “From Russia with love”.

 

Over Dorine van der Klei:

Pas na een carrière als vakfotograaf (haar foto’s zijn gekocht door o.a. het MOMA in New York en door het Amsterdams Stadsarchief) en  journaliste (o.a. Vrij Nederland en Het Parool), besloot ze op haar 30dat het tijd werd om te gaan zingen.

Met zus Gerrie begon ze ‘De Sissies‘ dat vanaf de eerste voorstelling als zeer succesvol duo de wereld rondreisde.

Dorine maakt en produceert haar eigen voorstellingen.

De teksten en liedjes in deze voorstelling zijn in het Nederlands, Duits, Frans en Engels. Dorine van der Klei wordt begeleid door Arjan van Baest op de vleugel. De voorstelling werd eerder in New York, Tel Aviv en Berlijn gespeeld.

‘Klei imiteert in Berlijn- Broadway niet maar voegt wel degelijk een extra dimensie toe aan het werk van Lenya, want zijzelf tekende voor de mooie Nederlandse vertalingen in enkele songs.’

 

 

ZON 26 MEI

Zondagmatinee: Amsterdams Allooi

In gelul kan je niet wonen

Aanvang 16.00 uur

Voorverkoop: 15,00

Deur 16,00

 

 

Al sinds de mens zijn eerste grot uitkoos is er geen dag voorbij gegaan of we hebben het erover: Wonen. Wat ooit begon als enkel beschutting tegen de dreiging der elementen, heet vandaag de dag   “leefomgeving” en “erfpacht”. Huizenprijzen, bestemmingplannen, wijkinrichting, van de barricades van krakers tot de schutting van de buurman, van ontruiming tot inrichting. Het gaat ons aan het hart: ons eigen stukje grond.

In het theaterprogramma ‘In Gelul ken je niet wonen’ komen de prachtigste liederen, gedichten en verhalen rondom dit thema voorbij, van Jordaan tot Javastraat, van bedstee tot AirB&B, van Mosveld tot Zuidas en al de emoties die we koppelen aan dat dak boven ons hoofd.

 

Amsterdams Allooi, o.a. bekend van ‘Johnny ontmoet Shaffy’, bestaat uit:

Zang: Martin Spee en Hanneke van de Biggelaar

Piano en arrangementen: Nicky ten Bosch, Mattijs Verhallen en Johan Hoogeboom.

Explicateurs: Ronald M. Offerman en Bart Roelofs